Kadavradan alınan karaciğerler iki hastaya umut

Kadavradan alınan karaciğerler iki hastaya umut oldu -Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakil Merkezinde kadavralardan alınan karaciğerler, iki hastaya nakledildi


KONYA (A.A) - Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakil Merkezinde kadavralardan alınan karaciğerler, iki hastaya nakledildi.
     Organ Nakil Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şakir Tavlı, hastanede düzenlediği basın toplantısında, karaciğer nakillerine başladıkları günden bugüne kadar 11inci nakli gerçekleştirdiklerini söyledi.
     Bunun başlangıç safhası açısından iyi bir sayı olduğunu ifade eden Tavlı, ilerleyen günlerde karaciğer nakillerinin artacağını düşündüklerini belirtti.
     Merkezlerine ulaşan kadavralardan aldıkları karaciğerleri, karaciğer yetmezliği bulunan hasta Yaşar Koçak (52) ve İbrahim Talaşa (53) naklettiklerini dile getiren Tavlı, "Hastamız İbrahim Talaş ameliyat sonrası 3üncü, Yaşar Koçak ise 11inci gününde. İki hastanın da genel durumu son derece iyi. Özellikle kadavradan yapılan nakillerin artmış olması bizi sevindiriyor. Bu yöndeki çalışmalarımız başarılı bir şekilde devam ediyor" dedi.
     Nakilleri gerçekleştiren doktorlardan Uzman Doktor Murat Bıyık ise ülkede sık görülen karaciğer yetmezliğinin, Hepatit B ve Hepatit C enfeksiyonundan kaynaklandığını belirtti.
     Bıyık, Türkiyede yaklaşık yüzde 50 oranında Hepatit Bye bağlı siroz hastalığının görüldüğüne dikkati çekerek, son gerçekleştirdikleri iki karaciğer naklindeki hastaların da Hepatit Bye bağlı siroz hastası olduğunu aktardı.
     Nakille sağlığına kavuşan Yaşar Koçak da 2004 yılında geçirdiği trafik kazası sonrası sağlık durumunun daha da kötüye gittiğini ve naklin zorunlu hale geldiğini dile getirdi.
     Sağlığına kavuştuğu için çok mutlu olduğunu ifade eden Koçak, "Herkesin organ bağışına gereken önemi göstermesini istiyorum. Bugün iyi olabiliriz ama yarın biz ya da sevdiklerimizin organ nakline ihtiyaçları olabilir. Bu yüzden herkes organlarını bağışlamalı. Organ bağışında bulunmak ve bir kişinin hayatını kurtarmak çok güzel bir şey" diye konuştu.
    
     Muhabir: Ayşe Şensoy
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Kadavradan alınan karaciğerler iki hastaya umut Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER