Kozanda su taşkını zarara yol açtı

Kozanda su taşkını zarara yol açtı -Ani bastıran yağışla birlikte Meletmez Deresinin taşması sonucu alabalık üretim çiftlikleri ve arıcılar büyük zarar gördü -Yetiştirme havuzlarındaki çok sayıda balık taşkınla birlikte tarla


ADANA (A.A) - Kozan ilçesinde ani bastıran yağışla birlikte Meletmez Deresinin taşması sonucu alabalık üretim çiftlikleri ve arıcılar büyük zarar gördü.
     Kozanda dün başlayan ve yaklaşık 8 saat süren sağanak sonrası ilçeye bağlı Acarmantaş köyündeki Meletmez Deresi taştı. Sunbas Çayı yatağını da etkisi altına alan Meletmez Deresinin taşması sonucu yöredeki 2 alabalık üretim çiftliği ile arı kovanları ve araziler zarara uğradı.
     Bölgedeki bir alabalık çiftliğinin müdürü Halim Kılıçlı, Meletmez Deresinin aniden yaklaşık 1,5-2 metre yükseldiğini, önüne gelen ne varsa sürüklediğini söyledi. Balık çiftliğindeki 28 havuzda çok miktarda alabalık bulunduğunu, tesislerin büyük tahribata uğradığını belirten Kılıçlı, sigortalarının olmadığını söyledi.
     Yetkililerin zararı tespit etmesini ve kendilerine yardım eli uzatmasını isteyen Kılıçlı, Çok büyük zararımız var. Çamur dolan tesisleri eski haline getirmemiz en 2-3 ay alacaktır. Çiftlikte hiç balık kalmadı dedi.
     Sel baskınından zarar gören diğer alabalık çiftliğinin sahibi Mehmet Gebenoğlu ise çok sayıda balığın Meletmez Deresinin taşması sonucu Sunbas Çayına karıştığını, balık yemlerinin kullanılamaz duruma geldiğini belirterek, zararının büyük olduğunu kaydetti.
     Köy muhtarı Hakan Büyüköztürk ise taşkın nedeniyle Cennet Vadisi olarak tanınan köylerinin büyük zarar gördüğünü, içme suyu şebekelerinin de arızalandığını belirterek, Narenciye bahçeleri, arı kovanları, alabalık çiftlikleri taşkından olumsuz etkilendi. Yetkililerin burayı afet bölgesi ilan etmelerini ve Meletmez Deresinin ıslah edilmesini istiyoruz diye konuştu.
    
     -Balıklar tarla ve bahçelere doldu-
    
     İlçe Gıda Tarım Hayvancılık Müdürü Necati Doğanay, taşkından zarar bölgede incelemede bulundu.
     Doğanay, zarar tespiti için 5 kişilik bir ekiple bölgede çalıştıklarını, tespit çalışmalarının tamamlanmadan zarar konusunda bir şey söylemenin mümkün olmadığını ifade ederek, şunları kaydetti:
     Yörede çalışmalarımız devam ediyor. Balık çiftliklerinde önemli oranda zarar var. Tespitin doğru yapılabilmesi için su ürünleri konusunda uzman mühendis istedik. Arıcılarımızı da tek tek bulup, kovanlarını kontrol ediyoruz. Bahçe ve tarlalara şu an girebilmek mümkün olmadığından tarım arazilerindeki tespitlerimize 1-2 gün sonra başlayabileceğiz. Tarlalara ve bahçelere dağılan balıklar güneşin etkisiyle bozulmaya başladı. Dere boyunca bazı köylerde bu balıkların tüketilmek üzere çocuklarca toplandığını tespit ettik. Bu balıkların tüketilmesi halinde meydana gelebilecek sağlık açısından olumsuz durumu önleyebilmek için jandarmaya ve köy muhtarlarına duyuru yapmaları için bilgi verdik.
     Adana Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Turan Otlu da Acarmantaş köyüne gelerek arıcılarla görüştü. Otlu, ilk belirlemelere göre bin 500-2 bin civarında arı kovanının ya sele kapılarak ya da arıların ölmesi sebebiyle taşkından olumsuz etkilendiğini bildirdi.
     Arıcılıkla uğraşan Bünyamin Ataş, sel geldiğini duyar duymaz arılarının bulunduğu bahçeye gittiğini ancak yükselen suyu aşamadığı için 400 arı kovanının zarar gördüğünü kaydetti.
     Öte yandan sağanak ilçe merkezinde de etkili oldu. Gece, bir kuru dere yatağının sel sularıyla taşması sonucu Türkeli Mahallesi Palmiye Caddesindeki bazı evler su altında kalma tehlikesi yaşadı. Araçlar yolda kaldı, asfalt yollarda çökmeler meydana geldi. Belediye iş makineleri gece boyunca yağmur sularının evlere zarar vermemesi için dere çevresinde ve menfezlerde çalışma yaptı.
     Gedikli-Eskimantaş ve Tapan köy yollarında ağaçların devrilmesi ve yer yer meydana gelen heyelanlar sebebiyle ulaşımda zorluk yaşandı.
     (VV-İSA)
<< Önceki Haber Kozanda su taşkını zarara yol açtı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER