Kış aylarında cilt kuruluğuna dikkat

Kış aylarında cilt kuruluğuna dikkat


DENİZLİ (A.A) - Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Dermotoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şeniz Ergin, soğuk havalarda cildin nemli tutulmasının büyük önem taşıdığını belirtti.
     Ergin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kış aylarında soğukta en çok ellerin ve dudakların zarar gördüğünü, yağlı krem kullanılması gerektiğini belirtti.
     Soğuk havalarda duş jelleri ve banyo köpüklerinin çok kullanıldığı takdirde ciltte çatlama, kızarıklık, egzama rahatsızlıkları tetikleyeceğini belirterek, şunları kaydetti:
     Kış aylarında kan damarları büzüşmesinden dolayı deriye gelen kan akımı azalıyor. Deri daha kolay kurur hale geliyor. Beslenmesi ve oksijenlenmesi azalıyor. Kışın derinin yağ üretimi de azalıyor. Derinin kurumasında da bunlar hep etken olarak görülüyor. Bir başka etken de dış ortamdan çok ev içi ortam. Evde ya da çalıştığımız iş yerlerinde ısıtıcı ve radyatörler ortamı kurutuyor. İç ortamlarda nemlendirmeye gayret etmek lazım. Kaloriferin üzerine nemli bezler koyarak, buhar makineleri ve sobalarının üzerine koyulan çaydanlıklar fayda getirir.
     Yaz aylarında terlemeyle kaybedilen su nedeniyle daha çok su içerek cildin daha çok nemli kaldığını ifade eden Ergin, Fakat kış aylarında fazla su içmediğimiz için cildimiz kuruyabilir. Yazın içtiğimiz şekilde kış aylarında derinin nemliliğini sürdürebilmesi için su tüketmeye özen göstermek gerekiyor. Sık el yıkıma ve duş almak cilt kuruluğuna sebep oluyor. Özellikle sık kullanılan duş jelleri ve banyo köpükleri cildi kurutan ajanlardır. Soğuk havalarda bunları daha çok kullanırsak cildimiz daha çok kuruyarak, çatlama, kızarıklık, egzama rahatsızlıklarını tetikleyecektir diye konuştu.
    
     Muhabir: İbrahim Süzer
     Yayıncı: Tolga Albay
<< Önceki Haber Kış aylarında cilt kuruluğuna dikkat Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER