Gaziantepli ve Egeli sanayicilerden ortak toplantı

Gaziantepli ve Egeli sanayicilerden ortak toplantı -GSO Meclis Başkanı Abdulkadir Konukoğlu: Türkiyenin her şehrinin ortak akılla yönetilerek bütün dünyaya Türklerin, Türkiyenin ne olduğunu göstermemiz lazım -EBSO Meclis Başkanı


GAZİANTEP (A.A) - Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ile Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), Gaziantepte ortak meclis toplantısı düzenledi.
     GSO Meclis Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, meclis salonunda düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, birbirlerinin dertlerini dinleyip daha çok enerji elde edeceklerini söyledi.
     Gaziantepin misafirperver ve iş ortaklıklarına açık bir şehir olduğunu ifade eden Konukoğlu, Gaziantepi ortak akılla yönetiyoruz. Böylelikle Gaziantep her gün biraz daha süratli gitmeye başladı. Türkiyenin her şehrinin ortak akılla yönetilerek bütün dünyaya Türklerin, Türkiyenin ne olduğunu göstermemiz lazım diye konuştu.
     Konukoğlu, projelerinizi uzun vadeli düşünün diyerek, Egeli sanayicilerin destekçisi olduklarını kaydetti.
    
     -EBSO Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki-
    
     EBSO Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki ise ortak toplantılarla işbirliklerinin artmasını dileyerek, ağustos ayında Gaziantepte meydana gelen terör saldırısını kınadı.
     Saldırıda hayatını kaybeden Gaziantepli vatandaşlara Allahtan rahmet dileyen Tiryaki, gerek kent yönetiminin, gerek sivil toplum örgütlerinin, gerekse Gaziantep halkının gösterdiği birlik, beraberlik ve dayanışmanın takdire şayan olduğunu söyledi.
     Dünyanın bir numaralı sorununun işsizlik olduğunu vurgulayan Tiryaki, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin tamamının işsizlik sorununu çözmeye çalıştığını ifade etti.
     Bu, sadece bizim sorunumuz değil. Tüm ülkelerde şu anda yapılan, mevcut istihdamı koruma ve artırma çabası diyen Tiryaki, kriz sonrasındaki yeni dünyada istihdam için gerekli koşulların daha farklı olmaya başladığını dile getirdi.
     Daha nitelikli iş gücüne ihtiyaç olduğuna dikkati çeken Tiryaki, şöyle konuştu:
     Dolayısıyla biz sanayiciler kriz sonrasında çalışanlarımızı daha eğitimli, nitelikli ve donanımlı hale getirmeliyiz. Ülkemizin iş gücü piyasası birçok ülkeden farklı, kendimize has yapısal sorunlarımız var. Çok genç nüfusa sahibiz. Bizim için büyük fırsat olan genç nüfusumuzu maalesef gerektiği gibi kullanamıyoruz. Bizdeki temel sorun işsizlik değil, mesleksizlik, vasıfsızlık. Meslek liseleri ve meslek yüksekokulu mezunlarımızın hem sayısını hem de kalitesini artırırsak mesleksizlik ve istihdam sorunumuza büyük ölçüde çözüm getiririz.
     Yeni yatırımlar için hükümetin ve özellikle Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayanın çalışmalarını takdirle karşıladıklarını vurgulayan Tiryaki, şöyle devam etti:
     Yeni yatırımları ülkeye çekmek çok kolay değil. Bu, süreç işi. Zira bütün dünyada neredeyse birçok konuda üretim bolluğu var. Öte yandan krizler bazı ülke ve sektörler için fırsatlar da yaratabilir. Türkiyede üretim maliyetleri şimdilik Avrupadan daha elverişli. Bundan çıkarılacak ders, Türkiyenin üretim maliyetlerini olabildiğince rekabetçi düzeyde tutmasıdır.
     Yeni yatırım çekmekten daha önemli olan husus, öncelikli olarak mevcutların daha rekabetçi ve verimli hale getirilmesi, mevcut yatırımların ülkemizde korunup büyütülmesidir.
     Tiryaki, Suriyede yaşanan olayların Türkiyenin kısa ve orta vadede siyasi ve ekonomik yapısını tehdit eder hale geldiğini, Türkiye topraklarına düşen top mermilerinin sıkıntı yarattığını sözlerine ekledi.
    
     -GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu-
    
     GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu ise Gaziantepin sanayi geçmişi ve ticaret hacmiyle ilgili bilgi verdi.
     Türkiyenin ancak markalarla bir aşamaya geleceğini dile getiren Konukoğlu, 2023deki hedeflerinden birinin dünyanın her tarafında tanınır 20 firma ortaya çıkarmak olduğunu bildirdi.
     Gaziantepin Türkiye ortalamasının 2 kat üzerinde büyüdüğüne işaret eden Konukoğlu, 2023 hedeflerini şöyle sıraladı:
     2023te 30 milyar dolarlık ihracat ve 350 bin kişiye istihdam sağlamayı, dünyanın gümrük kapısı olan bütün ülkelerine ihracat yapmayı hedefliyoruz. Katma değeri yüksek teknoloji ürünlerin üretim üssü olmayı, üniversite-sanayi işbirliğinde Türkiyeye model olmayı amaçlıyoruz. Sizlerle aramızdaki iş köprülerini güçlendirirsek, Türkiyenin 2023 ve 2071 vizyonuna birer temel taş, birer tuğla koymuş oluruz.
    
     -EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar-
    
     EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da esas işlerinin üretmek olduğunu, üretmeden bir yere gelinemeyeceğini söyledi.
     Türkiye sevdalısı olduklarını ve cumhuriyetin kolay kazanılmadığını ifade eden Yorgancılar, Türkiyenin teröre asla boyun eğmeyeceğini kaydetti.
     Türk Ticaret Kanunuyla ilgili gündeme getirilmesi gerekenler konusunda diğer odalarla uyum içinde çalıştıklarını dile getiren Yorgancılar, Sorun hepimizin sorunu, çözüm bekleyen konular ortak. Bu konuları ortak akılla hükümete ve ilgili bakanlara aktarıp çözüm için gayret gösteriyoruz diye belirtti.
     Dünyada güç dengelerinin farklı boyutlara geldiğini, ülkelerin yükselen ve geride kalan olarak ikiye ayrıldığını vurgulayan Yorgancılar, şöyle konuştu:
     Önümüz açık. Türkiye, 2 yılda yüzde 8,5 büyüdü ama bu yıl sonu beklentiler yüzde 3 civarında. Hedefimiz, yılda 700 bin kişinin üniversiteden mezun olduğu bir ortamda Türkiyenin sürekli yüzde 7nin üzerinde büyüme gerçekleştirmesi. Reel ve nominal dolar kurundaki değişim en büyük sıkıntımız. Kur, mutlaka Merkez Bankası tarafından gerçek kur olarak uygulanmalı.
     Türkiyenin enerji transfer üssü haline geldiğini aktaran Yorgancılar, cari açığın yüzde 70inin enerji ithalatından kaynaklandığını anlattı.
     Nükleer enerji santrallerinin önemine de değinen Yorgancılar, nükleer enerji santralinden korkmamak gerektiğini bildirdi.
     Küresel piyasaların hala yangın yeri olduğunu ifade eden Yorgancılar, ABDde seçim bitti. ABde kemer sıkma politikaları devam ediyor. Ortadoğuda da siyasi belirsizlik devam ediyor şeklinde konuştu.
     Soru-cevap bölümüyle devam eden toplantı, oda başkanları arasında imzalanan işbirliği protokolü ve karşılıklı hediyelerin verilmesiyle sona erdi.
    
     Muhabir: Orhan Çiçek / Veli Gürgah
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Gaziantepli ve Egeli sanayicilerden ortak toplantı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER