Kop Dağı Tüneli

Kop Dağı Tüneli-Gümüşhane-Bayburt Kop Dağı bölünmüş yol çalışmaları töreni (1) -Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım: Bayburt-Erzurum arasında her biri 5 bin metre olan 2 tünelle 2900 metre olan bu rakımı rahat bir şe


BAYBURT (A.A) - Tuncay Bekar - Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Bayburt-Erzurum arasında her biri 5 bin metre olan 2 tünelle 2900 metre olan bu rakımı rahat bir şekilde geçeceğiz. Artık Bayburttan Erzuruma seyahat çile olmaktan çıkacak, eğlenceye, zevke dönüşecek dedi.
     Yıldırım, Kop Dağı Tüneli-Gümüşhane-Bayburt Kop Dağı bölünmüş yol çalışmalarının başlatılması töreni öncesinde yaptığı açıklamada, Bayburt-Erzurum arasındaki Kop Dağı geçidinin en zor yollardan biri olduğunu belirtti.
     Bu bölgede seyahat edenlerin kış aylarında burada çok büyük sıkıntılar çektiğini, mahsur kaldığını anlatan Yıldırım, şunları söyledi:
     Aslında burada 100 sene önce dedelerimiz Kop Dağını Ruslara, düşmana geçilmez yaparken tabiatın zor şartları da maalesef vatandaşlarımıza Kop Dağını geçilmez hale getirmişti. İşte bugün o tarih değişiyor. Bayburt-Erzurum arasında her biri 5 bin metre olan 2 tünelle 2900 metre olan bu rakımı rahat bir şekilde geçeceğiz. Artık Bayburttan Erzuruma seyahat çile olmaktan çıkacak, eğlenceye, zevke dönüşecek. Bu projenin 10 yıllardan beri bölgenin hayali olduğunu biliyorum. Hükümetimiz, Başbakanımız sayesinde tüm hayalleri gerçeğe dönüştürürken bu hayalin de gerçeğe dönüşmesi için ilk adımı atıyoruz.
     Bu projenin ne faydası var, Erzurum Bayburt arasındaki seyahat konforlu hale gelecek. Seyahat süresi en az 1.5 saat kısalacak. Yollarda yaşanan sıkıntıdan dolayı zaman kayıpları ve akaryakıt tüketimindeki tasarruf yılda 100 milyon TLyi bulacak. Bu şu demektir, bu tünel için yapacağımız masraf 3 yılda geri dönecek. Masraf önemli değil, burada onlarca, yüzlerce vatandaşımızın hayatını kurtarmış olacağız.
    
     -Bir insanın hayatını kurtarmak dünyanın her şeyine bedeldir-
    
     Bir insanın hayatını kurtarmanın, dünyanın her şeyine bedel olduğunu vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti:
     Biz hayatları kurtarmaya gayret ederken, yolları bölüp milleti birleştirmeye çalışırken, hain terör şebekesi de marifetini göstermekten geri kalmıyor. Ramazan demeden, bayram demeden masum, sivil, çocuk, kadın, erkek, insanımızın canına kast etmeye, kan dökmeye devam ediyor. Ama onlar gelsinler şu Kop Tünelini görsünler. Anadolunun en zor coğrafyasını Oviti görsünler, Cankurtaran Tünelini görsünler ve bunları gördükten sonra onlara tek bir söyleyeceğim şey var, ne yaparsanız yapın siz, yetmezse sizin efendileriniz ne yaparsa yapsın ,bu millet istikbal yolunda kardeşliğini, birliğini, beraberliğini muhafaza ederek, acılar yaşasa da metanetini koruyarak, gururla, onurla ay yıldızlı bayrağımızı yere düşürmeden dalgalandırmaya devam edecek.
    
     -İstiklal mücadelemiz bundan sonra da kararlılıkla devam edecek-
    
     Bakan Yıldırım, bu ülke için fikri olanların çaresizlikle silaha sarılarak değil, fikirlerini paylaşarak, bu ülkenin dünyanın en gelişmiş ülkesi olması için çalışmasının zamanı olduğunu dile getirdi.
     Bakan Yıldırım, şunları kaydetti:
     Gün, bugündür. Hiçbir yıldırma, hiçbir korkutma bu milletin hiçbir şekilde birliğine, beraberliğine yönelik kararlılığına helal getirmez, zarar getirmez. Bir çok sınavlardan geçtik. İstiklal mücadelesinden, Çanakkaleyi dünyaya geçilmez yaptık. Sarıkamışta yüzbinlerce Mehmetimizi bağımsızlık uğrunda feda ettik. Onun için Arap Baharı diye başka ülkelerde bir takım projeler devreye konabilir ama burası Türkiye, buranın baharı da kışı da aynıdır. Bu milletin ideali de, meftunesi de aynıdır. Burada Arap baharı gibi baharlar, projeler ortaya koyanlar şunu bilsin ki buranın kışı çok çetindir. O projeler bu ülkenin, bu milletin birliği ve beraberliğinde hiçbir şekilde kabul görmeyecek ve istiklal mücadelemiz bundan sonra da kararlılıkla devam edecek. Şehitlerimize bir kez daha rahmet diliyorum, milletimize metanet diliyorum. Milletimiz tabi ki sabırsızlanıyor.
     Terör örgütünün, bölücülerin amacı bu milletin sabrını taşırmak, kardeşi kardeşe düşman yapmak. Bu oyuna asla gelmeyeceğiz. Bu mücadelede acılar yaşasak da acımızı bağrımıza basacağız, şehitlerimizi kalbimize yerleştireceğiz, kararlılıkla bağımsızlık, birlik ve beraberlik mücadelemizi sürdüreceğiz.
    
     -Ovit Tünelinde çalışmalar devam ediyor-
    
     Ovit Tünelindeki çalışmaların devam ettiğini belirten Bakan Yıldırım, şunları söyledi:
     Ovit Dağı Tüneli malum sevgi yolunun en önemli bölümüdür. Karadeniz ile Anadoluyu ve Güneydoğuyu, Gaziantepi, Mardini, Diyarbakırı birbirine birleştiren, kuzeyi, güneyi birleştirerek insanları kardeş yapan bir yoldur. Bizim derdimiz kardeşlik yolu, sevgi yolu. Biz öldürmekten anlamayız. Yaşatmak için biz varız, bu millet yaşatmayı meftune edinmiş, bunun için mücadelesini vermiş bir millettir. Tarih bunun bir çok örnekleriyle doludur. Bu yüzden bu yol yapıldığında Türkiyenin en uzun tüneli, her biri 15 kilometre iki tünel yapılmış olacak. Bir zamanlar Türkiye 3 kilometre tünel yapsa yer yerinden oynardı ve 3 kilometre tüneli de 20 yılda ancak yapardı. İşte Bolu Dağı Tüneli bunun canlı örneğidir. Bugün bir yılda 70 kilometre tünel yapan bir Türkiye var. Bu teknolojiye, bu imkana kavuşmuş bir Türkiye var. Bunun için rabbimize hamd ediyoruz. Bu bu imkanlar milletimizin bizlere sağladığı imkanlardır. Milletimiz bu desteği arkamızda olmasa hiçbir şey yapamayız. Başbakanımız bu ülke için ekibiyle birlikte canla, başla çalışıyor. Tabi bunu hazmedemeyenler olacak bunu da biliyoruz. Ama bu yol çıkmaz yoldur bunun da herkes tarafından bilinmesi lazım.
     (Sürecek)
    
     Muhabir: Tuğba Yardımcı Mısır
     Yayıncı: Murat Kaban

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER