Koldaki şişliği fizik tedaviyle indiriyorlar

Koldaki şişliği fizik tedaviyle indiriyorlar -Meme kanseri sonrasında kollarında şişlik oluşan kadınlar, DEÜ Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalında gerçekleştirilen tedaviyle şifa buluyor -Prof. Dr. Alper: "Eldeki,


İZMİR (A.A) - Ramazan Ercan - Meme kanseri sonrasında kollarında şişlik oluşan kadınlar, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalında gerçekleştirilen tedaviyle şifa buluyor.
     DEÜ Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Alper, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kadınlarda en sık görülen kanserlerin başında gelen meme kanserinin kollarda şişmelere de neden olduğunu anlattı.
     Bu şişliğin kadınları hem görsel olarak rahatsız ettiğini hem de hastalığını hatırlattığı için psikolojik olarak olumsuz etkilediğini dile getiren Alper, "Bu durum kanserli göğüsün alınmasından ve radyoterapiden sonra sıklıkla görülen bir sorun. Çünkü yapılması zorunlu olan bu tedavide lenfatik sistem olumsuz etkileniyor, bir kısım lenf bezleri de alındığı için hastanın eski haline kavuşabilme şansı yok. Hasta cerrahi operasyon yapılan bölgeyi kolaylıkla saklayabilmekte ancak elin veya kolun şiş görüntüsünü gizleyemez. Hastaların büyük kısmı tedaviyi bilmediği için bu durumla yaşamakta" diye konuştu.
     Bu durumda olan hastaların operasyon öncesinde mutlaka cerrah, onkolog ve fizik tedavi uzmanının işbirliğinde tedavi edilmesi gerektiğine dikkati çeken Alper, şunları söyledi:
     "Mevcut lenfatiklerin yeniden yapılanması için süreç içerisinde mutlaka hastaların kol şişmesinin gelişmemesi için hangi önlemleri alması gerektiği konusunda bilgilendirme yapılmalı. Çünkü bu bir kez olduktan sonra tedavi etme şansımız çok düşük. Hasta bu durumda kolunda ağırlık hisseder. Tedavi edilmediği zaman ise şişlik daha çok artar ve ağırlık hissi yerini kolun şişmesine ve günlük aktiviteleri yapmada zorlanma, ağrı, uyuşmaya bırakır. Bu tedavi edilmediği zaman en son aşama olarak nadir de olsa kanser görülür. Böyle bir durumda 2 yıl içinde hastaların büyük kısmı kaybedilmektedir. Ayrıca vücudumuzu hastalıklara karşı koruyan lenfatik sistem vücudun savunma mekanizmasıdır. Bu sistem yaşam döngümüz için çok önemli olan proteinleri, bazı vitaminleri, yağları taşır. Lenfatik sistem tamamen iptal olduğu takdirde 24 saat içerisinde ölüm gerçekleşecektir."
    
     -5 günde 20 seansla tedavi-
    
     Meme kanseri operasyonu geçiren kadınların cilt sağlığının, temizliğinin çok önemli olduğuna işaret eden Alper, bu tür hastaların manikür, pedikür yaptırmaması, ameliyat olduğu taraftan tansiyon ölçtürmemesi, enjeksiyon yaptırmaması, kolunu sıkan giysi giymemesi, yüzük, bilezik gibi takı takmaması, iş yaparken koruyucu eldiven giymesinin gerektiğini vurguladı.
     Bu tür hastaların ilk birkaç yıl içerisinde kolda şişme görülmesine karşın rahatsızlığın 20-30 yıl sonra da görülebileceğini dile getiren Serap Alper, şöyle devam etti:
     "Eldeki, koldaki şişmeler ömür boyu takibi ve tedavisi gereken durumlardandır. Hastalarımızı burada 5 gün yatırarak 20 seansta tedavi ediyoruz. Öncelikle hastanın koluna özel masaj yapıyoruz. Sonra kolun bandajlaması ve egzersizler gerçekleştiriliyor. Günde bir kez bazen çok ileri şişlikte iki seans egzersiz yapabiliyoruz. Ayrıca bazen lenf ödemin daha hızlı çözülebilmesi için aletlerle de tedavi yapıyoruz. Ayrıca hasta ve yakınlarına bilgilendirmede bulunarak bu işlemleri yapmasını sağlıyoruz. Bu yöntemlerle şişlikte yüzde 50-70 oranında gerileme oluyor. Buna eğer hasta dikkat etmezse yeniden şişebilir.
     Bu tedavinin ayrılmaz bir parçası egzersizdir. Egzersizleri mutlaka hasta bandaj sarılıyken ve basınç giysisi üzerindeyken yapmalı. Yapmadığında daha fazla ödemin oluşmasına yol açabilir. Kolu aşırı sıcak, soğuktan korumak lazım. "Termal bana iyi gelir, su içi egzersiz beni rahatlatır" diyen hastalar var. Aksine çok aşırı sıcak lenf akımının daha fazla tıkanmasına ve kolun daha fazla şişmesine yol açabilir."
    
     Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
<< Önceki Haber Koldaki şişliği fizik tedaviyle indiriyorlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER