Ramazan ayında beslenme

Ramazan ayında beslenme -Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayalp: -Kalp yetmezliği olanlar, hipertansiyon hastaları, düzenli ilaç kullanması gerekenler, hamileler, çocuklar ve insülin iğnesi kullanan şeker hastaları oruç tutmamalı


GAZİANTEP (A.A) - Gaziantep Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Ceren Ayalp, Ramazan ayında kalp yetmezliği olanlar, hipertansiyon hastaları, düzenli ilaç kullanması gerekenler, hamileler, çocuklar ve insülin iğnesi kullanan şeker hastalarının oruç tutmaması gerektiğini bildirdi.
     Ayalp, yaptığı yazılı açıklamada, yaklaşan Ramazan ayı öncesi yaptığı değerlendirmede, Ramazan ayının, tutulan orucun ardından paylaşılan iftar sofralarının, ziyaretlerin, ikramların, aile ve dostlarla yenilen yemeklerin öneminin bir kez daha ortaya çıktığı süreç olduğuna dikkati çekti.
     Sindirim sisteminde gastrit, reflü, ülser ve benzeri şikayetleri bulunanlar ile özel tedavi sürecindeki hastaların, doktorlarının onayı ve diyetisyenlerinin önerilerine uygun olarak oruç tutabileceklerini belirten Ayalp, şöyle devam etti:
     Bu dönemde en sık karşılaşılan sorulardan biri, kilo alınıp alınmayacağı ya da bu zamana kadar verilen kiloların Ramazan ayı içerisinde nasıl korunacağıdır. Cevabı çok kolay ve uygulanabilir. Gün içerisinde ihtiyaç duyulan enerji yeterli ve dengeli bir şekilde öğünlere (sahur-iftar-ara öğün gibi) paylaştırıldığı takdirde kilo alınmaz. Hatta belki bu süreç kilo verilerek tamamlanabilir.
    
     -Öneriler-
    
     Ayalp, Ramazan ayı boyunca sağlıklı ve formda kalınması için şu önerilerde bulundu:
     Yeme düzenin değişmesi, öğün sayısının ve sıklığının azalması gibi nedenlerle metabolizma hızı yavaşlar. 12-15 saat gibi uzun süre aç kalındığında kan şekeri düşer. Vücut yeterli enerji alamadığı için kıtlık sinyali alır almaz enerji harcamasını yüzde 40a kadar düşürür. Bir sonraki öğünde yenecek besinleri kendini koruma amacıyla depolamaya gider. Bu nedenle her zaman olduğu gibi az ve sık beslenmeliyiz. Ara ve ana öğünleri atlamadan tüketmeliyiz.
     Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğu unutulmamalı. Bu nedenle mutlaka sahura kalkılmalı. Sahurda hazmı kolay, yüksek enerji içeren besinler tercih edilmeli. Birey yeterli ve dengeli bir sahur ile gün boyu enerjik ve tokluk hissini yaşayabilir. Sahur ve iftarda yeterli sıvı alımına dikkat edilmeli.
     Ayalp, şöyle devam etti.
     Uzun süreli açlık nedeniyle bağırsak hareketleri azalır ve sindirim sisteminin çalışamaması nedeniyle kabızlık gibi problemler ortaya çıkabilir. İftar ve sahurda, birden yüklenerek çok miktarda ve ağır yemekler yenildiğinde aşırı hazımsızlık ve gaz olur. Bu nedenle öğünler mutlaka çok küçük lokmalar halinde ve yavaş yavaş yenilmeli. Ramazan ayı süresince sindirim sistemi sağlığı için; yeterli su ve sıvı alımıyla beraber, posa içeriği fazla olan sebze yemeği ve bol yeşil salata, miktarına dikkat edilmeli.
     İftariyelikler, pastırma, salam, gibi şarküteri ürünleri, kızartma, kavurma ve benzeri yağlı yiyeceklerden, hamur işleri, acılı ve baharatlı yemeklerden, şerbetli kızarmış tatlılardan mümkün olduğu kadar uzak durulmalı. Orucu hurma ile açmak isteyenler, 4 hurmanın bir porsiyon meyveye eşit olduğunu bilerek uygun miktarlarda tüketmeli. Kan şekeri hassasiyeti olanlar başlangıçta hurma almak yerine, bir miktar besin tükettikten sonra hurmayı tercih ederlerse daha sağlıklı olur.
    
     Muhabir: Orhan Çiçek
     Yayıncı: Mehmet Öztaş
<< Önceki Haber Ramazan ayında beslenme Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER