Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı Rizede (2) -Yazıcı: -Çay bu bölgenin en önemli geçim kaynağı, ürünü. Çayın pazar payının büyütülmesi, nitelik olarak daha iyi hale getirilmesi, müstahsilin korunması ve daha iyi yerlere getir


RİZE (A.A) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Çay bu bölgenin en önemli geçim kaynağı, ürünü. Çayın pazar payının büyütülmesi, nitelik olarak daha iyi hale getirilmesi, müstahsilin korunması ve daha iyi yerlere getirilmesi için çalışmalar yürütüyoruzdedi.
     Bakan Yazıcı Rizede bir restoranda düzenlediği basın toplantısında, ÇAYKUR ile ilgili görüşlerinin belli olduğunu belirterek, Çay bu bölgenin en önemli geçim kaynağı, ürünü. Çayın pazar payının büyütülmesi, nitelik olarak daha iyi hale getirilmesi, müstahsilin korunması ve daha iyi yerlere getirilmesi için çalışmalar yürütüyoruz. Bu düzenlemeleri yaparken, çay fabrikalarının kapasitelerinin artırılması da bizim eylemlerimiz içerisinde yer alıyor. Nitekim 2012 yılında kapasiteyi günlük 500 ton artırarak 7 bin 100 tona çıkardık dedi.
     Rizedeki Taşlıdere Çay Fabrikasının başka yere taşınmasına da değinen Yazıcı, Bunu Fabrika kapatılıyor olarak değerlendirmeyi fevkalade yanıltıcı buluyorum. Hemşehrilerimizin bu algı içerisinde tepki vermesi doğal olabilir. Tepki ortaya konulacak. Ancak hiç kimsenin tasvip etmeyeceği söylemlerde bulunmayı, söyleyenlerin aleti durumuna düşmelerini hiç bir şekilde kabul etmiyorum. Bunlar hemşehrilerimize yakışmaz diye konuştu.
     Fabrika alanının Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesine devredildiğini, üniversitenin Rizenin geleceği açısından çok önemli olduğunu belirten Bakan Yazıcı, şöyle devam etti:
     Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, birlikte kurulan üniversiteler içerisinde en hızlı büyüyeni. 11 tane fakültesi var, öğrenci sayısı her yıl artış gösteriyor. Böyle bir üniversite Rize ve bölge için önemli sonuçlar ortaya koymaya devam ediyor. Taşlıdere Fabrikasının üniversite alanı için başka yere taşınmasını hemşehrilerimiz önemli değerlendirmeli. Biz başka bir iş için tahsis etmiyoruz, üniversite için kullanacağız. Bu çalışma bölge halkı içinde son derece prestijli bir çalışma olacak. Fabrikanın makineleri Veliköy ve Cumhuriyet Çay Fabrikasına taşınacak ve kapasiteleri artırılacak. Ayrıca Cami Dağı Çay Fabrikasının alanı var. Gerekli düzenlemeleri yapabilirsek büyütmeyi düşünüyoruz, bunun da takipçisiyiz. Hemşehrilerimiz buna tepki koyması değil, sahip çıkması gerektiğini düşünüyorum. ÇAYKUR, özel sektörden bazı kapatılmış fabrikaları kiralama yoluyla değerlendirmeyi düşünüyor. Bu konuyu da Bakanlar Kurulu ile değerlendireceğiz. İlgili Bakanlık mevzuatında olur varsa bunu uygulama yoluna gideceğiz
    
     -Çay kaçakçılığı-
    
    
     2012 yılının çay kaçakçılığı rakamlarının ocak ayında belli olacağını belirten Bakan Yazıcı, Ancak son dört yılın kaçak çay yakalama miktarı 15 bin 500 ton. Bunun içerisinde emniyet ve jandarmanın yakalamaları dahil. Kapılarımızda ise en çok kaçakçılık tütün ve tütün mamulleri, belli bölgelerde çay, elektronik eşya bu şekilde takip ediyor. Nitelikli gıda maddeleri kaçakçıların en çok teşebbüs ettikleri alanlar oluyor diye konuştu.
     Yazıcı el konulmuş TASİŞin ambarlarında bulunan çayların piyasaya satılmadığını da sözlerine ekledi.
     Bakan Yazıcı, bir gazetecinin Rizede havaalanı yapılması yönündeki tartışmaları hatırlatılması üzerine de İnsanlar hayal edecek. Hayal etmeden hiç bir şey olmaz. Ovit Tüneli Osmanlı döneminde bu yana konuşuldu. Temelini attık, 2015 Kasım ayında bitecek. Arzu edildiği gibi bir havaalanı projemiz yok. Ovit projesine odaklanmış durumdayız. İnşallah onları bitirelim. Türkiye çok daha farklı bir yere gelecek. O zaman neler olur bakacağız dedi.
     Sarp Sınır Kapısındaki 1 liralık geçişlerle ilgili olarak Gürcistan hükümetinin yeni bir uygulama bildiriminde bulunmadığını da anlatan Bakan Yazıcı, Gürcistan ile Türkiye arasında anlaşma olduğunu ve uygulamanın bir ülke tarafından askıya alınması halinde uluslararası hukukta prosedürünün belli olduğunu kaydetti.
    
     -Denizlinin Çaykur Rizesporda göreve getirilmesi-
    
     Bakan Hayati Yazıcı, bir gazetecinin Beşiktaşlı olduğunuz söyleniyor, Mustafa Denizli gibi bir isim de Rizesporda göreve getirildi nasıl değerlendiriyorsunuz sorusu üzerine de Beni Beşiktaşlı kim yapıyor, bilmiyorum. Ama hoşuma da gidiyor, bir şey demiyorum. Çaykur Rizesporu tutuyorum, onun dışında milli takım. İyi oynayanı alkışlarım. Çok fazla futbolla ilgilenemiyorumdedi.
    
     (Bitti)
    
     Muhabir: Muhittin Sandıkçı / Tuncay Bekar
     Yayıncı: Ömer Erim Baştimar
<< Önceki Haber Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER