Orta Anadoluda 300 çeşit Madımak bitkisi

Orta Anadoluda 300 çeşit Madımak bitkisi tespit edildi -Gaziosmanpaşa Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Önen: 3 yıllık çalışmamızda Orta Anadoluda 300 madımak çeşidi belirledik. Bunlardan belirled


TOKAT (A.A) - Ekber Türkoğlu - Gaziosmanpaşa Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Önen, madımak bitkisinin çeşitlerini belirlemek için TÜBİTAK işbirliğiyle bir çalışma yaptıklarını belirterek, 3 yıllık çalışmamızda Orta Anadoluda 300 madımak çeşidi belirledik dedi.
     Önen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TÜBİTAK ile yürüttükleri Orta Anadolu Orijinli Madımak Genotiplerinin Moleküler ve Agronomik Özellikleri ile Allelopatik Potansiyellerinin Belirlenmesi adlı proje kapsamında, Orta Anadoluda yetişen madımak çeşitlerini 2006 yılından itibaren araştırmaya başladıklarını belirtti.
     Bu çalışmalarının 3 yıl sürdüğünü ifade eden Önen, proje kapsamında Tokat, Amasya, Sivas ve Çorumun köy köy dolaşıldığını, bu yörelerdeki madımak bitkisinin toplandığını söyledi.
     Bu madımakların içerisindeki en iyi çeşitlerin, Gaziosmanpaşa Üniversitesi yerleşkesindeki bir deneme alanında yetiştirildiğini kaydeden Önen, madımak bitkisi üzerine üniversitedeki araştırmalarının devam ettiğini belirterek, 3 yıllık çalışmamızda Orta Anadoluda 300 madımak çeşidi belirledik. Bunlardan belirlediğimiz 30 çeşit üzerinde çalışmalarımız sürüyor diye konuştu.
     Madımağın, Türkiyede Bursa Uludağ ile Erzurum arasında kalan bölgede, özellikle de Orta Anadoluda yetiştiğini belirten Önen, şunları kaydetti:
     Madımak, Orta Anadolu Bölgesinde, özellikle Tokat, Sivas, Amasya ve Çorum illerinde insanlar tarafından besin olarak yoğun bir şekilde tüketildiğinden, bu yörelerimizde halk kültüründe önemli yer işgal eden bir bitkidir. Madımakla aynı cinsten yer alan bazı bitkiler de madımak gibi tüketilmekte, ancak aynı tadı vermediğinden bu bitkiler yabani madımak veya kara madımak adını almaktadır. Madımak kar örtüsü kalktığında ilk yeşeren bitkilerin başında geldiğinden, yörede asırlardır kıştan çıkan insanların yeşil özlemini gidermektedir. Artık yörenin vazgeçilmez bir parçası haline gelen madımaktan yapılan çeşit çeşit yemeklerin yanında madımak türkülere konu olmakta, madımak adına festivaller düzenlenmektedir.
    
     -Madımak, pek çok derde çare olarak görülür-
    
     Madımağın vitamin bakımından zengin bir bitki olduğunu anlatan Prof. Dr. Önen, Madımak, içerdiği organik asitler nedeniyle hafif ekşi bir tada sahip, fenolik maddeler ve vitamince zengin bir bitkidir. Nitekim yörede başta bahar yorgunluğu olmak üzere pek çok derde çare olarak görülür. Gıda olarak tüketilmesi yanında yörede idrar artırıcı etkisinin olduğu, böbrek taşlarına düşürmede ve şeker hastalığına karşı faydalı olduğu, haşlanan madımaktan elde edilen suyun bebeklerin yüz ve vücutlarında oluşan isiliği giderdiğine inanılmaktadır ifadelerini kullandı.
    
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Orta Anadoluda 300 çeşit Madımak bitkisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER