Ramazan ayında ağız sağlığına dikkat

Ramazan ayında ağız sağlığına dikkat -Burdur Sağlık Müdürü Şenbayram: -İftar ve sahurdan sonra mutlaka dişler fırçalanmalıdır


BURDUR (A.A) - Burdur Sağlık Müdürü Sırrı Şenbayram, iftar ve sahurdan sonra dişlerin mutlaka fırçalanması gerektiğini bildirdi.
     Sırrı Şenbayram, yaptığı yazılı açıklamada, diş çürükleri ve ağız kokusunun, bakımı ihmal edilmiş ağızlarda daha fazla görüldüğüne dikkati çekti. Diş çürükleri, diş eti iltihaplarının, ağız kokusunun önemli nedenleri arasında olduğunu ifade eden Şenbayram, İftar ve sahurdan sonra mutlaka dişler fırçalanmalıdır. Ağız içi herhangi bir enfeksiyon bakteri üremesini artıracağı için daima ağız kokusuna neden olur. Ağız içinde var olan eskimiş köprü ve protezler, zamanla gıda birikmesine yol açacağından kötü kokulara neden olabilir. Eğer ağız kokusu bunlardan kaynaklanıyorsa, diş hekiminizi ziyaret etmeniz gereklidir dedi.
     Ağız kokusunun üst solunum yolu enfeksiyonları veya mide rahatsızlıkları sonucunda da görülebildiğine değinen Şenbayram, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
     Sinüzit gibi hava yolu rahatsızlıkları ve burun tıkanmasına neden olan diğer durumlar, özellikle geceleri ağızdan nefes almamıza neden olur. Bu durum ağzı ve boğazı kurutarak bakterilerin üremesi için ideal bir ortam oluşturur. Azalan tükürük salgısı durumu daha kötü hale getirir. Bu nedenle kesinlikle burnunuz tıkalı uyumamalısınız.
     Genellikle sahurdan sonra hemen yatıldığı için ağız içinde temizlenmeyen plaklar nedeniyle daha çok bakteri üreyebileceğini ifade eden Şenbayram, bu dönemde diş çürükleri ve ağız kokusunun artabileceğine işaret etti. Yemeklerden sonraki 20-30 dakikanın önemini vurgulayan Şenbayram, şunları kaydetti:
     Bu süre içinde bakteriler dişlerde çürüme yapmaya başladığından, sahurda mutlaka dişler fırçalanmalıdır. Oruçlu olduğumuz gün içinde yeme-içme fonksiyonlarımız azaldığından, tükürük bezlerinin ürettiği salgı ve tükürüğün yıkama kapasitesi azalır. Bu da bakterilerin üremesi ve diş çürüğünün oluşması için uygun ortam hazırlar. Ramazan ayında diğer aylara oranla tatlı çeşitleri daha çok tüketildiği, akşam saatlerinde daha çok atıştırıldığı, kahve, çay gibi içecekler daha çok tüketildiği için bakterilerin artması ve dolayısıyla çürüklerin oluşması hızlanmaktadır. Ayrıca çok sıcak ve soğuk yemeklerin hızlı bir şekilde yenmesi, dişlere ve diş etlerine zarar vereceği için bu noktaya da dikkat edilmelidir.
    
     Muhabir: Volkan Poliçe
     Yayıncı: Güç Gönel
<< Önceki Haber Ramazan ayında ağız sağlığına dikkat Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER