Halk Sağlığı Müdürlüğünden zehirlenme uyarısı

Halk Sağlığı Müdürlüğünden zehirlenme uyarısı


KÜTAHYA (A.A) - Kütahya Halk Sağlığı Müdürlüğü, karbonmonoksit gazı zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı.
     Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, Türkiyede bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmelerinin hemen hemen her yıl kış aylarında özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaştığı bildirildi.
     Güneybatıdan esen bir rüzgar olan lodos nedeniyle her yıl onlarca kişinin özellikle sobadan olmak üzere sızan karbonmonoksit gazı nedeniyle zehirlendiğine işaret edilen açıklamada, şöyle denildi:
     Karbonmonoksit renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı zehirli bir gazdır. Vücuda solunum yoluyla girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engeller, zehirlenme ve ölüme neden olur. Hava gazı, kömür gibi ısıtma amacıyla kullanılan her tür soba ve ocakta yanma sırasında oluşur. Karbonmonoksit zehirlenmeleri sıklıkla kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeniyle meydana gelir. Karbonmonoksitten zehirlenmeler, kısa sürede tıbbi müdahale yapılmazsa ölümle sonuçlanabilir.
     Soba ve bacalarla ilgili kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesine sahip olup olmadığına, garantilerine ve garanti sürelerine dikkat edilmelidir. Yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli, izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalıdır. Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralacağı, soba içinde düzensiz ısı dağılımı nedeniyle de baca çekişi zayıflayacağı için soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmelidir. Sönmekte olan sobaya asla tutuşması güç yakıtlar konulmamalı, yakıt yavaş yavaş ilave edilmeli, yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalıdır. İyi ısınmayan ve alttan yakılan kömür sobalarında karbonmonoksit zehirlenmesi riski artacağından soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalıdır. Özellikle alçak basınçlı lodoslu havalarda ölüm olaylarında artış görüldüğü için bacalar standartlara uygun değilse alçak basınçlı havalarda soba yakılmamalı, yakılması zorunlu ise yatarken mutlaka tam olarak söndürülmelidir. Soba borularının birbirleriyle birleştirilmesinde hava ve baca gazı sızdırmazlığı sağlanmalıdır. Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalıdır. Bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, düzenli olarak temizletilmelidir. Dumanın geri tepmesini önlemek için bacaların en üst noktasının çatının en üst noktasından 1 metre daha yüksekte olması sağlanmalı ve baca şapkası mutlaka takılmalıdır. Binaların yangından korunması yönündeki mevzuat hükümlerine uyulmasına özen gösterilmelidir.
     Açıklamada, lodos esintisinin etkili olduğu sürede zorunlu değilse soba yakılmaması, yanan sobanın yatmadan önce mutlaka söndürülmesi, bina yanları veya çatı saçak altlarında yürümemeye veya durmamaya özen gösterilmesi, kopan, sarkan ve yere düşen elektrik hatları ve kablolarına yaklaşılmaması, bu gibi durumların 186 Elektrik Arıza Hattına bildirilmesi, çökme veya yangın tehlikesinin bulunduğu durumlarda 110 Yangın İhbar Hattı, ortaya çıkabilecek acil sağlık sorunlarında 112 Acil Servis, doğalgaz şebekesiyle ilgili ortaya çıkabilecek sorunlarda da 187 Doğalgaz Arıza Servisinin aranması gerektiği duyuruldu.
    
     Muhabir: Hadi Şengül
     Yayıncı: Sedat Gök
<< Önceki Haber Halk Sağlığı Müdürlüğünden zehirlenme uyarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER