Kahramanmaraşta kısa kısa

Kahramanmaraşta kısa kısa -Göksunda nevruz kutlamaları


KAHRAMANMARAŞ (A.A) - Göksun ilçesinde nevruz kutlamaları yapıldı.
     Kaymakam Ali Hamza Pehlivan, Göksun Meslek Yüksek Okulu (MYO) bahçesinde düzenlenen etkinlikte, baharın şiirlere, romanlara, şair ve yazarlara ilham kaynağı bir mevsim olduğunu belirtti.
     Nevruzun uyanış anlamına geldiğini ifade eden Pehlivan, nevruzun sadece doğanın değil, insanın da duygularının yeşerdiği ve hayata biraz daha pozitif baktığı dönemi temsil ettiğini söyledi.
     Göksun MYO Müdürü Doç. Dr. Mehmet Gürbüz ise nevruzun tarihi serüveni hakkında bilgiler verdi.
     Konuşmaların ardında düzenlenen çuval yürüyüşü, kaşıkla yumurta taşıma, yoğurt içinde altın bulma ve halat çekme yarışmalarına Kaymakam Pehlivan ve ilçe protokolü eşlik etti.
     Bu arada, Orman İşletme Müdürlüğü tarafından organize edilen etkinlik de MYO bahçesine ağaç dikildi.
    
     -Elbistanda ağaçlandırma çalışması
    
     Elbistan Ağaçlandırma ve Toprak Muhafaza Şefi Hacı Ahmet Götürler, Şardağı Ağaçlandırma projesi kapsamında, Şardağı eteklerine 3 yılda 1 milyon fidan dikildiğini söyledi.
     Götürler, Elbistan Orman İşletme Şefi Ceyhun Alkan ile birlikte Şardağında yapılan ağaçlandırma çalışmalarını inceledi. 21 Martın Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası ve Nevruz Bayramı olduğunu belirten Götürler, nevruzun önemini ormancılık açısından da değerlendirdi.
     Bölgenin ağaçlandırma çalışması yapılabilmesi için Şardağı Ağaçlandırma projesinin hayata geçirildiğini anlatan Götürler, şunları kaydetti:
     Şardağında başlatılan ağaçlandırma çalışması 3 yıldır devam etmektedir. Bu zaman içerisinde Şardağında fidan dikmeye müsait alanlara bir milyon fidan dikildi. Yıllarca burası yoğun baskı altında kalan ve daha önce de orman olan bir alandı. Şimdi yaptığımız ağaçlandırma çalışması ile yeniden aslına döndürmeye çalışıyoruz.
    
     -Hastane personeline karbonmonoksit gazı anlatıldı
    
     Elbistan Devlet Hastanesi personeline karbonmonoksit zehirlenmeleri ve alınması gereken önlemler konusunda bilgilendirme semineri düzenlendi.
     Elbistan Devlet Hastanesinde görevli Dr. Ahmet Cemal Pazarlı, seminerde yaptığı konuşmada,karbonmonoksit zehirlenmesinin insan hayatındaki önemini anlattı.
     Pazarlı, şunları kaydetti:
     Karbonmonoksit zehirlenmesinde hastalarda, şiddetli baş ağrısı, güçsüzlük ve halsizlik, baş dönmesi, görmede kayıp, unutkanlık, bulantı ve kusma, göğüs ağrısı, bayılma, dikkat bozukluğu, vücutta uyuşmalar gibi şikayetler meydana gelir. Karbonmonoksit zehirlenmesi ölümle de sonuçlanabilen çok ciddi bir zehirlenmedir. Dolayısıyla bu şekilde belirtilerin görülmesi halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir.
     Pazarlı, zehirlendiği düşünülen kişinin temiz havalı bir ortama alınması ve acilen bir sağlık kuruluşuna ulaştırılması gerektiğini sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Nurettin Dal - Kenan Arayıcı / İsmail Hakkı Demir
     Yayıncı: Ahmet Caner Baysal
<< Önceki Haber Kahramanmaraşta kısa kısa Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER