İŞKAD Başkanı Türkmen:

İŞKAD Başkanı Türkmen: Kadına yönelik şiddet insanlığın kanayan bir yarası


ADANA (A.A) - Adana İş Kadınları Derneği (İŞKAD) Başkanı Elif Doğan Türkmen, kadına yönelik şiddetin insanlığın kanayan bir yarası olduğunu belirtti.
     Türkmen, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, kadına yönelik şiddetin, erkek egemen toplumun kadını ikinci sınıf bir yurttaş olarak gördüğü, erkeğin bir sahip, kadının ise adeta bir mal ya da köle olarak kabul ettiği anlayışın bir sonucu olduğunu ifade etti.
     Toplumda kadına ve erkeğe biçilen kalıpların ve yüklenen görevlerin kadın ve erkeğin eşit birer yurttaş olmasını engellediğini belirten Türkmen, bazı dini nedenlerle de kadının, erkeğinin sözünden dışarı çıkamayan ikinci sınıf bir yurttaş durumunda olduğunu savundu.
     Türkmen, kadına yönelik şiddetin insanlığın kanayan bir yarası olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
     Çağdaş bir toplumun temeli kadın ve erkeğin el ele, omuz omuza eşit haklarla, eşit şartlarda yaşamın her alanında yer alması, birlikte üretmesiyle gerçekleşir. Bu bağlamda ülkemizdeki kadına yönelik şiddet vakalarını incelediğimiz zaman tüm vakaların temelinde erkeğin kadına yönelik bir kontrol, tahakküm çabasının olduğunu görebiliriz. Kısaca güç ve otoritenin erkeklerin elinde bulunması kadın yönelik şiddetin ana sebebi durumundadır. İşin daha da vahim yanı bu durumun insanların eğitim durumuyla bir ilgisinin olmamasıdır. Kadına şiddet uygulayan erkeklerin profillerine bakıldığında aralarında eğitimsiz olanına rastlanıldığı gibi çok iyi eğitim almış olanlarının da var olduğunu görüyoruz. Değişen tek şey şiddetin nedeni oluyor.
     Kadına yönelik şiddetin toplumun bir utancı olduğunu bildiren Türkmen, Kadına yönelik şiddeti önlemek için çıkarılan birçok yasa ve yönetmelik, bunlara bağlı olarak da uygulama var olsa da yasalar tek başına kadına şiddeti önleyemiyor. Şiddetin önlenebilmesi ya da tekrarlanmasının önüne geçilebilmesi için adliye çalışanları, kolluk güçleri ve sağlık çalışanları başta olmak üzere bütün toplum için bir dönüşüme ihtiyaç olduğu yadsınamaz bir gerçektir ifadelerini kullandı.
    
     Muhabir: Volkan Kaşık
     Yayıncı: Anıl Bağrık
<< Önceki Haber İŞKAD Başkanı Türkmen: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER