İran Başkonsolosu Nohasi RTSOyu ziyaret etti

İran Başkonsolosu Nohasi RTSOyu ziyaret etti


RİZE (A.A) - İran İslam Cumhuriyetinin Trabzon Başkonsolosu Meşhud Nohasinin Rize Ticaret ve Sanayi Odasını (RTSO) ziyaret ettiği bildirildi.
     Nohasi, ziyarette yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki ticaretin artırılmasını arzuladıkları belirtti.
     İki ülke arasında imzalanan anlaşmalarda 2015 yılında 30 milyara yükselmesi düşünülen ticari hacmin 15 milyar olduğunu, tüccarların karşılıklı işbirliğiyle hedefe ulaşacaklarını ifade eden Nohasi, şunları söyledi:
     Ticaret Odalarının görevlerinden biri de iki ülke arasındaki tüccarları buluşturmaktır. Bizim ticaret odaları başkanlarımız, sizlerle münasebetleri geliştirmeyi çok istiyorlar. Ticaret dostlukların gelişmesi için en önemli yoldur. Onun için ticareti geliştirmemiz lazım. Uzaktan konuşmalarla iş görülmüyor. Karşılıklı heyetlerin ziyaretleri, gelip gitmeleri karşılıklı potansiyeli ortaya çıkartır. İşte bu potansiyeli değerlendirmek için el ele vermek lazım.
     RTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Ofluoğlu ise, Türkiyenin İrana ihraç edeceği malların kısıtlı olduğunu kaydederek, İran hükümetinin geçen yıl narenciyeye kota koyarak ihracatı durdurduğunu söyledi.
     İran ile her zaman ticari faaliyetlerde bulunmak istediklerini belirten Ofluoğlu, şunları kaydetti:
     Eskiden İran ithal ettiği malları Karadeniz limanlarından getirirdi. Bunu kaldırdığı gibi Türkiyeden İrana giden tırlardan da çok yüksek yer bastı parası alınıyor. Bu da ticaretin önünde büyük bir engel teşkil ediyor. Tırlardan alınan ücretin makul seviyelere düşürülmesini bekliyoruz. İran gümrüğü geçen yıl Türkiyeden giden narenciye ürünlerine kota koyarak ithalatı durdurmuştu. Bu yıl kotanın kaldırılmasını bekliyoruz.
     Bir süre önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından temeli atılan Ovit Tüneli hakkında Nohasiye bilgi veren Ofluoğlu, Dünyanın üçüncü en büyük tünellerinden olan Ovit tüneli, 2015 yılında hizmete girecek. Ovit tüneli sayesinde İran, Karadenize ulaşmada en kısa yola kavuşacak. Sabah İranda kahvaltısını yapan, öğlen yemeğini Rizede yedikten sonra alışverişini yapıp akşam İrana dönebilecek. Ovit tüneli hizmete girdiği zaman Rize Limanı İrana en yakın liman olacak. İranın ithalatında ve ihracatında Rize Limanının kullanılması nakliye ücretlerini yarı yarıya düşürecektir diye konuştu.
    
     Muhabir: Serhat Çağdaş
     Yayıncı: Asena Akçay
<< Önceki Haber İran Başkonsolosu Nohasi RTSOyu ziyaret etti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER