Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, Artvinde:

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, Artvinde: Cankurtan Tünelinin bitirilmesi ile Borçka-Hopa arasındaki mesafe 12 kilometre kadar kısalacak. Bunun zaman itibariyle sağladığı kazanım 20-22 dakika dolayında -Sarp Sınır Kapı


ARTVİN (A.A) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Cankurtan Tünelinin bitirilmesi ile Borçka-Hopa arasındaki mesafe 12 kilometre kadar kısalacak. Bunun zaman itibariyle sağladığı kazanım 20-22 dakika dolayında dedi.
     Bakan Yazıcı, Artvine bağlı Muratlı köyüde yapılması düşünülen sınır kapısının yer alacağı askeri alanda incelemelerde bulundu. Yazıcı, daha sonra yapımı devam eden Cankurtaran Tünelini gezerek yetkililerden bilgi aldı.
     Tünel ziyaretinin ardından açıklama yapan Yazıcı, Cankurtaran Tünelinin yıllardır yapımı hayal edilmiş, söylenmiş, konuşulmuş ama gerçekleştirilememiş olduğunu ifade ederek, şunları belirtti:
     12 Haziran 2011 seçimleri öncesi, bölgede bu tünelin temelini seçim yatırımı olarak göstermelik olarak atıldığı, inşaatın başlamadığına dair bir dedikodu kulaktan kulağa dolaştırılıyordu. Aradan 1.5 yıl geçti, buradayım ve tünelin içinin büyük bir kısmını araçla dolaştık. Müteşebbisi, müteahhiti ile gerçekten gurur duyduğumuz bir proje. Ovit Tüneli hariç en uzun iki tüplü bir tünel. Tüplerden bir tanesi 5 bin 250 metre uzunluğunda, iki tüpün uzunluğu ise 10 bin 500 metre. Çalışmalar hızlı bir şekilde devam ediyor. Tünel 2014 yılının ilk çeyreğinde veya ilk yarısında bitirilmiş olacak. Bu tünelin bitirilmesi ile Borçka-Hopa arasındaki mesafe 12 kilometre kadar kısalacak. Bunun zaman itibariyle sağladığı kazanım 20-22 dakika dolayında. 20-22 dakika deyip geçmeyin, bu güzergahta seyredecek araçların tükettikleri yakıt, amortisman, harcadıkları zaman hesap edildiğinde Türkiye ekonomisine ve bu yolu kullanacak bütün hareketli insanlara ne kadar büyük bir kazanım sağlayacağı görülecektir.
    
     -Sarp Sınır Kapısında giriş çıkışlar-
    
     Bakan Yazıcı, tünel inşaatı ziyaretinden sonra Sarp Sınır Kapısına geçerek burada yeni yapılan ek hizmet alanlarını inceledi ve askeri alanı gezdi.
     Ziyaretinin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Yazıcı, Sarp Sınır Kapısının Türkiyenin önemli kapılarından biri olduğunu vurgulayarak, şunları ifade etti:
     Türkiyede Sarp Sınır Kapısından yaya kimlikle, giriş çıkış yapılabilmekte. 2012 yılı itibariyle bu kapıdan giriş çıkış yapan insan sayısı 5 milyon 600 bin. Bu kadar insan bir yıl içerisinde buradan yaya olarak giriş çıkış yapmış. Bu kategoriye arabalı giriş çıkışlar dahil değil. Bu hizmeti vermek için daha önce geldiğimde bir karmaşa vardı. İnsanların giriş çıkışı hizmet kalitesi bakımından çok uygun değildi. Yap işlet devret modeli ile partnerimiz olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve onun işletici kuruluşu kapıyı projelendirdi. Yapılan çalışmalarla yayaların girişi çıkışı saha imkanlarını da dikkate alınarak modernize edildi. Daha çağdaş bir hizmet verilmeye başlandı. Bu kapının aktivitesi giderek artıyor, kapının güney tarafına düşen askeri bölge var. 6 dönümlük bir alan, ilgili bakanlıklarla gerekli yazışmalar yapıldı. Askeri alanın dışında vatandaşlara ait bir kısım alanları da istimlak etmek suretiyle bir planlama çalışmamız var. Onları da bu sahaya kattığımız zaman şu anda bu sahanın yerleşim alanı 36 dönüm. Buraya katmaya çalıştığımız alanların toplamı 20 dönüm. Bununla beraber yüzde 80-85 oranında bir genişleme olacak.
     Yazıcı, Türkiyeye giriş çıkışta ticari araçların kullandığı bir tünel olduğunu da anımsatarak, Tünele giriş çıkış sorunlu oluyor. Tünel giriş çıkışa uygun değil. Buna ek olarak bir tünel daha yapmayı planlıyoruz. Karayollarının ilgili elemanları keşif yaptı. Bu tüneli de yaptıktan sonra bu kapı gerçekten mükemmel bir şekilde hizmete geçecek dedi.
    
     -Muratlıda yapılması düşünülen sınır kapısı-
    
     Yapımı düşünülen Muratlı Sınır Kapısı ile ilgili olarak da incelemeler yaptıklarını belirten Yazıcı, şöyle konuştu:
     Yıllardır Muratlının bir sınır kapısı olarak düzenlenmesi noktasında talep var. Üzerinde çalışmalar sürüyor. Komşu ülke Gürcistan ile Muratlıda yeni bir gümrük kapısı oluşturulması konusunda anlaşma imzalandı. İç hukuk prosedürleri devam ediyor. Muratlının bir gümrük kapısı olarak ilan edilmesi için Bakanlar Kurulu kararı gerekli. Bu kararın hazırlık aşaması kapsamında gerekli yer keşifleri, yapılacak olan ünitelerin ne şekilde yer alacağına dair çalışmalar sürüyor. Orada da askeri birlik var, orayı gümrük hizmetlerine vermek üzere terk edecekler. Tahsisi bakanlığımızca yapılacak ve orada da Gürcistan ile ikinci kapımızı hizmete sokacağız. Bir kaç ay içerisinde o kapının gümrük kapısı olarak işletilmesine ilişkin bakanlar kurulu harekete geçer, ardından o kapıda hizmet verecek bürokratik ünitelerimizi yapmış oluruz. İşlevselliği için de komşu ülke Gürcistanın o bölgedeki yolları yapması gerekir.
    
     -Sarpta giriş çıkış ücretlerine düzenleme geliyor-
    
     Sarp Sınır Kapısında giriş çıkış ücretleri ilgili bir soru üzerine de Bakan Yazıcı, şunları belirtti:
     Daha önce denetlemeler yaptığımızda kapıdaki giriş çıkış ücretlerinin 15 lira olması konusunu herkes ile paylaşmıştım. Bu konuyu Bakanlar Kuruluna taşıdık. Bakan arkadaşlarımızın ve Başbakanımızın da olurunu aldık. O zaman yükseltelim denmişti, bugün yarın meclise sevk etmek üzere olduğumuz bakanlığımızın bir kanun tasarısı var. Tasarıda bu konuyu düzenlemiş bulunuyoruz. Pasaportlu giriş çıkışlarda alınan harç gibi kimlik kartı ile giriş çıkışlarda da benzer oranda bir harç alınması konusuna benzer bir düzenleme yapıyoruz. Aynı düzenleme içerisinde harcı sıfıra kadar indirme yetkisini de Bakanlar Kuruluna veriyoruz.
     Giriş çıkışlarda hafta sonu yaşanan yoğunluğun personel yetersizliğinden mi yaşandığı yönündeki başka bir soruyu ise Yazıcı, şunları kaydetti:
     Geçen sene 2 bin 500ü aşkın yeni personel aldık. Şu sıralarda bin 700ü aşkın yeni personel alıyoruz B kategorisinde. Bunların bin tanesi gümrük muhafızı, geriye kalanları ise diğer kadrolarda. Onların mülakat programını yapıyoruz. Sezon sonuna kadar bir miktar daha alacağız. 2014 yılında Gümrük ve Ticaret Bakanlığının gümrükler kısmının bir personel sorunu kalmayacak.
    
     Muhabir: Muhittin Sandıkçı
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, Artvinde: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER