Jeotermal kaynaklı karbondioksit ekonomiye kazandırılıyor

Jeotermal kaynaklı karbondioksit ekonomiye kazandırılıyor -Denizlide jeotermal kaynaklardan çıkan, sıvı ve gaz halinde depolanan karbondioksit, meşrubat sanayi, tarım ve dondurulmuş gıdaların muhafazası gibi birçok sektörde kullanılıyor


DENİZLİ (A.A) - Mustafa Dermencioğlu - Denizlide jeotermal kaynaklardan çıkan, sıvı ve gaz halinde depolanan karbondioksit meşrubat sanayi, tarım ve dondurulmuş gıdaların muhafazası gibi birçok sektörde kullanılıyor.
     Sarayköy ilçesine bağlı Karataş köyünde bulunan Türkiyenin ilk jeotermal enerji santrallerinden Kızıldere Jeotermal Santralında 243 derecede çıkan sıcak sudan bir taraftan elektrik enerjisi üretimi yapılırken, yer altından çıkan karbondioksit gazı farklı alanlarda kullanılmak üzere depolanıyor.
     Yer altından jeotermal akışkanla çıkan fakat yoğuşmayan karbondioksit gazı atmosfere atılmayıp santralın yanında kurulan tesiste sıvı ve gaz halinde depolanıp meşrubat sanayisi, tarım, dondurulmuş gıda ile meyve ve sebzelerin muhafazasında kullanılıyor.
     Karbondioksitin, kısa süre sonra jeotermal sahada kurulan Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesindeki seralarda da kullanılması planlanıyor.
    
     -"Stratejik ürün"-
    
     Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rasim Karabacak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, karbondioksit gazının stratejik bir ürün olduğunu ve son yıllarda kullanımının artığını söyledi.
     Kyoto ve Montreal protokolü ile mevcut soğutkanların kullanımına dair getirilen bir takım kısıtlamalarla bu ürünün öneminin arttığını ifade eden Karabacak, söz konusu gazın çevreye ve insan sağlığına hiçbir zararının olmadığını söyledi.
     Karbondioksitin gaz, sıvı ve buz halinde bulunduğunu anlatan Karabacak, şöyle devam etti:
     "Karbondioksit, pratikte daha çok kuru buz ve sıvı karbondioksit olarak kullanılıyor. Soğutma yaptığı ortamda gerek gıda ürünlerinden gerekse başka üretim materyallerinden herhangi bir nem almamış olması, bu ürünlerin renginin bozulmamasına, kalitesini muhafaza etmesine kadar çeşitli alanlarda çok önemli katkılar sağlıyor. Aynı zamanda suda çok kolay çözülebiliyor olması insan sağlığına zararlı olmaması da diğer endüstriyel ürünlere göre kullanışlı olmasını sağlıyor. Karbondioksitin sol yıllarda kullanım alanının artması ve mevcut soğutkanların kullanımına dair bir takım kısıtlamalarda alacağımız çözümlerdeki yeri çok önemlidir. Mevcut soğutkanlarda kullanılan gazların ozon tabakasına zararından dolayı kısıtlanmasıyla çevreye ve insan sağlığına hiçbir zararı olmayan karbondioksitin önemi artıyor. Şu anda gerek klima sistemlerinde, gerek soğutma sistemlerinde kullanmış olduğumuz soğutkanlar yurt dışı patentli firmalardan aldığımız ürünlerdir."
    
     Yayıncı: Mehmet Güldaş
<< Önceki Haber Jeotermal kaynaklı karbondioksit ekonomiye kazandırılıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER