Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı her yıl bakım

Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı her yıl bakım yapılmalı -İstanbuldaki karbonmonoksit zehirlenmesinde anne ve 4 çocuğun hayatın kaybetmesiyle yeniden gündeme gelen doğal gaz sistem ve baca bakımlarının, mutlaka her yıl uzman kiş


KASTAMONU (A.A) - Esra Karamuk - İstanbuldaki karbonmonoksit zehirlenmesinde anne ve 4 çocuğun hayatın kaybetmesiyle yeniden gündeme gelen doğal gaz sistem ve baca bakımlarının, mutlaka her yıl uzman kişilerce yapılması gerektiği uyarısı yapıldı.
     Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sefer Aycan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kış aylarında karbonmonoksit zehirlenmesi olaylarının arttığını ifade etti.
     Kömür, petrol, doğal gaz ve odun gibi yapısında karbon bulunan yakıtların tam olarak yanmaması sonucu karbonmonoksit gazının oluştuğunu belirten Aycan, Yakıtların kullanıldığı yerlerdeki baca sistemlerinin iyi çekmemesi, yangınlar ve araçların kapalı garajlarda çalıştırılması gibi durumlarla, rüzgârlı ve fırtınalı havalarda karbonmonoksit birikimi olabilmektedir. Böyle yerlerde uzun süre kalan kişiler de bu gazı soluduğundan zehirlenmeler ortaya çıkabilmektedir açıklamasını yaptı.
    
     -Risk altında olanlar-
    
     Aycan, karbonmonoksidin solunduktan sonra akciğerler vasıtasıyla kana geçtiğini ifade ederek, şöyle devam etti:
     Bu durumdan sonra kan artık hücrelere oksijen taşıyamıyor. Ve zehirlenme belirtileri ortaya çıkıyor. Karbonmonoksit zehirlenmesinde trafik polisleri, itfaiye çalışanları, kapalı garajlarda çalışanlar, çelik endüstrisi çalışanları, boya temizleme işlerinde faaliyet gösterenler ile kalorifer kazanı dairesinde çalışanlar risk altındaki kişilerdir. Ayrıca, karbonmonoksit zehirlenmeleri çocuklar, yaşlılar, kalp hastaları, akciğer hastaları ve anemik hastalarla gebe kadınlarda daha çok risk teşkil etmektedir.
     Karbonmonoksit zehirlenmesinin ölümle de sonuçlanabildiğini vurgulayan Aycan, sağlık kuruluşunda olayın nasıl olduğunu ve zehirlenen kişinin uğraş alanı gibi bilgilerin eksiksiz verilmesi gerektiğini dile getirdi.
     Aycan, karbonmonoksit zehirlenmelerinin basit bir takım önlemlerin alınmasıyla zehirlenmelerin önlenebileceğini aktararak, şunları kaydetti:
     Evlerimizdeki ısıtma sistemlerinin ve bacaların her yıl bakımları mutlaka uzman kişilere düzenli olarak yaptırılmalıdır. Çekmeyen bacalar kullanılmamalı ve şofben ve kombi bacaları mutlaka ayrı ve direk dışarıya açılan bacalar olmalıdır. Ev içi ve garaj gibi kapalı alanlarda, bacasız ısıtma araçları kesinlikle kullanılmamalıdır. Banyo içinde şofben kullanılmamalıdır. Kapalı garajlarda arabalar çalışır durumda bırakılmamalıdır. Yatarken mutlaka sobalar kapatılmalı, özellikle rüzgarlı havalarda mutlaka kapatılmalıdır.
    
     -Başka hastalıklarla karıştırılmamalı-
    
     Karbonmonoksit zehirlenmesinin, bazı sinir sistemi hastalıkları, kalp krizi ve kalp ritim bozuklukları gibi hastalıklarla karıştırılmaması gerektiğini vurgulayan Aycan, İlaç ve alkol zehirlenmeleri, depresyon gibi ruhsal problemler ve gıda zehirlenmeleri yanında, kan ve kafa travmaları ile de karıştırılabileceği unutulmamalıdır açıklamasında bulundu.
    
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı her yıl bakım Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER