Nanoteknolojide zoru başardılar

Nanoteknolojide zoru başardılar -ERNAMda su üzerinde yürüyen canlılardan ve nilüfer yaprağından esinlenerek teorik olarak ulaşılabilecek en yüksek kontak açısına sahip, suyu tutmayan hidrofobik kaplama üretildi -ERÜ Öğretim Üy


KAYSERİ (A.A) - Orhan Canbulatel - Erciyes Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma Merkezinde (ERNAM) su üzerinde yürüyen canlılardan ve nilüfer yaprağından esinlenerek teorik olarak ulaşılabilecek en yüksek kontak açısına sahip, suyu tutmayan hidrofobik kaplama üretildi.
     Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi ve ERNAM Müdürü Doç. Dr. Mehmet Hançer, AA muhabirine, nanoteknolojik kaplamaların uzun zamandır bilindiğini ancak bunların suyu itme derecelerinin farklılık gösterdiğini söyledi.
     Doğadan esinlenerek teorik olarak ulaşılabilecek en yüksek kontak açısına sahip hidrofobik kaplamayı ürettiklerini ifade eden Hançer, şöyle devam etti:
     Nano partikülleri, özel kimyasallarla muamele ettikten sonra polimer içerisine gömdük. Bu sayede sağlam bir kompozit kaplama yaptık. Mesela teflon tava hidrofobiktir ve kontak açısı 118 derecedir. Bundan yaklaşık 5-10 yıl öncesine kadar bildiğimiz en hidrofobik yapı teflondu. Bugün biz 180 dereceye kadar kontak açısı elde ettik. Bu, su damlalarının kaplama üzerine düştüğünde zıplayarak uzaklaşması demek. Su üzerinde yürüyen böceklerde, nilüfer yaprağında da bu yapı var. Bunlara elektron mikroskobu altında baktığımızda aynı yapıları görüyoruz. Biz sadece benzetmeye çalışıyoruz. Birçok bilimsel gelişmede de doğadan esinlenilmiştir. Sonar cihazlar da yarasalardan esinlenerek üretilmiştir.
    
     -Gemileri yosundan, uçakları buzdan korur-
    
     Doç. Dr. Mehmet Hançer, kaplamanın uçaklarda, gemilerde, füzelerde, insansız hava araçlarında korozyonu önleyici olarak kullanılabileceğine dikkati çekerek, şunları anlattı:
     Gemilerin gövdelerine yosun ve midye yapışıyor. Bunlar gemilerin hızlarını düşürüyor ve yakıt tüketimini artırıyor. Uçakların gövdelerine de kış aylarında buz tutmasın diye solvent sıkıyorlar. Bunun özellikle soğuk ülkelerde her uçak için yıllık 5 bin dolar maliyeti var. Geliştirdiğimiz bu kaplama gemilerde ve uçaklarda rahatlıkla kullanılabilir. Daimi bir kaplama olduğu için maliyeti çok daha düşük olacaktır.
     Geliştirdikleri kaplamanın suyu tutmadığı için korozyona karşı da koruyucu olduğuna dikkati çeken Hançer, Korozyon bugün gelişmiş ülkelerin baş belası. Tank, uçak gibi askeri araçlar korozyona uğruyor. Bunların korunma maliyeti yüksek. Buralarda kullanılabilir. Yani kullanım alanı oldukça yaygın diye konuştu.
    
     Yayıncı: A. Fatih Tekcan
<< Önceki Haber Nanoteknolojide zoru başardılar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER