Göksun TSM Başkanı Güngör, vatandaşı keneye

Göksun TSM Başkanı Güngör, vatandaşı keneye karşı uyardı


KAHRAMANMARAŞ (A.A) - Göksun Toplum Sağlığı Merkezi (TSM) Başkanı Dr. Bilal Güngör, sıcakların artmasıyla birlikte piknik alanlarına akın eden vatandaşları Kırım Kongo Kanmalı Ateşi (KKKA) hastalığına neden olan keneye karşı uyardı.
     Güngör, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mümkün olduğu kadar kenelerin bulunduğu alanlardan uzak durulması gerektiğini söyledi.
     Piknik amaçlı olarak su kenarları, kırsal alanlar, orman kenarı ve otlak şeklindeki yerlerde bulunanların mutlaka üzerlerini kene bakımından kontrol etmeleri gerektiği dile getiren Güngör, şunları kaydetti:
     Piknik veya kamp alanlarına gidenler yere açık renkli örtü sererek oturmalı ve mutlaka üzerlerini kene bakımından kontrol etmeli ve kene varsa usulüne uygun olarak vücuttan uzaklaştırmalıdır. Diğer taraftan hayvan barınakları ve tarım arazileri gibi yerlere gidenler mümkün olduğunca vücutta açık kısım kalmamasına özen göstermeli kenelerin daha kolay fark edilmesi nedeniyle açık renkli elbiseleri tercih etmelidirler. Kenelerin vücuda girebileceği yerlerin kapatılması çok önemli bir tedbirdir. Dönüşte mutlaka vücut ve elbiseler kene yönünden kontrol edilmeli, kene varsa uygun şekilde uzaklaştırılmalıdır. Özellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar vücutlarını, çocuklarının vücutlarını ve elbiselerini sık sık kene yönünden kontrol etmelidirler.
     Vücuda tutunan kenenin vücuttan ne kadar kısa zamanda uzaklaştırılırsa hastalığın bulaşma riskinin de o kadar azalacağına vurgu yapan Güngör, vücuda tutunan kenenin uygun bir şekilde çıkarılması için mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini kaydetti.
     Hastalık belirtilerinin virüsün alınma şekline bağlı olarak 3-14 gün arasında değiştiğini belirten Güngör, Hastalık, ateş, üşüme, titreme, yaygın kas ağrıları, baş ağrısı, bulantı-kusma, ishal, yüzde ve gözde kızarıklık, döküntü gibi şikayetlerle kendini gösterir. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde ise cilt kanaması, diş eti kanaması, burun kanaması, vajinal kanama, mide-barsak kanaması, üriner sistem kanaması, akciğer ve beyin kanamaları şeklinde görülebilir dedi.
     Ülkemizde KKKA vakasının 2002 yılından beri görüldüğünü hatırlatan Güngör, şuana kadar Göksunda her hangi bir kene vakasına rastlanmadığını, ancak keneyi hafife alarak tedbirin elden bırakılmaması gerektiğini sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Nurettin Dal
     Yayıncı: Hasan Özkal
<< Önceki Haber Göksun TSM Başkanı Güngör, vatandaşı keneye Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER