Kop Dağı Tüneli

Kop Dağı Tüneli-Gümüşhane-Bayburt Kop Dağı bölünmüş yol çalışmaları töreni (3) -Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım: Bu ülkenin insanları arasında ayrılık tohumları ekmeye çalışanlar, bu milletin sabrını zorlayanlar ş


BAYBURT (A.A) - Tuncay Bekar - Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Bu ülkenin insanları arasında ayrılık tohumları ekmeye çalışanlar, bu milletin sabrını zorlayanlar şunu iyi bilsinler ki biz kalubeladan beri, bin yıldan beri bu topraklarda birlik ve beraberlik için ahdettik, yemin ettik dedi.
     Bakan Yıldırım, Kop Dağı Tüneli-Gümüşhane-Bayburt Kop Dağı bölünmüş yol çalışmalarının başlaması töreninde yaptığı konuşmada, Erzurum ile Bayburt arasındaki mesafeyi 1 saate düşürecek ve yaz kış seyahat imkanı verecek Kop Dağı Tünellerinin temelini atacak olmaktan dolayı, ikinci bir bayram yaşamanın mutluluğunu hissettiğini belirterek, Az önce Kop Şehitliğindeki şehitlerimizi ziyaret edip, dua ettik. 1916da bu topraklara düşman ayağının değmemesi için hayatlarını kaybeden 9 bin şehidimizin huzurunda bir kez daha söz verdik. Neydi o söz, ey şehitoğlu şehit, bu millet 75 milyon vatan evladı, sizden aldığı bu ay yıldızlı bayrağı sonsuza kadar dalgalandırmaya devam edecektir diye konuştu.
     Ramazan demeden, mübarek bayram demeden bebeleri, kadınları, sivilleri katleden canileri bu ülke topraklarından yok etmeye bu milletin muktedir olduğunu ifade eden Bakan Yıldırım, şunları söyledi:
     Bunu herkes bilmelidir. Kimse bu milletin sabrını sınamaya kalkmasın. Bu milletin gücünü sınamak isteyenler, Çanakkaleye baksın. Sakaryayı, İzmiri, Sarıkamışı görsün, yedi cepheyi görsün. Bu toprakların bedelini bu millet çok ağır olarak ödedi. Milletin birliğine, beraberliğine, insanımızın huzuruna, barışına, mutluluğuna karşı yeltenen her türlü hareketi hiç müsamaha göstermeden yok etmeye ahdettik, bu kararlılık içindeyiz. Bu ülkenin insanları arasında ayrılık tohumları ekmeye çalışanlar, bu milletin sabrını zorlayanlar şunu iyi bilsinler ki biz kalubeladan beri, bin yıldan beri bu topraklarda birlik ve beraberlik için ahdettik, yemin ettik.
    
     -Kop Dağı Tüneli bir hayaldi, erişilmez bir projeydi-
    
     Bakan Yıldırım, Türkiyenin Anadolu topraklarında geçmişten bugüne kadar birlik ve bütünlük içinde yürüyüşüne devam ettiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
     Kürdü, Türkü, Lazı, Çerkezi, Abazası, Müslimi, gayrimüslimi ile Anadolu topraklarını vatan dedik, millet dedik, bağımsızlık dedik, bayrak dedik, bu yürüyüşümüzü onurla ve gururla devam ettirdik. Atalarımızın bize bıraktığı bu toprakları nesillerimize aynı şekilde güçlenen ve büyüyen bir Türkiye olarak taşımak hepimizin, 75 milyon vatan evladının ortak hedefidir. Bunu duymayanlar varsa duysun. Hain terör örgütü duysun, onun arkasındaki efendileri de duysun, bütün dünya duysun. Atalarımız Kop Dağını geçilmez yaparken, düşmanı orada toprağa gömerken, bu ülkenin bağımsızlığı için hayatlarını seve seve verdiler. Ama onlar, Kop Dağı barış zamanında da sulh zamanında da geçilmez olsun demediler. Onlar, buraya biz düşmanın ayağını bastırmadık, siz de artık Kop Dağını aşın, Erzurum ile Bayburtu yaklaştırın dediler. Bugün atalarımızın bizlere öğüdünü gerçekleştirme zamanıdır.
     Kop Dağında iki tünel yapılacağını ve toplamda 10 bin metre uzunluğa sahip olacağına işaret eden Bakan Yıldırım, İki tane tünel yapıyoruz her biri beş bin metre ve toplamda 10 bin metre. Dile kolay, on bin metre yerin altında yüzlerce binlerce işçimiz ve kardeşimiz çalışacak, çabalayacak Kop Dağını bir uçtan bir uca geçerek Erzurum Aşkale ile Bayburtu birbiriyle buluşturacak. Ben şimdiden sizler adına burada çalışacak karayolu yüklenici mühendis ve işçilerine teşekkür ediyorum. Kop Dağı Tüneli bir hayaldi, erişilmez bir projeydi diye konuştu.
    
     -Tiyatrodan çok etkilendim ve orada bir karar verdim-
    
     Bakan Yıldırım, Bayburtu ziyareti sırasında Kop Dağına yapılacak tünelle ilgili yaşadığı olayı anlatarak, Bayburt ziyaretimde bir Ramazan akşamı gençler Kop Dağının önemini anlatmak için tiyatro gösterisi bile yapmışlardı. Çok etkilendim ve orada bir karar verdim. Dedim ki bu projeyi mutlaka yapmalıyız ifadelerini kullandı.
     AK Partinin ilklerin partisi olduğunu ve hayalleri gerçeğe dönüştürdüğünü dile getiren Bakan Yıldırım, şunları kaydetti:
     AK Parti ilklerin partisidir, AK Parti hayalleri gerçeğe dönüştüren partidir. 10 yıllık yapılan hizmetlere baktığınızda Erzurumda, Bayburtta, Erzincanda, Gümüşhanede vatanın her metrekare toprağında hizmetlerin birer birer yükseldiğini göreceksiniz. Az önce Erzurum Valimiz söyledi ama aslında eksik de söyledi. Ovit Tüneli iki potamyayı birbirine bağlayan, Karadenizi güney ile buluşturan sevgi yolunun geçtiği Ovit Dağı tüneli, iki tane 7,5 kilometre değil, iki tane 15 kilometrelik tüneldir ve toplam 30 kilometredir. 30 kilometre tünel dediğin zaman eğer 10 yıl önce böyle bir şey söyleseydin adam ya tünel görmemiş ya da mesafeden haberi yok derlerdi.
     Bakan Yıldırım, bu bayram yollardaki trafiğin tam iki kat arttığını ama kazalardaki ölümlerde yarı yarıya azalma olduğunu belirterek, Bu bölünmüş yollarla oldu. Hava yolunun, halkın yolu haline gelmesiyle oldu. İnsanımız artık doğudan batıya, kuzeyden güneye güzel ve bölünmüş yollarla seyahat ediyor. Bu da bizim için en büyük mutluluktur. Eğer bir insanımızın hayatını kurtarabilmişsek bundan daha büyük mutluluk, bundan daha büyük, güzel bir şey asla ve asla düşünemiyorum dedi.
    
     -Erzincana komşuyuz ama...-
    
     Demirözü ilçe halkı tarafından tören alanı karşısına asılan, Erzincana komşuyuz ama aramızda karayolu yok yazılı pankarta dikkat çeken Bakan Yıldırım, Ben ne demek istediğinizi anladım. Siz, Demirözünden Otlukbeli üzerinden Erzincana gitmek istiyorsunuz. Orada kese yol istiyorsunuz. Sizin o kese yolunuzu da yapacağız. Hayırlı, uğurlu olsun diye konuştu.
     Bakan Yıldırım, bugün Trabzona giden yol üzerinde bir başka tünelin temelini de atacaklarını anımsatarak, şöyle devam etti:
     Artık Bayburtlular olarak yola çıkıp Trabzona giderken 1 saat içerisinde denizi göreceksiniz. Artık Bayburt bir sahil şehrini görüyor. Bayburt Bayburt olalı böyle hizmet görmedi. Bayburt Bayburt olalı böyle bir şey görmedi. Bayburtlulara, Erzuruma, Gümüşhaneye, Erzincana, Trabzona milletimize helal olsun. Siz bu hizmetlerin daha fazlasına layıksınız. 10 seneden beri bize destek verdiniz. Bu ülkenin Başbakanı gece gündüz insanımıza hizmet için yollarda. Vatandaşımızın ayağına taş değmesin, çalışın, çabalayın, zor demeyin, kış demeyin, hizmeti vatandaşımızın ayağına getirin diye talimatı var.
     Bakan Yıldırım, dağları dize getirip insanları buluşturmak için çalıştıklarını, Bayburta son 10 yılda 66 kilometrelik bölünmüş yol yapıldığını vurgulayarak, Yol çalışmaları da sürüyor. Bu tünele 266 trilyon harcayacağız. Ayrıca devam eden birçok yol ve TOKİ projeleri var. Bunların toplandığında 1 katrilyon yapıyor. Bu tünel projesi bir hayali gerçek ediyor. Bu proje, bu yollarda hayatını kaybetmiş insanlarımızın acılarına son veriyor dedi.
     Yıldırım, hava yolunun halkın yolu olacağını söylediklerini ve bunu da gerçekleştirdiklerine dikkati çekerek, Köse Salyazı Havaalanını da orta vadede yapmaya karar verdik. Bunun çalışmalarını başlatıyoruz diye konuştu.
    
     -Kop Dağı Tüneli-
    
     Kop Dağı Tüneli geçiş projesi ve Gümüşhane-Bayburt Kop Dağı arasında kalan yolda yapılan çalışmalarla, yoğun geçen kış aylarında kar ve buzlanma nedeniyle sürücülere zor anlar yaşatan bu kesimin 12 ay boyunca trafiğe açık tutulması, güvenli ve yüksek standartlı bir ulaşım ağının oluşturulması amaçlanıyor.
     Geçmişte 2-2.5 saatte kat edilen Bayburt, Erzurum arasındaki yol, bölünmüş yol çalışmaları ve Kop Tünelinin tamamlanmasıyla 1-1.5 saate, 1.5-2 saat süren Bayburt-Gümüşhane arası ise 1 saate inecek. Kop Dağı Tüneli, dağın Bayburt tarafından girip, Erzurum tarafından çıkacak ve 5 kilometre uzunluğunda olacak.
     Törene, Bakan Yıldırımın yanı sıra Bayburt Valisi Hasan İpek, AK Parti Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek, Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat ile çok sayıda vatandaş katıldı.
     Bakan Yıldırım, tören alınına gelişinde ellerinde Türk Bayrakları bulunan Bayburt Atlı Spor Kulübünün 4 sporcusu tarafından karşılandı.
     (Bitti)
    
     Muhabir: Tuğba Yardımcı Mısır
     Yayıncı: Murat Kaban

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER