Eğitime bağışlanan kadavra haziranda defnedilecek

Eğitime bağışlanan kadavra haziranda defnedilecek -Aydında bedenini kadavra olarak bağışladığı için tıp fakültesinde eğitim amaçlı kullanılan Orhan Tonganın cesedi, vefatından iki yıl sonra toprağa verilmek üzere ailesine teslim e


AYDIN (A.A) - Gökmen Şireci - Aydında bedenini kadavra olarak bağışladığı için tıp fakültesinde iki yıldır eğitim amaçlı kullanılan Orhan Tonganın cesedi, toprağa verilmek üzere ailesine teslim edilecek.
     Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hulki Başaloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kadavra olarak kullandıkları Tonganın cesedini haziran ayı başında defin işlemleri için ailesine vereceklerini söyledi.
     2238 sayılı Organ ve Doku Alınması, Saklanması, Aşılanması ve Nakli Hakkındaki Kanun ve buna bağlı yönetmeliğin vatandaşların bedenlerini ölümleri halinde kadavra olarak bağışlamaya olanak sağladığını anlatan Başaloğlu, "Bu kanun kapsamında Orhan Tonga, 18 Şubat 2009 tarihinde fakültemize gelerek bağışı gerçekleştirdi. Şahitler huzurunda bağışı kabul ettik ve kayıt altına aldık" dedi.
     Tonganın bağış yaptıktan 2,5 yıl sonra, 1 Eylül 2011de 65 yaşında kalp krizinden vefat ettiğini belirten Başaloğlu, "Ailesi bizi arayıp babalarının bu vasiyetini yerine getirmek istediklerini bildirince Nazilli Devlet Hastanesine gidip bedenini kadavra olarak kullanılmak üzere üniversitemize getirdik, ilaçladık. Yaklaşık 2 yıldan beri eğitim ve araştırmalar için kullanmaktayız. Haziran ayı başında aileye teslim edeceğiz. Kadavranın İslami usullerle mezara gömülmesini sağlayacağız" diye konuştu.
    
     -"Bu tür bağışların artması gerekiyor"-
    
     Ailesinin, Tonganın vasiyetini yerine getirme sürecinde büyük duyarlılık gösterdiğini dile getiren Başaloğlu, minnettar olduklarını vurgulayarak, şunları söyledi:
     "Kadavralar tıp fakültelerinde öğrencilerin eğitim ve araştırmaları için son derece önemli bir materyal. Geleceğin hekimleri olacak öğrenciler maketler üzerinde de eğitim yapıyor ancak kadavranın yerini hiçbir şey tutmuyor. Eğitimlerinde ölmüş insan bedeninin kullanılması çok daha önemli. Türkiyede doku ve organ bağışlarında belirli bir noktaya gelindi ancak kadavra bağışları konusunda yeterli bilinç yok. Fakültemizdeki kadavra imkanını Orhan Tonganın bağışı ile sağlayabildik. Bu tür bağışların artması gerekiyor. Vefatı sonrasında ailesinin ortaya koyduğu duyarlılık da bizim için çok önemli. Eğer vefatında haber vermeyip cenazeyi defnetseler, bağışa rağmen imkandan yararlanamayabilirdik. Bu nedenle dekanımızla da görüşerek kadavranın teslimi sırasında aileye teşekkür plaketi takdim edip tıp fakültesi öğrencilerini cenaze törenine göndermeyi planlıyoruz."
    
     -"Eğitime katkı sağlamak istiyordu"-
    
     Orhan Tonganın kızı Funda Zeyrek, annelerinin vefatı sonrasında İstiklal Mahallesindeki evinde tek başına yaşayan ve yağlı boya işi ile uğraşan babalarının, bedenini kadavra olarak bağışlamasının büyük bir duyarlılık örneği olduğuna dikkati çekti.
     Bağışın ardından babasının, kendisine sürekli sözünü mutlaka tutmasını söyleyerek ikaz ettiğini dile getiren Zeyrek, şunları kaydetti:
     "Her şey senin elinde, engel olma, mutlaka tıp fakültesini ara derdi. Ben de kısa süre sonra vefat edeceğini hiç tahmin etmediğimden Tamam derdim. Hatta bağış sonrasında tıp fakültesinde öğrencilerle de görüşmüş. Kendisi öğrencileri çok seviyor, eğitime katkı sağlamak istiyordu. Bu duruma aile içinden ve çevremizden tepki gösterenler de oldu ama vefatı sonrasında haber vermeseydim, babamın isteğini yerine getirmediğim için sürekli kendimi sorumlu hissedip vicdan azabı çekerdim."
    
     -"Eğitim için çok büyük iyilikte bulundu, gurur duyuyoruz"-
    
     Tonganın Japonyada ikamet eden oğlu Umut Tonga da babalarının cenazesinin kendilerine 3 Haziranda teslim edileceğini, cenaze töreni düzenleyeceklerini belirterek, "Sağlığında Türkiyedeki eğitim açığından söz ederdi. Aydın bir kişiliği vardı. Oğlu olarak istediği şeyi yapmış olmasından dolayı mutluluk duyuyorum. Çünkü herkesin yapabileceği bir şey değil. Vefat ettiğinde kadavra olarak bağışlanıp cenaze defnedilmediği için Nazilliye gelmemiştim. Ancak 3 Haziranda cenaze töreni için orada olacağım" diye konuştu.
     Orhan Tonganın ablası Perişan Dinçer ise kardeşi ile gurur duyduğunu vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:
     "Kardeşim büyük bir cesaret göstererek bedenini kadavra olarak bağışladı. Biz de aynı cesaretle kardeşimin cenazesini toprağa vermeyip Adnan Menderes Üniversitesine gönderdik. Vefatından 2 yıl sonra cenaze töreninde acımız belki yenilenecek ama olsun. Eğitim için çok büyük iyilikte bulundu, gurur duyuyoruz. Ben İzmirde ikamet ediyorum. İzmirden Nazilliye trenle gidip gelirken üniversiteyi gördüğümde ağabeyimin orada olduğunu hissedip mezardaymış gibi okuyup ruhuna gönderiyorum."
    
     Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
<< Önceki Haber Eğitime bağışlanan kadavra haziranda defnedilecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER