Kar, 6 aydır geçit vermiyor

Kar, 6 aydır geçit vermiyor -Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü ekipleri, kar kalınlığının 10 metreyi aştığı Van-Bahçesaray karayolundaki 2985 rakımlı Karabet Geçidinde, 6 aydan bu yana çalışma yürütüyor -Altı aylık süre zarfında bir kez


VAN (A.A) - Necat Hasar - Ali İhsan Öztürk - Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü ekipleri, kar kalınlığının 10 metreyi aştığı Van-Bahçesaray karayolundaki 2985 rakımlı Karabet Geçidinde, 6 aydan bu yana çalışma yürütüyor.
     Yolu kar ve tipi nedeniyle yılın 8 ayı ulaşıma kapalı olan, kent merkezine 110 kilometre uzaklıktaki Bahçesaray ilçesinde yaşanan çetin kış koşulları, bölgede yol açma çalışması yapan karla mücadele ekiplerini de zorluyor.
     Van-Bahçesaray karayolunun mevsimin ilk karının yağdığı ekim ayından itibaren ulaşıma kapanmasıyla başlayan karla mücadele çalışmaları, kar kalınlığının 10 metreyi aştığı bölgede 6 aydan bu yana halen devam ediyor.
     Altı aylık süre zarfında bir kez ulaşıma açılabilen yolda, çalışmalarını 50 işçi ve 30 iş makinesi ile sürdüren ekipler, zorlu kış koşullarına aldırış etmeden gece gündüz görev yapıyor.
     İlçe halkı ise yolun ulaşıma kapalı olduğu sürede, ulaşımlarını Bitlisin Hizan ilçesi üzerinden 6 saat süren bir yolculuktan sonra sağlıyor.
     Karayolları 11. Bölge Müdürü Ahmet Turan Gülhaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, karayolunun 44 kilometrelik bölümünde her yıl karla mücadele çalışması yapıldığını anımsatarak, yolun 94. kilometresinden itibaren başlayan Karabet Geçidinde kar kalınlığının 10 metrenin üzerinde olduğunu söyledi.
     Bölgede gerek kar yağışı gerekse etkili olan fırtına nedeniyle çalışmaların güçlükle sürdürüldüğünü belirten Gülhaş, ekiplerin gece gündüz demeden 24 saat görev yaptığını ifade etti.
     Gülhaş, 2005 yılında yapılan çalışmayla genişletilen yolda kar mücadelenin rahatlıkla yapılabildiğini, ancak doğa şartlarının çalışmalara engel olduğunu vurgulayarak, Bu yıl yaptığımız çalışmayla yol 17 Şubatta ulaşıma açıldı. Fakat zaman zaman yağan kar, oluşan tipi ve görüş mesafesinin düşmesi nedeniyle ulaşımda aksamalar yaşanıyor. Burada konuşlandırılan ekiplerimizin yaptığı çalışmalarla yol trafiğe açık tutulmaya çalışılmaktadır dedi.
     Çığ tehlikesinin olduğu bölgede görev yapan ekiplerin yaşanabilecek tehlikeye karşı sürekli uyarıldığını anlatan Gülhaş, karla mücadeleyi kolaylaştırmak, trafikte can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla bölgede geçen yıl prefabrike kar tüneli yapma çalışmalarına başlandığını, tünelin tamamlanmasıyla ulaşımda rahatlama yaşanacağını kaydetti.
    
     -Yol 2 gün sonra ulaşıma açılacak-
    
     Bölgede etkili olan yağışın ardından düşen çığ nedeniyle 4 Martta ulaşıma kapanan yolda çalışmalarını sürdüren Karayolları Şantiye Şefi Faruk Çeliker de yolun yapılan çalışmaların ardından 2 gün içerisinde yeniden ulaşıma açılacağını söyledi.
     Doğa koşulları ne kadar engel olsa da çalışmaların ara verilmeden devam ettiğini anlatan Çeliker, Bahçesaray halkının ulaşımda sıkıntı yaşamaması için tüm ekibin zor şartlarda özveriyle görev yaptığını dile getirdi.
     Kar savurma makinesi operatörü Davut Gezer ise havaların ısınmasıyla bölgede çığ tehlikesinin arttığını bildirerek, uzun yıllardır aynı bölgede görev yaptıkları için çığ tehlikesi yaşanacak bölgeleri belirlediklerini ve buna göre çalışma yürüttüklerini ifade etti.
     Zaman zaman çığ tehlikesi yaşadıkları bölgede büyük bir özveriyle çalıştıklarına değinen Gezer, Bizim amacımız yolları açıp sevenleri kavuşturmak, mutluluklarına ortak olmaktır ifadelerini kullandı.
    
     Yayıncı: Levent Harman
<< Önceki Haber Kar, 6 aydır geçit vermiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER