Edirnede inekler podyuma çıktı

Edirnede inekler podyuma çıktı -Geçen yılın gençler şampiyonu damızlık inek, bu yıl şampiyonlar şampiyonu seçilerek sahibine kupayı kazandırdı (Fotoğraflı - Görüntülü)


EDİRNE (A.A) - Edirnede düzenlenen Siyah Alaca Damızlık İnek Yarışmasında ineklerin huysuzluğu, hayvan sahiplerinin ise heyecanı dikkat çekti.
     12. Havsa Tarım Aletleri ve Hayvancılık Festivalinin son gününde, Havsa Belediyesi Düğün Salonunda Siyah Alaca Damızlık İnek Yarışması düzenlendi.
     Yarışmadan önce konuşan Edirne Valisi Hasan Duruer, Edirnenin meralarının, otlaklarının hayvanlarla dolu olduğunu görmekten mutluluk duyduğunu söyledi.
     Hayvan sayısının memnun ediciliği yanında işletmelerin küçük olduğunu ifade eden Vali Duruer, şunları kaydetti:
     Yurt dışındaki işletmelerin en az ortalama 50 baş olduğunu düşünecek olursanız, Türkiyedeki işletmelerin küçüklüğü karşısında insan hayıflanıyor. Yurt dışında silajın yaklaşık 100 yıldır kullanıldığını biliyoruz. Memleketimizde maalesef son 15 yılda silaj kullanılmaya başlandı. İşletme büyüklükleriniz düşünecek olursanız, hayvancılıkta her ne kadar aldığı mesafe fazla olsa da ne kadar geri kaldığımızı gösteriyor.
     Edirnede işletme büyüklüklerinin artırılması, modern tarım, açık ahırlar, silaj ve diğer konularda çalışma yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Edirnede gerek büyükbaş gerek küçükbaş hayvan varlığının arttığını memnuniyetle görüyoruz. Bunda Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğinin, Süt Yetiştiricileri Birliğinin, belediye başkanlarının, kaymakamların ve üreticilerin duyarlı olmasının büyük emeği var.
     Havsa Kaymakamı Barış Demirtaş ise, hayvancılıkta işletmelerin küçüklüğünün bir sorun olduğunu ifade ederek, Aralarında hiç bir organizasyon olmayan dağınık, küçük ünitelerle hayvancılığı ileri götürmek, bu konuda diğer ülkelerle ekonomik olarak yarışmayı ve bu yarışı kazanmayı beklemek gerçekçi değildir. Yeterli, sağlıklı barınaklar kurarak ve işletmeler arasında oluşturulacak organizasyon neticesi, işletmelerin küçüklüğü nedeniyle sağlanamayan teknik hizmetlerin karşılanacağı bir yapı oluşturmak gerekmektedir diye konuştu.
     Konuşmaların ardından, Gençler, Orta yaşlılar ve Yaşlılar kategorilerindeki 30 damızlık inek sahiplerince podyuma çıkarıldı. Pek çok ineğin değerlendirme sırasında huysuz, sahiplerinin ise heyecanlı olduğu görüldü.
     Damızlık Sığır Yetiştiricisi Fethi Ardanın yaptığı değerlendirme sonunda her kategoride dereceye giren damızlık inekleri belirlendi.
     Şampiyonlar şampiyonu kategorisinde de değerlendirmeye, kategorilerinde birinci seçilen damızlık inekler dahil edildi. Değerlendirme sonucu geçen yılın gençler kategorisi şampiyonu, Ergün Koçun sahibi olduğu Burcu adlı damızlık inek şampiyon seçildi.
     Şampiyon damızlığın sahibine kupasını Vali Duruer vererek tebrik etti. Dereceye giren damızlık sahipleri, plaket, altın ve yemden oluşan armağanlar paketleriyle ödüllendirildi.
    
     Muhabir: Salih Baran
     Yayıncı: Zeki Gümüş
<< Önceki Haber Edirnede inekler podyuma çıktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER