Güneydoğuda vatandaşlar yaylalara akın ediyor

Güneydoğuda vatandaşlar yaylalara akın ediyor -Şırnak ve Siirtte yaklaşık 25 yıldır güvenlik gerekçesiyle çıkılamayan yaylalar, çözüm süreciyle birlikte vatandaşların akınına uğramaya başladı


ŞIRNAK (A.A) - Şırnak ve Siirtte yaklaşık 25 yıldır güvenlik gerekçesiyle yasaklı olan yayla ve dağlar çözüm sürecinde vatandaşların akınına uğruyor.
     Şırnakın Bestler-Dereler bölgesi, Herekol, Beytüşşebap, Kato ve Siirt Eruhtaki dağlarda uzun yıllar yaşanan çatışmalar nedeniyle çıkılması yasak olan alanlar, çözüm süreciyle kullanıma açıldı. Hem hayvancılıkla uğraşanlar hem de hoşça vakit geçirmek için yaylalara çıkan vatandaşlar, doğanın keyfini çıkarıyor.
     Şırnak Valiliği İl Özel İdaresi ekipleri de vatandaşların yaylalara daha rahat ulaşabilmesi için yol yapım çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
     Yaylaya çıkan göçerlerden Hancer Güngen, "Herkes için huzur istiyoruz. Bu yaylalar bizim. Şimdi yol da geldi. Yol, huzur demek" diye konuştu.
     Abdullah Acu, 25 yıldan bu yana yaylalara çıkamadıklarını belirterek, huzur ve barış için dua ettiklerini söyledi.
     Mehmet Şefa Bayat adlı vatandaş ise barış sayesinde yaylalara çıktıklarını ifade ederek, "Daha önce can güvenliğimiz yoktu. Herkes bunu biliyor. Şu anda kuzu sesleri geliyor. Artık yaylalarımız çarşı gibi renkli. Kimse artık silah sesi istemiyor, kuzu sesi istiyor, huzur istiyor. Eğer silah sesi varsa kimse huzurlu olmaz" şeklinde duygularını dile getirdi.
     Kerevan Katar adlı vatandaş ise yol yapım çalışmaları için valiliğe teşekkür ederek, huzur olması halinde yaylaların adeta cennete dönüştüğünü dile getirdi.
     Herekol Dağı eteğindeki yaylanın sahibi Toptepe Köyü Muhtarı Mustafa Güngen, yapılan yolların çok güzel bir hizmet olduğunu söyledi. Güngen, şöyle konuştu:
     "İnsanlarımız artık araçla gelip buralarda kenger topluyorlar. Sürece katkı sağlayan herkese teşekkür ediyoruz. Artık kan ve gözyaşı istemiyoruz. Artık herkes rahat bir şekilde yaylasına çıksın. 25-30 yıldır insanlarımız çok açı çekti. Biz artık silah ve barut kokusunu istemiyoruz. Dağlarımızda kuzuların sesini duymak, özgürce gezmek istiyoruz. Yaylamız huzura ve rahata kavuştu. Artık insanlar ölmüyor. Bu durum hepimizi çok mutlu ediyor. Çözüm sürecini sonuna kadar destekliyoruz. Bu süreci bozmaya çalışanlara Allah fırsat vermesin."
     Öte yandan özellikle hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar da Uludere ve Beytüşşebaptaki yaylalara akın ediyor. Zengin bitki örtüsüyle göz alıcı bir görünüme sahip Tanin ve Kelmehmet yaylaları, çok sayıda hayvan üreticisini ağırlıyor.
     Yaylaya yeniden çıkmanın mutluluğunu yaşadığını belirten Rıdvan Enç, uzun yıllar sonra yaylalara yeniden çıkmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
     Siirtin Eruh ilçesindeki Soran aşiretine bağlı göçerler de Çırav, Herekol ve Besta yöresindeki yaylalara çıkmak için hazırlıklarını sürdürüyor.
    
     Muhabir: Cafer Balık-Turan Gülenç-Nurettin Kilis / Meral Özdemir
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Güneydoğuda vatandaşlar yaylalara akın ediyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER