Iğdır Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç.

Iğdır Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yıldız: Çölyak hastalığı konusunda toplum bilinçlendirilmeli ve hastalığın varlığı duyurulmalıdır


IĞDIR (A.A) - Iğdır Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Önder Yıldız, çölyak hastalığı konusunda toplumun bilinçlendirilmesi ve hastalığın varlığının duyurulması gerektiğini söyledi.
     Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çölyak hastalarının yapılan bilimsel çalışmalardan haberdar edilmesi gerektiğini belirterek, çölyak hastalarına, evlerinde yapacakları ürünler hakkında eğitim verilmesini önerdi.
     Piyasada satılan bazı ürünlerin pahalı ve az miktarda bulunduğunu dile getiren Yıldız, girişimcilerin glütensiz ürünlere ilgisinin çekilmesi gerektiğini vurguladı.
     Özellikle büyük gıda firmalarının bu konuyu ticari olarak düşünmemesi gerektiğinin altını çizen Yıldız, şunları kaydetti:
     Sosyal sorumluluk kapsamında yapılan bilimsel çalışmalardan yararlanarak, gıda ürünlerinin üretimi gerçekleştirmelidir. Bir diğer oldukça önemli husus ise bu hastalara bazı doktorlar ve diyetisyenler tarafından önerilen diyetlerdir. Maalesef bu konuda ciddi hatalar yapılmakta olup, çölyakla hiç alakası olmayan bazı ürünlerin de tüketimi yasaklanmaktadır. Çölyak hastaları ve aileleriyle yüz yüze yapılan görüşmelerde bu bilgi alınmıştır.
    
     -Dünyada her 300 kişiden biri çölyak hastası-
    
     Çölyak konusunda bilinçsiz olunmasının hasta ve yakınlarının hayata bakışını olumsuz etkilediğinin altını çizen Yıldız, Bu nedenle çölyak hastalarına tüketebilecekleri yiyecekleri tavsiye eden, doktor ve diyetisyenler mutlaka daha bilinçli davranmalıdır. Gerekirse konu uzmanlarından bilgi alışverişi yapmalıdırlar. Çünkü bilinçsiz beslenme çölyak hastalığını ilerletmektedir dedi.
     Dünya genelinde çölyak hastalığının yaygın olduğunu dile getiren Yıldız, şöyle devam etti:
     Dünyada her 300 kişiden birinin çölyak hastası olduğu tahmin ediliyor. Çölyak hastaları mutlaka diyetlerine dikkat etmelidir. Çölyak hastası kişilerin tüm hayatlarını etkileyecek, tamamıyla yepyeni glüten içermeyen beslenme alışkanlığına ihtiyaçları vardır. Glütensiz ürün çeşitliliğini arttırmak ve mevcut ürünlerin kalitesini iyileştirmek amacıyla, glütene alternatif olabilecek bileşen ya da karışımlar üzerinde ülkemizde ve dünyada bir çok çalışma yapılmış ve yapılmaktadır. Iğdır Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü laboratuvarında da çeşitli glütensiz ürünleri geliştirme üzerine çalışmalar yürütülmektedir.
    
     Muhabir: Emrah Kocabey / Ayşe Yıldız
     Yayıncı: Hasan Özkal
<< Önceki Haber Iğdır Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER