Eski geleneklerin yaşatılması için taş fırın

Eski geleneklerin yaşatılması için taş fırın yapılıyor -Bartında bayanlar, börek, yufka ve baklavalarını mahallelere yapılan taş fırınlarda pişirecek


BARTIN (A.A) - Bartında eski geleneklerin yaşatılması için belediye tarafından mahallelere taş fırın yapılıyor.
     Kentte, bayanlar özellikle geçmiş yıllarda olduğu gibi baklava, güveç, börek, et yemekleri, çöven ekmeği, gözleme ve Ramazan pidesini imece usulü mahallelere yapılan taş fırınlarda pişirecek.
     Bayanların talebi üzerine mahallelere taş fırın yapmaya başlayan belediye, bu sayede imece usulü hazırlanan tatları yeniden canlandırmış olacak.
     Belediye Başkanı Cemal Akın, gazetecilere yaptığı açıklamada göreve geldikleri günden itibaren daha modern, daha güzel, daha yaşanabilir bir Bartın için hazırladıkları projeleri hayata geçirirken diğer taraftan da kentin tarihi ve kültürel güzelliklerini ön plana çıkararak, geleneksel değerleri yaşatacak çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi.
     Daha önce yöresel yemeklerimizi tanıtmak için Bartının eski tarihi taş ev mimarisi ile yöresel yemek evi yaptıklarını, şu anda bir geleneği daha yaşatmak mahallelere taş fırın inşa ettiklerini ifade eden Akın, şöyle konuştu:
     Daha önce Orduyeri mahallesine yaptığımız gibi bir taş fırınını da Kemerköprü mahallesine yapıyoruz. Burada hanımlarımız yıllar önce olduğu gibi bayramlarda ve özel günlerde bir araya gelip imece usulü hazırlayacakları baklava ve börekleri pişirecekler. Bu sayede vatandaşlarımız geleneksel taş fırınımızdan çıkan yiyeceklerin eşsiz lezzetini yeniden tatma imkanı bulacaklar. Taş fırınımızı 45 yıllık taş fırın ustası Necati Uygun tarafından yapılıyor. Şu an ustamız, belediye işçilerimizin de yardımıyla, içerisini tuz ve özel harçlar yardımıyla ateş tuğlaları ile döşeyip, cam yünü ile izole ederek eskiden her mahallede olan taş fırınını yıllar sonra yeniden vatandaşlarımızın kullanımına sunmak için çalışmalara devam ediyor. Kentimizdeki bu taş fırınların sayısını mahallelerden gelecek taleplere göre arttıracağız
     Kemerköprü mahallesi sakinlerinden Türkan Kaplan, geçmişte taş fırın kullanmadığını ancak büyüklerinden bildiğini belirterek, İnşallah biz de yufkalarımızı, böreklerimizi burada yapacağız. Özellikle yaz aylarında mahallemizdeki bayanlarla el birliği içerisinde gerek bayram gerekse Ramazan hazırlıklarımızı taş fırın ile yapma imkanı bulacağız dedi.
     Gürsel Fidanek de uygulamadan memnun olduklarını kaydederek Bizim çocukluğumuzda evimizin önünde taş fırın vardı. Orada ekmek ve börek, baklava yapardık. Taş fırında yapılan hamur işlerinin tadı elektrikli fırınlardan çok daha güzel oluyor. Elektrikli fırınlarda dışı yanıyor, içi pişmiyor ama bu fırınlarda böreğin içi de dışı da çok güzel şekilde pişiyor diye konuştu.
    
     Muhabir: Selim Bostancı-Kasım Sakallı
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber Eski geleneklerin yaşatılması için taş fırın Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER