Muğlada Türk Dünyası Bilim ve Kültür

Muğlada Türk Dünyası Bilim ve Kültür Şöleni düzenlendi -Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi bilim etkinlikleri kapsamında Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü tarafından düzenlenen şölenin açılışında Kazak dans


MUĞLA (A.A) - Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi bilim etkinlikleri kapsamında bu yıl ikincisi düzenlenen Türk Dünyası Bilim ve Kültür Şöleni başladı.
     Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezinde, Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü tarafından düzenlenen şölenin açılışında Türk ve Kazak milli marşlarının okunmasının ardından Kazak dans ve müziği ile Zeybek oyunları oynandı.
     Rektör Prof. Dr. Mansur Harmandar, açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türk Dünyası Bilim ve Kültür Şölenine ev sahipliği yapmaktan onur duyduğunu söyledi. Türk cumhuriyetleri ile birlikteliğin güçlendirilmesinde üniversitelere büyük görev ve sorumluluklar düştüğünü dile getiren Harmandar, "Biz bugün bir millet, 6 devletiz. Ne mutlu bize. Artık birlikte sevineceğimiz, birlikte üzüleceğimiz devletler, topluluklarımız var. Gün birliktelik, iş zamanı ve Türk cumhuriyetleri ile birlikteliğin güçlendirilmesi zamanı" dedi.
     Kültürel iş birlikteliklerin geliştirilmesiyle ekonomik ve siyasi iş birlikteliğinin de kendiliğinden gelişip güçleneceğini vurgulayan Harmandar, üniversitelerin kardeş ülkeler arasındaki iletişimin ve iş birliğinin sağlanmasında en önemli görevler üstlenmesi gerektiğini dile getirdi.
     Harmandar, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde eğitim gören 250 yabancı öğrencinin yarısının Türk cumhuriyetlerinden gelen öğrencilerden oluştuğunu anlattı.
     Kazakistanın Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev ise Muğlaya ilk defa geldiğini ve hayran kaldığını ifade etti. Tüymebayev, şölenin kendileri için büyük önem taşıdığına işaret ederek, "Muğlanın dünya merkezi olması lazım. Doğasıyla, tarihiyle, kültürel değerleriyle Muğla, yeryüzü cenneti. Muğlanın turizm, medeniyet ve kültür merkezi olması için hep beraber çalışacağız" diye konuştu.
     Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri Halil Akıncı da Orta Asya devletleri ile Türkiye Türklerinin ayrılığının bin yıla dayandığını, bin yıllık ayrılığın ortaya çıkardığı olumsuzlukları olumluya çevirmeyi amaçladıklarını söyledi.
     Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, kültürel değerlerinin yozlaşmasına, parasal değerlerin kültürel değerlerin önüne geçmesine izin verilmemesi gerektiğine işaret ederek, şöyle devam etti:
     "Türk devletleri olarak çok önemli bir güce ve ortak kültüre sahibiz. Bizi birleştiren geçmişimizdeki kültür ile geleneklerimiz ve dilimizdir. Bunu mutlaka pekiştirmeliyiz. Bunu katı bir milliyetçilik duygusu içerisinde değil, bir kültür zenginliği, varlığı içerisinde değerlendirmeliyiz. Bu şekilde sürüdürebilirsek çok çeşitli hesapların yapıldığı ve oyunların oynandığı dünyada çok farklı yerlere emin adımlarla gelebiliriz."
     Konuşmaların ardından Büyükelçi Tüymebayev; Muğla Valisi Fatih Şahin, Belediye Başkanı Gürün, Rektör Harmandar ve Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Ali Abbas Çınara ülkesine ait çeşitli hediyeler verdi. Harmandar ise Tüymebayeve hat sanatı tablosu hediye etti.
     Şölen kapsamında Kazakistan Büyükelçiliği tarafından hazırlanan "Kazakistan Cumhuriyeti ve Türkiye-Kazakistan ile Dostluk ve İşbirliğinin 20. Yılı Fotoğraf Sergisi", Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü öğretim elemanları Yrd. Doç. Dr. Ömür Koç ve Öğr. Gör. Çetin Çelebinin "Geleneksel Türk El Sanatları Minyatür ve Ebru Sergisi", Harun Üzerin "Hat ve Kaligrafi Sergisi"nin açılışı da yapıldı.
     Şölenin açılışına Türki Akademiyası Başkanı Prof. Dr. Şakir İbrayev, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Ethem Ruhi Fığlalı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu eski Başkanı Prof. Dr. Sadık Tural, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Pervin Çapan, Ahmet Yesevi Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Mahir Nakip ile çok sayıda öğrenci katıldı.
     9 oturumdan oluşan şölen, 10 Mayısta Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenecek Aşıklar Gecesi ile sona erecek.
    
     Muhabir: Durmuş Genç
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Muğlada Türk Dünyası Bilim ve Kültür Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER