Dünya Aşı Haftası

Dünya Aşı Haftası -Antalya Halk Sağlığı Müdürü Özdemir: -"Aşılar kişilerin hastalıklardan ve hastalıkların kötü sonuçlarından korunabilmesi için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulanır"


ANTALYA (A.A) - Antalya Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Murat Özdemir, "Aşılar, kişilerin hastalıklardan ve hastalıkların kötü sonuçlarından korunabilmesi için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulanır" dedi.
     Özdemir, Dünya Aşı Haftası nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, Genişletilmiş Bağışıklama Programı (GBP) kapsamında aşılama çalışmalarının Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak yürütüldüğünü bildirdi.
     Bakanlığın aşılama çalışmalarını kapsayan GBPnin boğmaca, difteri, tetanoz, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, tüberküloz, poliomyelit, hepatit Bye bağlı hastalıkları kontrol altına almak ve ortadan kaldırma amacı taşıdığını belirten Özdemir, hassas yaş gruplarına enfeksiyona yakalanmalarından önce ulaşıp bağışıklanmalarını sağlamak için yapılan aşılama hizmetlerini içerdiğini kaydetti.
     Aşılama sayesinde 1980 yılında tüm dünyada çiçek hastalığının kontrol altına alındığını ifade eden Özdemir, şöyle devam etti:
     "Yine aşılama sayesinde 1998dan beri çocuk felci hastalığı ülkemizde görülmemektedir. Kızamık hastalığını yok etmeye yönelik kızamık, kızamıkcık eliminasyon programı başlatılmıştır. Bu çerçevede 2003-2005 döneminde 9 ay ve 14 yaş grubunda 18 milyon 216 bin 897 çocuğumuz ek kızamık dozu ile aşılanmıştır. 2005 yılına kadar yılda 30 bin üzerinde kızamık vakası görülürken 2008, 2009 ve 2010 yıllarında hiç yerli vakamız bulunmamaktadır. 2011 yılında ise yurt dışından gelen vakalara bağlı ülkemizde 111 vaka görülmüştür. Her 100 çocuktan 97si aşı takvimine göre aşılanarak dünyada birçok ülkenin başaramadığı yüksek aşılama hızlarına ülkemizde ulaşılmıştır. Aşılar, kişilerin hastalıklardan ve hastalıkların kötü sonuçlarından korunabilmesi için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulanır."
     Yurt dışından gelen vakalar nedeniyle Türkiyede 2012 yılı ve 2013 yılında kızamık vakalarının devam ettiğini bildiren Özdemir, ek aşılama çalışmaları kapsamında 9-11 ay ve 48- 66 ay arasındaki çocuklar ile kızamık hastalığı açısından risk grubunda bulunan 22 ve 33 yaş grubu arasında bulunan kişilerin müracaatları halinde KKK aşısı yapılması gerektiğini kaydetti.
     Sağlık Bakanlığının, koruyucu sağlık hizmetlerine verdiği öneme karşılık vatandaşları da görevler düştüğünü belirten Özdemir, şu ifadeleri kullandı:
     "Bunlardan biri de aşılanma konusunda toplumsal duyarlılığı artırmada yardımcı olmak ve zamanında çocuklarına aşı yaptırmaktır. Çünkü herhangi bir aşının koruyucu etki gösterebilmesi için uygun yaşlarda ve uygun aralıklarda yapılması şarttır. Aşıların, çocuklara, hastalıklara yakalanma riskinin en yüksek olduğu dönemlerden önce yapılması gerekmektedir. Dünyada her yıl 5 yaşın altında 2 milyon 500 bin çocuk aşı ile önlenebilir hastalıklar nedeniyle ölmektedir. Geleceğimizin teminatı en kıymetli varlıklarımız olan çocuklarımızın sağlıklı yetişmeleri için rutin aşılarını yaptıralım, tüm aşı kampanyalarına katılalım. Unutmayalım ki sadece aşı uygulayarak her yıl 40 ile 50 bin bebeğin ölümünü birlikte önlüyoruz. Aşılar ile ilgili soru ve sorunlarınız için aile hekiminize veya bölgenizdeki toplum sağlığı merkezlerine başvurabilirsiniz."
    
     Muhabir: Volkan Poliçe
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Dünya Aşı Haftası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER