Gizli boğmaca hastaları, bebekler için tehlike

Gizli boğmaca hastaları, bebekler için tehlike oluşturuyor -Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kurugöl: -"Boğmaca tanısı koyduğumuz 176 bebeğin annesi, babası, kardeşleri ya da evdeki diğer yakınlarından örnek aldık. Yü


ANTALYA (A.A) - Hatice Özdemir - Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Kurugöl, boğmaca tanısı konulan 176 bebekte yaptıkları araştırma sonucunda, yüzde 90ında boğmacanın kendi ailesinden geçtiğini tespit ettiklerini söyledi.
     Kurugöl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiyede ve dünyada öksürükle kendini gösteren, bulaşıcı bir solunum yolu hastalığı olan boğmaca ile ilgili ciddi sorun yaşandığını belirtti. Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığının boğmaca hastalığı verilerinin gerçeği yansıtmadığını ileri süren Kurugöl, laboratuvar tekniklerinin gelişmemesinden dolayı bu hastalığın teşhisinde zorlanıldığını kaydetti.
     Hekimlerin, öksürüğü uzamış çocuk ve erişkinlerde boğmaca ihtimalini çok fazla düşünmediklerini ifade eden Kurugöl, "Öksürüğü uzamış hasta geldiğinde doktorun aklına sinüzit, verem, reflü, alerjik hastalıklar, tüberküloz gelir, hatta kanser mi diye araştırma yapılır ama kimsenin aklına boğmaca gelmez" dedi.
     Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak öksürük şikayeti bulunan ancak boğmaca teşhisi konulmayan ülke genelinden hastaneye gelen 183 kişiye yönelik araştırma yaptıklarını anlatan Kurugöl, araştırma sonucunda her 5 kişiden birinin boğmaca olduğunu tespit ettiklerini söyledi. Bu kişilerin boğmaca olduğunun araştırma sayesinde ortaya çıktığını dile getiren Kurugöl, gerçekte boğmaca olan bir hastaya başka teşhis konulunca yanlış tedavi uygulanabildiğine işaret etti.
     Kurugöl, ayrıca İzmirde 810 kişide boğmaca ile ilgili saha çalışması yaptıklarını belirterek, 19 yaşındaki kişilerin yüzde 30unun son bir yıl içinde boğmaca geçirdiğini ancak yüzde 5inin hastalığının farkına varmadığını ifade etti.
    
     -Bebekler için ciddi tehlike-
    
     Prof. Dr. Kurugöl, iyileşemeyen hastanın doktor doktor dolaşmak zorunda kaldığını, gerekli ya da gereksiz tetkikler yaptırdığını ifade ederek, bunun yaşam kalitesinin düşmesine neden olduğunu, en önemlisinin ise hastaların bebeklere hastalığı bulaştırabildiklerine dikkati çekti.
     Boğmacayı bulaştıran erişkinlere yönelik tedbir alınması ve bebeklerin korunması gerektiğine işaret eden Kurugöl, şöyle devam etti:
     "Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi ile Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi işbirliğinde araştırma yaptık. Boğmaca tanısı koyduğumuz 176 bebeğin annesi, babası, kardeşleri ya da evdeki diğer yakınlarından örnek aldık. Yüzde 90ında boğmacanın ya anneden ya babadan ya da evdeki diğer bireyden geçtiğini gördük. İşin kötüsü evdeki erişkinler de boğmaca olduğunu bilmiyor. Sigaradan, alerjiden öksürdüklerini sanıyor. Trajikomik bir durum. Bu sorunun önüne geçebilmek için bebeğin etrafındaki erişkinlerin boğmaca aşısı yaptırmaları gerekir."
     Aşıları tam yapılmayan bebeklerin boğmacaya karşı korunmasız kaldıklarını vurgulayan Kurugöl, "Boğmaca olduğunu bilmeyen ve bu konuda tedavi edilmeyen erişkinler, hastalığı bebeklere bulaştırıyor ve maalesef bebekler ölüyor" dedi.
     Kurugöl, Sağlık Bakanlığının ilkokul öğrencilerinin aşılanma takvimini yeniden gözden geçirmesi gerektiğini savundu.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Gizli boğmaca hastaları, bebekler için tehlike Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER