Öğretmenlere, besin alerjileri konusunda eğitim önerisi

Öğretmenlere, besin alerjileri konusunda eğitim önerisi -Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Alerji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehtap Yazıcıoğlu: -Okullarda görev yapan öğretmenlerin, besin alerjileri ile besin alerjilerine bağlı cidd


EDİRNE (A.A) - Salih Baran - Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Alerji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehtap Yazıcıoğlu, öğrencilere süt dağıtımı projesinin bu yıl da devam edecek olması nedeniyle ciddi sorunlarla karşılaşmamak adına öğretmenlerin besin alerjilerine karşı eğitimden geçirilmesi gerektiğini bildirdi.
     Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Alerji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehtap Yazıcıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sütün pek çok yararının yanı sıra süte alerjisi bulunan bünyelere yarar yerine zarar verdiğini söyledi.
     Geçen yıl uygulamaya konulan okullarda süt dağıtımı projesinin bu yıl da devam edeceğini anımsatan Prof. Dr. Yazıcıoğlu, ailelerin süte alerjisi olan çocuklarını mutlaka okul yönetimine bildirmesi gerektiğini vurguladı.
     Vücudun bağışıklılık sisteminin süt proteinlerine karşı alerji antikorları üreterek, iltihap hücrelerini aktif hale geçirmesi veya bunların birleşmesiyle ortaya çıkan tepki sonucu ortaya beliren reaksiyona süt proteini alerjisi dendiğini anlatan Yazıcıoğlu, ailelerin, çocuklarının süte karşı alerjisi olduğunu küçük yaşlarda anlayabileceklerini belirtti.
     Süt alerjisinin mide ve bağırsak yollarındaki rahatsızlıkların yanı sıra nefes darlığı, deride egzama şekliyle belirti verdiğini ifade eden Prof. Dr. Yazıcıoğlu, şöyle konuştu:
     Besin alerjileri gelişmiş ülkelerde daha fazla olmak üzere giderek artış göstermektedir. Okul çağındaki çocuklarda besin alerjilerinin sıklığı yüzde 4 ile 7 arasında değişmektedir. Çocuklarda görülen en yaygın alerji türü de süt alerjisidir. Yaşamı tehdit eden besin reaksiyonlarının çoğunun ev dışında ve okulda gözlendiği çalışmalarda bildirilmektedir.
     Bu nedenle okullarda görev yapan öğretmenlerin besin alerjileri ile besin alerjilerine bağlı ciddi reaksiyonlar ve bu gibi reaksiyonlarda izlenecek yaklaşım konusunda gerekli bilgiye sahip olmaları önem taşımaktadır. Çocukların ailelerinin kontrolünde olmadan beslenme saatinde ya da okul kantininden duyarlı oldukları besini az miktarda dahi tüketmeleri durumunda ciddi reaksiyonlar gelişebileceğinden öğretmenlerin besin alerjileri, besinlerdeki gizli alerjenler ve gelişebilecek ciddi reaksiyonlar karşısında göstermeleri gereken tutumlar konusunda bilgilendirilmelidirler.
     Prof. Dr. Yazıcıoğlu, besin alerjilerinin tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek artan sıklığı göz önüne alınarak konuyla ilgili ulusal organizasyonlarla devlet kuruluşlarının öncülüğünde öğretmenler ile okul personeline yönelik eğitim çalışması yapılmasının gerekli olduğunu kaydetti.
    
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Öğretmenlere, besin alerjileri konusunda eğitim önerisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER