Karbonmonoksit zehirlenmeleri

Karbonmonoksit zehirlenmeleri -GOÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Çıtıl: -Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı toplumun bilinçlendirilmesi büyük önem taşımaktadır


TOKAT (A.A) - Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Rıza Çıtıl, Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı toplumun bilinçlendirilmesi büyük önem taşımaktadır dedi.
     Çıtıl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl özellikle kış aylarında soba ve şofbene bağlı karbonmonoksit zehirlenmeleri nedeniyle yüzlerce insanın yaşamını kaybettiğini söyledi.
     Alınacak küçük tedbirlerle zehirlenmelerin önlenebileceğini belirten Çıtıl, Ölüm nedeni olan karbonmonoksit zehirlenmeleri, çoğunlukla yanlış kullanım ve ihmale bağlı oluşur. Sıklıkla kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba ve şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması gibi nedenlerle zehirlenmeler meydana gelir. Mutfak tüpü, doğalgaz, odun veya kömürün kullanıldığı soba, ocak ve diğer ısıtıcılar ile otomobil egzozu dahil her türlü duman bu tür zehirlenmelere neden olabilir. Karbonmonoksit renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı ve zehirli bir gaz olduğu için fark edilmesi zor olup sessiz öldürücü olarak da adlandırılabilir. Bu nedenle, zehirlenmeleri de çok ağır ve öldürücü olur diye konuştu.
     Yrd. Doç. Dr. Rıza Çıtıl, şunları kaydetti:
     Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı toplumun bilinçlendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Karbonmonoksit zehirlenmelerinde ilk belirtiler şiddetli baş ağrısı, güçsüzlük, halsizlik, baş dönmesi, göz kararması, bulantı ve kusmadır. Daha sonra dikkat bozukluğu, vücutta uyuşmalar, bayılma ve karın ağrısı gibi belirtiler görülebilir. Karbonmonoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa ölümle sonuçlanabilir. Zehirlenen kişiyi ilk bulan kişinin, karbonmonoksit zehirlenmesi belirtilerini iyi bilmesi ve erken saptaması hayat kurtarıcı olacaktır. Ayrıca, kansızlığı olanlar, kronik bronşitli hastalar, kalp ve damar sistemi hastalığı olanlar, yeni doğanlar, hamileler risk grubundadır. Bu kişilerin zehirlenmesi daha kolaydır ve sonuç daha öldürücüdür.
    
     Muhabir: Ekber Türkoğlu
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Karbonmonoksit zehirlenmeleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER