Dünya Diyabet Günü

Dünya Diyabet Günü -Uzmanlar, acil olarak faaliyete geçilmezse gelecek 10 yılda diyabet kaynaklı ölümlerin yüzde 50 oranında artmasının beklendiğini bildirdi


SAMSUN (A.A) - Uzmanlar, acil olarak faaliyete geçilmezse gelecek 10 yılda diyabet kaynaklı ölümlerin yüzde 50 oranında artmasının beklendiğini bildirdi.
     Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Dahiliye Uzmanı Dr. Taner Kaya, diyabetin yaşam boyu süren ciddi bir metabolizma bozukluğu olduğunu belirtti.
     Diyabetin, müdahale edilmediği takdirde vücudun hemen hemen bütün organlarını etkileyebildiğini anımsatan Kaya, kontrol altında tutulamayan diyabetin körlüğe, kalp ve damar hastalıklarına, inmeye, böbrek yetmezliğine ve sinir sisteminde tahribata yol açtığını ifade etti.
     Gebelik sürecinde kontrol altına alınamayan diyabetin ise doğumsal bozuklukların görülme riskini artırdığını açıklayan Kaya, şunları kaydetti:
     Diyabet, pankreasın ürettiği insülinin yetersizliği veya var olan insülinin etkisizliğinden kaynaklanıyor. İnsülin olmayınca yediklerimizle aldığımız şeker ve diğer besin unsurları ihtiyaç duyan hücrelere giremez. Böylelikle hücreler şekersizlik çekerken, kanda şeker normal değerlerin üstüne çıkar. Yüksek kan çok yavaş ama inatçı bir tahribata yol açar. Yavaş yavaş ilerlemesi aslında hastalığı tedavi etmek açısından daha iyidir. Ama kötü yanı, şeker hastalarında şekerin önemli bir zararının olmadığı hissini oluşturması ve hastalıkları konusundaki vurdumduymazlıklarını artırmasıdır. Bu durum hem yaşam kalitesini bozmakta hem ömrü kısaltmaktadır. Diyabetin en çok görülen belirtileri arasında ağız, dil ve deri kuruluğu, çok susama ve çok su içme, çok idrar yapma ve gece idrara kalma, iştah fazlalığı, çok yemek yeme, buna rağmen zayıflama, diyabete özgü olmayan halsizlik, uyuşma, karıncalanma gibi duyu bozuklukları, kolay yara açılması, ancak zor ve geç kapanması, görme bozukluklarıdır.
    
     -Diyabetli sayısı her yıl artıyor-
    
     Dr. Kaya, 45 yaşın üstünde, fazla kilolu, diyabeti olan yakın bir aile ferdi bulunan kişilerin risk grubunda olduğunu açıklayarak, açıklamasını şöyle tamamladı:
     Türkiye Diyabet Epidemiyoloji Araştırma Projesi (TURDEP I) verilerine göre diyabet Türkiyede ölüme neden olan ilk 10 hastalık arasında 8. sırada yer alıyor. Bu rakamlar dikkate alındığında diyabet kaynaklı ölümlerin yüzde 50 oranında artması beklenmektedir. Türkiyede ise bu durum özellikle 45-64 yaş grubunda 65 yaş ve üzeri gruba göre yüzde 50 fazla görülmektedir. Acil olarak faaliyete geçilmezse gelecek 10 yılda diyabet kaynaklı ölümlerin yüzde 50 oranında artması beklenmektedir.
    
     Muhabir: Fatma Kalay
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Dünya Diyabet Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER