Glokom hastalarının gözü açılacak

Glokom hastalarının gözü açılacak -Atatürk Üniversitesi Yakutiye Araştırma Hastanesine alınan yeni cihazla, toplumda çok sık görülen ve hastanın görme yetisini kaybetmesine sebep olabilen glokom hastalığının teşhisi ve tedavisi


ERZURUM (A.A) - Sagip Sezginer - Erzurum Atatürk Üniversitesi Yakutiye Araştırma Hastanesine alınan cihaz sayesinde, toplumda çok sık görülen ve genetik olan glokom hastalığının teşhis ve tedavisi yapılarak, hastaların kör olma riski azaltılacak.
     Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Koçer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, glokom hastalığı konusunda vatandaşların yeterince bilgi sahibi olmadığını belirterek, hastaların göz tansiyonlarını 12-20 milim arasında tutmak için ilaç tedavisi uyguladıklarını söyledi.
     İlaç tedavisine rağmen glokomun göz sinirlerine zarar verdiğini dile getiren Koçer, Vatandaş glokomu biliyor, tanısını koyduruyor, ilaçlarını kullanıyor. Sadece bunlar yetmiyor. Belli aralıklarla sadece göz tansiyonunun değil, aynı zamanda sinir lifleri kalınlığının da test edilerek, uygulanan tedaviyle göz basıncındaki düşüş oranının yeterli olup olmadığının çok iyi şekilde tetkik edilmesi gerekiyor dedi.
     Göz tansiyonlarının 12-20lerde seyretmesi gerektiğini vurgulayan Koçer, göz tansiyonunun istenilen seviyede olmasının hastanın gözünün sağlıklı olduğu anlamına gelmediğini ifade etti.
     Glokomun artık sadece göz hekimi tarafından takibinin yeterli olmadığını anlatan Koçer, söz konusu hastalığın çok sinsi ilerlediğini vurgulayarak, büyük merkezlerde bunun takibinin yapılması gerektiğini söyledi.
    
     -Genetik olan bir hastalığı önlemiş olacağız-
    
     Hastalara şifa olmak için Yakutiye Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanlığı tarafından Sinir Lifleri Analizorü adlı yeni bir cihaz aldıklarını anımsatan Koçer, şunları kaydetti:
     Bu cihaz Türkiyede belli merkezlerde var. Doğu Anadolu Bölgesinde ise sadece burada var. Glokom hastalarını yeniden muayene ediyoruz. Bu cihaz sayesinde Doğu Anadolu Bölgesindeki hastaların gözünü açacağız. Glokom merkezinde, bu hastalık için verilen ilacın yeterli olup olmadığını test etmek için göz sinirlerinin kalınlığını ölçeceğiz. Bu hastalığın tedavisi için verilen ilacın yetip, yetmediğini tespit edeceğiz. Cihazla, göz sinirlerindeki incelmeyi belirleyerek, tedavisine karar vereceğiz.
     Sinirlerde en küçük bir ilerleme, gerileme olursa vaktinde tespit edebileceklerini anlatan Koçer, Hatta en güzel tarafı da geçen yıllarda acaba nasıl olmuş, tedavi nasıl gitmiş, yeterli olmuş mu- Bunları tespit edebileceğiz. Glokom çok hızlı ilerlerse hasta gözünü nasıl koruyacak buna çözüm bularak, ona göre tedavisini düzenleyeceğiz dedi.
     Gözde oluşan glokomun genetik olduğunu vurgulayan Koçer, bir kişinin annesinde veya babasında glokom hastalığı varsa kişinin kendisinde de olmasının muhtemel olduğuna dikkati çekti.
     Glokomun, hasta kör olana kadar hiçbir bulgu vermediğini ve sessizce ilerlediğini anlatan Koçer, şöyle devam etti:
     Biz risk faktörü dediğimiz zaman, 40 yaş civarında binde bir görülürken, 75-80 yaşına gelindiği zaman aşağı yukarı yüzde 5inde görülüyor. Yani 20 yaşlı insanın biri glokom hastasıdır. Eğer biz bunları tedavi etmezsek, tanımazsak yüzde 25inin bir, yüzde 9unun ise iki gözü kör oluyor. Bu da 130 bin kör demektir Türkiyede. Maalesef hastaların yarısı glokom olduğunun farkında değil. Bir kısmı da hastalığını tedavi ettirdiğini sanıyor. Ama ilerlemenin farkında değil. İşte şu anda bizim amacımız glokom hastalığını tespit etmek ve genetik olarak devam eden bu hastalığın önüne geçmektir.
    
     Yayıncı: Zekeriya Kaya
<< Önceki Haber Glokom hastalarının gözü açılacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER