Malatya Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi

Malatya Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi Vakfı Genel Başkanı Meşeli: -Alevilerin dini İslamdır, kitabı Kurandır, peygamberi Hazreti Muhammeddir. Bir Sünni ne kadar Müslüman ise Aleviler de o kadar Müslümandır -Alevil


MALATYA (A.A) - Malatya Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi Vakfı Genel Başkanı Hasan Meşeli, Alevilerin dini İslamdır, kitabı Kurandır, peygamberi Hazreti Muhammeddir. Bir Sünni ne kadar Müslüman ise Aleviler de o kadar Müslümandır dedi.
     Meşeli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aleviliğin din olduğu yönündeki iddiaları hatırlatarak, Aleviliğin İslam dini içerisinde iki önemli kutuptan biri olduğunu, bunlardan birinin Sünnilik, diğerinin de Alevilik olduğunu ifade etti.
     Aleviliği İslam dini dışına çıkarmak isteyen birçok vakıf ve dernek bulunduğunu dile getiren Meşeli, bunlara karşı olduklarını belirterek, zaman zaman bu konuda uyarılarda bulunduklarını söyledi.
     Meşeli, şunları kaydetti:
     Aleviliği bu mecradan saptırıp, Aleviliği İslam dini dışında gösterenler diyorlar ki; Biz 700 sene önce Orta Asyadan gelen, güneşe tapan Şaman, ateşe tapan Zerdüşt, Mani, Mazdek, Buda, Brahma dinlerinin müntesipleri Anadoluya gelmişiz. Biraz Yahudilikten almışız güya, biraz Hristiyanlıktan, biraz da çok tanrıcı Pagan dininden almışız güya. İslamda da Hazreti Alinin yiğitlik ve kahramanlığını almışız. Böyle bir aşure çorbası gibi çorba yapmışız gibi ve bunun adına Anadolu Aleviliği dini diyorlar. Biz böyle bir dine karşıyız. Böyle bir Alevilik dini yok.
     Aleviliğin başka bir din olarak kabul edilmesine karşı çıktıklarını vurgulayan Meşeli, Alevilik bir din değildir. Alevilik bir din olursa, İslam dini dışında ayrı bir din ritüeli verilir. Biz bunu kabul etmiyoruz. Bunu diyenlerin bu görüşlerini asla kabul etmiyoruz. Alevilerin dini İslamdır, kitabı Kurandır, peygamberi Hazreti Muhammeddir. Bir Sünni ne kadar Müslüman ise Aleviler de o kadar Müslümandır. Allah katında kimin takvası daha güzelse o eftaldir. Fakat Aleviliği İslam dini dışında bir din olarak göstermek isteyen insanlar yanlış yoldalar. Biz onları kabul etmiyoruz diye konuştu.
    
     -Alevilik Hazreti Alinin yolundan gidenler demektir-
    
     Aleviliğin İslam dini dışında gösterilmesinden rahatsızlık duyduklarını vurgulayan Meşeli, bu tür tartışmalarla, Aleviliğin ayrı bir din olduğu imajı yaratılarak, kamuoyuna bu şekilde lanse edilmek istendiğine dikkati çekti.
     Ömrünün en az 45 yılını Kuran-ı Kerim, hadis, tasavvuf, tarih, edebiyat okumakla geçirdiğini anlatan Meşeli, Hazreti Aliyi çok seven, Hazreti Alinin tarafını tutan ve Hazreti Alinin yolundan gidenler demek olan Alevilik, Anadoluda İslamın tasavvufi bir yorumudur dedi.
     Meşeli, ancak konuyu saptıranlar bulunduğunu dile getirdi.
    
     -Alevilerin talepleri-
    
     Hükümetin, Anayasa değişikliğiyle Aleviliğin dinsel, inançsal sorunlarına kalıcı çözümler bulmasını istediklerini belirten Meşeli, Alevilerin Anadolunun bin yıllık tarihinde çözülmemiş sorunları bulunduğunu anlattı.
     Meşeli, Birçok vakıf ve dernekler Biz İslam dışıyız, Müslüman değiliz diyorlar, dayatıyorlar, direniyorlar. Alevi dernekleri, vakıfları 1991den beri kurulmaya başlandı. Bunları eğitecek hakiki bir eğitici, mürebbisi, öğretmeni yoktur dedi.
     Aleviler olarak cemevlerinin ibadet yeri sayılmasını ve yasal statüye kavuşturulmasını, cemevlerine bütçeden makul bir pay verilmesini talep ettiklerini dile getiren Meşeli, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerine Alevilik öğretisinin eklenmesini istediklerini ifade etti.
    
     Muhabir: Tuba Karahan
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Malatya Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER