Ramazan sonrası beslenmeye dikkat

Ramazan sonrası beslenmeye dikkat


NEVŞEHİR (A.A) - Ramazan ayı boyunca oruç tutanların besleneme alışkanlığının değiştiği ve vücudun az enerji harcadığı, Ramazan sonrası ise gıda tüketiminin artmasına bağlı olarak kilo, tansiyon ve kalp rahatsızlıklarının yaşanabileceği bildirildi.
     AA muhabirine açıklama yapan, DoubleTree by Hilton Avanos Kapadokya aşçı başısı ve gastronomi uzmanı Serkan Mavi, Ramazan ayının yaz dönemine denk gelmesiyle birlikte oruç tutma sürelerinin 16-17 saatlere çıktığını, uzun süren açlıklar yaşandığını ve buna bağlı olarak insan vücudunun az enerji harcadığını söyledi.
     Mavi, Ramazan sonrasında ise dengesiz gıda tüketimine bağlı olarak vücudun metabolizmasının bozulabileceğine ve özellikle aşırı kiloya, tansiyon ve kalp rahatsızlıklarına yol açabileceğini belirtti.
     Kendilerinin mutfaklarında diyetisyenlerle çalıştıklarını, onların tavsiyeleri doğrultusunda mutfaklarını hazırladıklarını ve Ramazan ayı boyunca ona göre menü yaptıklarını anlatan Mavi, Ramazan ayı sonrasında da yaptıkları görüş alışverişi doğrultusunda menüler hazırladıklarını, özellikle Ramazan Bayramında aşırı tatlı tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti.
     Özellikle Ramazan Bayramı süreci ve sonrasında çok çabuk kilo alma riskinin doğduğunu, bu süreçte aşırı tatlı, et yemekleri ve karbonhidrat tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Mavi, bu süreçte insanlara yoğurt, ayran, şekersiz limonata, kepekli makarna, çavdar ekmeği gibi gıdalar ile geçiş sürecinde beslenilmesini tavsiye ettiklerini belirtti.
    
     -Bulgur pilavı tüketin. Alkole dikkat
    
     Ramazan sonrası uzun süre aç kalınmaması gerektiğini, sık sık ama küçük porsiyonlar tüketilmesi gerektiğini kaydeden Mavi, Hazır meyve sularından ziyade sıkma meyve suları, şekeri az meyve tatlıları, hatta bulgur pilavı tüketilmesini tavsiye ediyorum. Çünkü bizim geleneksel Türk mutfağının değişmez yemeğidir ve çok sağlıklıdır. Kepekli bir ürün olduğu için kilo problemi yaşatmaz dedi.
     Ayrıca her gün 2-3 litre arasında su tüketilmesinin de oruç sonrası çok önemli olduğunu kaydeden Mavi, özellikle Ramazan bitiminde alkol tüketimine de dikkat edilmesi gerektiğini, alkolün genel olarak insan sağlığına zararının bilindiğini ama buna rağmen kullananların bir anda fazla alkol almasının kalıcı ve bölgesel kilolara sebebiyet verebileceğini ifade etti.
     Mavi, Ramazandan sonra hamur işi gıdalara elimizden geliyorsa hiç yaklaşmamalıyız. Bunların bir anda alınır olmasının oruç boyunca yavaşlayan ve az enerji harcayan vücudun metabolizmasını bozabilir. Kilonun yanı sıra özellikle kalbi çok yoracaktır. Dayanamadık yedik, o zaman oturmayacağız. Her şeyden önemlisi bu süreçte egzersiz yapmalıyız. Sağlık Bakanımız da söylemişti, günde 10 bin adım atmalarını biz de tavsiye ediyoruz diye konuştu.
    
     Muhabir: Murat Asil
     Yayıncı: Yücel Velioğlu
<< Önceki Haber Ramazan sonrası beslenmeye dikkat Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER