Parayla satın alınan hastalıklar

Parayla satın alınan hastalıklar -Orta ve Güney Amerikadan dünyaya yayılan, 4 bin yıldır insanları zehirleyen ve maddi imkanı olmayanların dahi para vererek satın aldığı sigaranın, 142 temel hastalığa yol açtığı bildirildi -Siga


TRABZON (A.A) - Tuncay Bekar - Orta ve Güney Amerikadan dünyaya yayılan, 4 bin yıldır insanları zehirleyen ve maddi imkanı olmayanların dahi para vererek satın aldığı sigaranın, kanser türleri başta olmak üzere 142 temel hastalığa yol açtığı bildirildi.
     Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Özlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sigaranın keyif verici bir madde olarak 4 bin yıldır yaygın olarak Orta ve Güney Amerikada kullanıldığını ve Amerikayı keşfeden Kristof Kolomb tarafından Avrupaya taşınmasıyla dünyaya yayıldığını belirtti.
     Avrupadan da özellikle denizciler tarafından dünyaya yayılan sigaranın, parayla satılması ya da satın alınması sebebiyle büyük maddi kayıplara neden olduğunu anlatan Özlü, insanların sigarayla birlikte bir çok hastalığı da satın aldığını ifade etti.
     Prof. Dr. Özlü, parayla satın alınan hastalıklar olarak tanımladığı sigaraya bağlı hastalıkların oldukça fazla ve bir çoğunun ölümcül olduğuna dikkati çekerek, sigaranın akciğer, gırtlak, ağız, dil, dudak, diş eti, burun, bademcik, tükürük bezi, yutak, yemek borusu, böbrek, mesane, pankreas, mide, anüs, vulva, rahim ağzı, karaciğer ve kan kanserleri gibi 21 hastalığa sebep olduğunu vurguladı.
     Sigaranın ağız içi tümörleri, diş eti hastalıkları, diş çürüğü, nezle, sinüzit, bademcik iltihabı, ses tellerinde nodül ve polip gelişimi, orta kulak iltihabı, horlama, ani işitme kaybı gibi 20 ayrı ağız, kulak, burun ve boğaz hastalığına yol açtığını anlatan Özlü, kronik bronşit, amfizem, astım, küçük hava yolu hastalığı, grip, soğuk algınlığı, akciğer kanamaları, tüberküloz, zatürre, uyku-soluk durması sendromu gibi 18 farklı alt solunum yolu hastalığına da sigaranın sebep olduğuna dikkati çekti.
    
     -Sigaranın zararları saymakla bitmez-
    
     Özlü, zararları saymakla bitmeyecek sigaranın kalp krizi, koroner yetmezlik gibi 6 ayrı kalp hastalığı, reflü, ülser gibi 6 sindirim sistemi hastalığı, beyin kanaması, beyin damarlarında tıkanıklık, felç gibi 5 beyin damar hastalığı, burger hastalığı, damar sertliği, hipertansiyon, toplardamarlarda pıhtı oluşumu gibi 15 periferik damar hastalığına yol açtığını söyledi.
     Kadınlarda adet düzensizliği, sancılı adet görme, adet döneminde psikolojik gerilim, menopoz, kemik erimesi, idrar kaçırma, kısırlık, erken doğum, düşük yapma, bebekte gelişme geriliği, annede sütün azalması gibi 31 ayrı kadın hastalığı ile doğum ve bebek sağlığı hastalığına neden olan sigaranın erkeklerde de kısırlık ve sertleşme sorununa yol açtığını anlatan Prof. Dr. Özlü, göz hastalıklarından kataraktın da sigaraya bağlı olduğunu bildirdi.
    
     -142 hastalıkta duman etkisi-
    
     Prof. Dr. Özlü, bazı cilt, romatizmal, psikiyatrik, endokrin, böbrek ve göz hastalıklarının da sebepleri arasında sigaranın olduğunu belirterek, Cilt buruşukluğu, yüzdeki kırışıklıklar, saç ve tırnaklarda sarı renk değişikliği, yara iyileşmesinde bozulma, sedef hastalığı, ergenlik sivilceleri, depresyon, şizofreni, katarakt gibi hastalıklar da sigaraya bağlıdır. Sigara 142 temel hastalığa sebep olabilmektedir dedi.
     Hastalıkların 3 kategoride ele alınabileceğini belirten Prof. Dr. Özlü, şöyle devam etti:
     Kimi hastalıklar vardır, alın yazısıdır, kaçamazsınız, korunamazsınız. Siz daha siz olmadan genetik olarak hastalığı almışsınızdır. Yaşamınız boyunca bu yükü taşımak zorundasınız. Kimi hastalıkları da sonradan edinirsiniz. Ağır iş, çalışma koşulları, stres beslenme alışkanlıkları gibi yaşam biçiminizden kaynaklanan bu hastalıklar çoğu zaman fark ettirmeden vücudunuzu mesken tutar. Bunlara da alışır gidersiniz.
     Bu 2 kategorinin dışında kalan bazı hastalıklar ise bilinçli olarak, üstelik parayla satın alınır. Örneğin eğer isterseniz biraz para harcayarak nur topu gibi bir kanseriniz olabilir. 20-30 yıl boyunca her gün, aksatmadan, abonelik sistemi ve düzenli ödemeler şeklinde sigaraya yaptığınız yatırım, eninde sonunda size kanser veya başka bir ağır hastalık olarak geri döner. Bu sefer oturur hastalığı tedavi ettirmek için bir o kadar daha para harcarsınız. Peki sağlığınızı geri alabilir misiniz- Maalesef hayır. İşte bunu anlamak zordur.
     Sigara ile kanser arasındaki sebep-sonuç ilişkisini herkesin hatta tiryakilerin bile çok iyi bildiğini, sigara kullanıcılarının sağlığı üzerinden bir çok kişinin para kazandığını belirten Prof. Dr. Tevfik Özlü, İnsanın kendine yapabileceği en büyük iyilik sigarayı bırakmak dedi.
    
     Muhabir: Asena Akçay
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Parayla satın alınan hastalıklar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER