Dünya Aşı Haftası

Dünya Aşı Haftası -Kütahya Halk Sağlığı Müdürlüğü: -"Su çiçeği ve hepatit A aşıları, çocukluk çağı aşı takvimine eklendi"


KÜTAHYA (A.A) - Kütahya Halk Sağlığı Müdürlüğü, su çiçeği ve hepatit A aşılarının, çocukluk çağı aşı takvimine eklendiğini bildirdi.
     Müdürlükten, 22-27 Nisan tarihlerini kapsayan Dünya Aşı Haftası dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, aşının, insanda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri gibi mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı zehirlerin (toksinler) etkilerinin ortadan kaldırılarak, geliştirilen biyolojik maddeler olduğu hatırlatıldı.
     Aşının, insanları hastalıklardan ve onun kötü sonuçlarından koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulandığı duyurulan açıklamada, şöyle denildi:
     "Son yıllarda ülkemizde aşılama hizmetlerinde önemli gelişmeler kaydedilmiştir. 2005 yılı sonuna kadar sadece 7 hastalığa (difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci, kızamık, hepatit-B, verem) karşı aşılama yapılıyordu. 2006 yılında bütün sağlık kuruluşlarında uygulanmaya başlanan HİB, kızamıkçık, kabakulak aşıları ile aşısı yapılan hastalık sayısı 10a yükselmiştir. 2008 yılı başından itibaren ise asellüler boğmaca aşısını içeren DaBT-İPA-HiB aşıları tek enjektör içinde uygulanmaya başlanmış böylece bir seferde 5 hastalığa karşı aşılama yapılması sağlanmıştır. Kasım 2008 tarihinden itibaren ise konjuge pnömokok aşısı (KPA) takvime eklenmiştir. 2012 yılında Hepatit-A aşısının 1 Mart 2011den doğanlara uygulanmak üzere ve 2013 yılında da su çiçeği aşısının 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren doğanlara uygulanmak üzere takvime eklenmesiyle aşı ile korunulabilen hastalık sayısı 13e yükselmiştir. Aşılama oranlarımız yüzde 97ye ulaşmış olup, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi ülkeleri ve Avrupa Birliği ülkeleri ortalamasından yüksektir. Ülkemizin de arasında yer aldığı Dünya Sağlık Örgütü tarafından organize edilen 1. Dünya Aşı Haftası etkinliklerinin 7incisi, 22 Nisan-27 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecektir. Bu süreç içinde, 5 yaş altındaki eksik aşılı/aşısız çocukların aşılarının tamamlanması, aşı programına yeni eklenen Hepatit-A ve su çiçeği aşılarına toplumun dikkatinin çekilmesi, gelinen başarılı düzeyin devam ettirilmesi ve erişkinlerde de aşılanma talebinin artırılması hedeflenmektedir. Geleceğimizin teminatı en kıymetli varlıklarımız olan çocuklarımızın sağlıklı yetişmeleri için rutin aşılarını yaptıralım, tüm aşı kampanyalarına katılalım. Unutmayalım ki sadece aşı uygulayarak her yıl 40-50 bin bebeğin ölümünü birlikte önlüyoruz."
    
     Muhabir: Hadi Şengül
     Yayıncı: Sedat Gök
<< Önceki Haber Dünya Aşı Haftası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER