Hayvan bakım evleri sempozyumu düzenlendi

Hayvan bakım evleri sempozyumu düzenlendi


KASTAMONU (A.A) - Tosya ilçesinde Gezici Hayvan Bakımevlerinin Sorunları ve Hayvanların Korunması İçin Yerel Yönetimler Arası İşbirliği konulu sempozyum düzenlendi.
     Kastamonu Valiliği, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 10. Bölge Müdürlüğü ve Tosya Belediyesi tarafından Tosya Müftülüğü konferans salonunda düzenlenen sempozyuma, Vali Yardımcısı Atilla Kantay, Tosya Kaymakamı Mehmet Türköz, Tosya Belediye Başkanı Kazım Şahinin yanı sıra çok sayıda yerel yönetici ve hayvan sever katıldı.
     Vali Yardımcısı Atila Kantay, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, hayvanların sorunlarının sadece belediye sorunu olmadığını, bunun bir insanlık sorunu olduğunu ifade ederek, Gün geçmiyor ki yollarda topal bir köpek ve kuyruğuna teneke takılmış bir kedi görmeyelim. Sabah haberlerinde işkence edilmiş bir kedi ve köpek fotoğrafı görmeyelim. Bu hayvanların durumu Telaferde kafalarına bomba yağdırılan çocuklardan çok mu farklı- Bu fotoğraflar, Lazkiyede, Şamda ve sınır boylarında bombalanan çocuklardan çok mu farklı- diye konuştu,
     Tosya Belediye Başkanı Kazım Şahin de, sokak hayvanlarının bakımı, korunması ve doğal ortamlarında yaşamaları için gayret ettiklerini belirterek, Bu yeterli değil. Çevremizde gördüğümüz bir takım geçici hayvan barınaklarında, hayvanların çok sağlıklı ortamlarda yaşamadığına şahit oluyoruz. Ancak ne Tosya Belediyesinin ne de diğer belediyelerin bu sorunun üstesinden bugünkü yasal düzenlemelerle, düzenli bir şekil alması takdir edersiniz ki mümkün değildir dedi.
     Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Temsilcisi Semih İğdigül de sokak hayvanlarının yaşam alanlarının çok sınırlı olduğunu vurgulayarak, hayvanların bu durumu hak etmediğini belirtti.
     HAYTAPın bu duyarlılığı taşıdığını aktaran İğdigül, Bu canlar için 20 dernek ve 80 temsilci arkadaşımızla çaba gösteriyoruz, mücadele veriyoruz. Bu mücadelemize devam etmek durumundayız. Çünkü o ağzı ve dili olmayan canlarımız, sadece bizlerden bir şeyler bekliyorlar diye konuştu.
     Türkiye Veteriner Hekimler Birliği Genel Koordinatörü Şaban Aydemir ise 1925te çıkartılan Köy Kanununda hayvanlarla ilgili 2 madde olduğunu aktararak, bu maddelerde hayvanlara zarar verenlerin cezalandırılmalarının yer aldığını kaydetti.
     Sempozyumda, sempozyumda İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tamer Dodurka, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Bilgili ve Kastamonu Belediyesi Veteriner Hekim Hatice Özbay, hayvan hakları, hayvanların korunması konusunda yapılması gerekenler, hayvanların korunmasıyla ilgili yerel yöneticilere düşen sorumluluklar konularında bilgiler aktardılar.
    
     Muhabir: Yusuf Çelik
     Yayıncı: Sinan Özmüş
<< Önceki Haber Hayvan bakım evleri sempozyumu düzenlendi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER