Medicana Samsun Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı

Medicana Samsun Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Gürkaynak: -Diyabet 20 ile 65 yaş arasındaki insanlarda görülen en sık körlük nedenidir


SAMSUN (A.A) - Medicana Samsun Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Nurcan Gürkaynak, diyabetin 20 ile 65 yaş arasındaki insanlarda görülen en sık körlük nedeni olduğunu belirtti.
     Gürkaynak, yaptığı açıklamada, diyabetin, insulin eksikliğine veya etkinliğinin azalmasına bağlı kan şekerinin yükselmesiyle (hiperglisemi) karakterize bir hastalık olduğuna, göz de dahil olmak üzere birçok organda hasar yapabildiğine işaret etti.
     İki çeşit diyabet olduğunu ve insuline bağlı diyabetin tip 1 olarak da bilindiğini ifade eden Gürkaynak, şöyle devam etti:
     Tip 1 diyabet sıklıkla 10 ile 20 yaşları arasındaki insanlarda gelişmesine rağmen, daha yaşlı insanlarda da ortaya çıkabilir. İnsuline bağlı olmayan diyabet, tip 2 olarak da bilinmektedir ve sıklıkla 50 ile 70 yaş arasındaki insanlarda gelişir. Şeker hastalığının süresi arttıkça gözde hasar yapma riski artmaktadır. Şeker hastalığı iyi kontrol edilmemiş hastalar daha yüksek risk altındadır. Bununla birlikte, iyi bir metabolik kontrol gözde hasar yapma riskini ortadan kaldırmamaktadır. Ayrıca, hamilelik, hipertansiyon, böbrek hastalığı ve anemi varlığı şeker hastalarında göz tutulumunu kötü yönde etkileyebilmektedir. Katarakt, diyabeti olanlarda olmayanlara oranla daha sıklıkla ve daha genç yaşlarda oluşmaktadır. Ayrıca, görme sinirini etkileyebilir ve göz kaslarında felçlere yol açarak paralitik göz kaymasına (şaşılık) yol açabilmektedir. Diyabetin en önemli komplikasyonu retina tutulumudur. Retinada ödem (su tutulması), kanama odakları ve yeni damarlanmaya yol açabilmektedir. Bu yeni oluşan hassas damarlar da kanayarak göz içi kanama ve retina dekolmanı oluşturabilmektedir. Hastalığın daha ileri evrelerinde de glokom (göz içi basıncının artması) oluşabilmektedir. Hastalık ve komplikasyonları tedavi edilmezse körlükle sonuçlanabilmektedir. Diyabet 20 ile 65 yaş arasındaki insanlarda görülen en sık körlük nedenidir
    
     -Şeker hastalarının muayeneleri, diyabet uzmani ile birlikte göz doktoru tarafından yapılmalı-
    
     Hastalarda, genelde yavaşça ilerleyen görme azalması olabileceği gibi ani görme kayıpları da olabileceğine işaret eden Gürkaynak, Bununla birlikte, hastaların gözlerinde hasar başlamasına karşın görmeyle ilgili hiçbir şikayetleri olmayabilir. Bu da, şeker hastalarının muayenelerinin, diyabet uzmanı ile birlikte göz doktoru tarafından yapılmasının önemini göstermektedir. Erken teşhis ve tedavi ve sık kontrollerle birçok diyabetli hastada ciddi görme kayıpları engellenebilmektedir dedi.
     Diyabetik hastaların görmelerinde azalma olmasını beklemeden 6 ayda bir rutin göz doktoruna muayene olmaları gerektiğini belirten Gürkaynak, şunları kaydetti:
     Erken evrede tespit edilen lezyonlar daha etkin ve güvenli bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Gözde başlayan damar hasarları diğer organlarda oluşacak bozuklukların habercisidir. Kan şekeri düzeyi, hipertansiyon, kolesterol düzeyi ve diğer önemli tetkiklerin de şeker hastalığınızla ilgilenen dahiliye ya da endokrinoloji uzmanları tarafından kontrol altında tutulması gerekmektedir.
    
     Yayıncı: Dilek Sezen
<< Önceki Haber Medicana Samsun Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER