Lojistik merkezle Asyaya açılmak istiyorlar

Lojistik merkezle Asyaya açılmak istiyorlar -DKİB, Trabzonda kurulmasını istedikleri lojistik merkezle önümüzdeki dönemde Kafkasya, Orta Doğu ve Uzak Doğuda yoğunlaşacağı tahmin edilen ticaretten daha fazla pay almak istiyor


TRABZON (A.A) - Meltem Yılmaz - Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB), Trabzonda kurulmasını istedikleri lojistik merkezle önümüzdeki dönemde Kafkasya, Orta Doğu ve Uzak Doğuda yoğunlaşacağı tahmin edilen ticaretten daha fazla pay almak istiyor.
     DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğu Karadenizin lojistik ve dış ticaret açısından stratejik konumda olduğunu söyledi.
     Doğu Karadenizi, tarihi İpek Yolunu canlandırarak, Asya ile Avrupa arasındaki aktarma merkezi haline getirmek istediklerini belirten Gürdoğan, Bugün dünya ticareti Asyada yoğunlaşmaktadır. Gelecekte de Kafkasya, Orta Asya ve Asya bölgesindeki zengin yer altı kaynaklarının harekete geçirilmesi ile dünya ticareti tamamen bu bölgelerde yoğunluk kazanacak. Gelişmiş ülkeler kendilerini şimdiden bu duruma göre konumlandırıp, hızlı şekilde lojistik altyapılarını geliştiriyorlar dedi.
     Türkiyenin de lojistik merkez altyapısını hazır hale getirmesi gerektiğini vurgulayan Gürdoğan, şunları söyledi:
     1998 yılından beri hayata geçirmeye çalıştığımız Batum-Hopa demir yolu için yaptığımız çağrılar bundandır. Doğu Karadeniz, Asya ile Avrupa arasındaki ticarette köprü görevi görmektedir. Ancak Doğu Karadenizdeki limanlar uluslararası ağlara bağlı demir yolu bağlantısının olmamasından dolayı atıl kapasite ile çalışmakta.
     Asyada önümüzdeki dönemlerde yoğunlaşacak ticaretten daha fazla pay almak, dolayısıyla bu ticareti yönlendiren aktörler arasında bulunmak istiyoruz. Bu amaçla Hopa-Batum demir yolu ağının kurularak Doğu Karadenizin yeniden tarihi İpek Yolu misyonuna dönüşü ve bölgemizde Asyaya düzenli yük akışı sağlayacak lojistik merkez kurulması için çalışıyoruz.
    
     -Doğu Karadeniz lojistik açıdan cazip
    
     Gürdoğan, Doğu Karadenizin lojistik açıdan cazip hale geldiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
     Gürcistan üzerinden Rusya Federasyonuna transit geçiş sağlayan Kazbeği-Verhni Lars sınır kapısının açılmış olması önemli. Yük taşımacılığı için kullanılan Adler Limanının yanı sıra Sochi Limanının da 2014 sonrası tekrar yük trafiğine açılma ihtimali bulunuyor. Asya bölgesine geçiş güzergahı olması, Orta Doğu bölgesinde yaşanan siyasi belirsizlik ve riskler, önümüzdeki yıllarda İranda ve Orta Doğuda yaşanabilecek olumsuzluklar nedeni ile bu ülkeler üzerinden Orta Asya ve Türk Cumhuriyetlerine transit geçişlerin riskli hale gelmesi söz konusu. Bu geçişlerin Doğu Karadeniz üzerinden Gürcistan-Rusya ve Hazar kıyısındaki Mahaçkaleden feribotla Kazakistan-Türkmenistana yönlendirmesinin muhtemel olması, bu güzergahın da kara yolu ile Çin ve Hindistana uzanması bölgemizi cazip hale getiriyor.
     Doğu Karadenizde lojistik merkez kurulması ve Hopa-Batum demir yolu bağlantısının hızlı şekilde hayata geçirilmesi gerektiğine dikkati çeken Gürdoğan, şunları kaydetti:
     Doğu Karadenizde oluşturulacak bu merkez sayesinde, Rusya Federasyonu ve hinterlandındaki ülkelere Avrupa üzerinden gelen yükler ile bu ülkelerden Avrupa ülkelerine gidecek hammadderin transit aktarma imkanı bulunuyor. Çünkü Doğu Karadeniz kara yolu ile Hazar Denizine 975 kilometre mesafede bulunuyor. Yörenin, Türkmenistan ve Kazakistana, benzer şekilde diğer hatlara oranla çok daha yakın mesafede olması önemli bir avantaj.
     Ahmet Hamdi Gürdoğan, Doğu Karadenizin Orta Doğuya yakınlığının da önemini belirterek, şunları kaydetti:
     Orta Doğu-Avrupa ve Orta Doğu-Orta Asya transit yük akışının Trabzonda kurulması planlanan lojistik merkez üzerinden yapılması imkan dahilinde görülüyor. Şu anda batılı firmaların büyük bir yatırım yaptığı Kuzey Irak için Trabzon Limanı ve diğer bölgelerimizdeki limanlar stratejik önem taşıyor. Ovit Tünelinin açılması da bu hattın kullanımını daha cazip hale getirecek.
    
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Lojistik merkezle Asyaya açılmak istiyorlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER