Sabahları yorgun uyanıyorsanız Fibromiyalji Sendromu olabilirsiniz

Sabahları yorgun uyanıyorsanız Fibromiyalji Sendromu olabilirsiniz -Kaslarda yaygın ağrı ve hassasiyet, uyku bozukluğu, yorgunluk, halsizlik ve sabah tutukluğu ile kendini gösteren sendromun tedavisinde, özellikle gevşeme egzersizleri


SAMSUN (A.A) - Kaslarda yaygın ağrı ve hassasiyet, uyku bozukluğu, yorgunluk, halsizlik ve sabah tutukluğu ile kendini gösteren Fibromiyalji Sendromunun tedavisinde, özellikle gevşeme egzersizlerinin önemli olduğu bildirildi.
     Medicana Samsun Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Uzman Dr. İskender Akan, yaptığı açıklamada, kronik ağrı ve yorgunluk sendromu olarak da bilinen Fibromiyalji sendromu hakkında bilgi verdi.
     Kaslarda yaygın ağrı ve hassasiyet, uyku bozukluğu, yorgunluk, halsizlik ve sabah tutukluğu ile kendini gösteren sendromun, 25-55 yaşlarında kadınlarda daha sık olmakla birlikte, erkeklerde ve çocuklarda da görülebildiğini vurgulayan Akan, eğitim düzeyi ve ekonomik düzeyi ortalamanın üzerinde olan kişilerde bu hastalığın daha fazla olduğunu belirtti.
     Hastalığın sebebinin çok iyi bilinmediğine değinen Akan, Uyku bozuklukları, düşme ya da motorlu araç kazası gibi büyük fiziksel travmalar, bir yakının kaybedilmesi gibi ruhsal travmalar, bazı viral hastalıklar, romatoid artrit, ankilozan spondilit gibi bazı romatizmal hastalıklar, bu hastalığın oluşmasını tetikleyen faktörlerdir. Hastalığı olan kişilerin birinci derece yakınlarında hastalığın görülme sıklığı artıyor dedi.
    
     -Tedavi süreci-
    
     Fibromiyalji Sendromu olan kişilerde sıklıkla ağrının, vücudun daha çok kullanılan boyun ve bel bölgesinde daha yoğun hissedildiğine dikkati çeken Akan, şunları kaydetti:
     Fibromiyalji sakatlık yapıcı veya hayatı tehdit eden bir hastalık değildir. Tedavisi uzun sürebilir ve bulgularda belirgin düzelme olana kadar hekim kontrolü gerekir. Fibromiyalji sendromu tedavisinde kullanılan ilaçlar, ağrıyı azaltmak, yorgunluğu gidermek, uykuyu düzenlemek ve depresyonu tedavi etmek amacıyla kullanılır. Bu amaçla başta antidepresanlar ve ağrı kesiciler olmak üzere uyku düzenleyiciler ve kas gevşetici ilaçlar kullanılır. Bunun dışında hassas noktalar üzerine lokal enjeksiyonlar da yapılabilir. Egzersiz, yumuşak doku romatizmalarında tedavi ve korunma yöntemidir. Özellikle gevşeme egzersizleri, germe egzersizleri, kardiyovasküler kondüsyon egzersizleri, düşük yoğunlukta yürüyüş, yüzme ve bisiklete binme, su aerobiği gibi aktiviteler faydalıdır. Hastalara yatmadan önce uykuyu etkileyecek alkol, sigara, çay, kola, kahve gibi maddeleri almamaları önerilir. Fizik tedavi uygulamalarında ise sıcak uygulama, derin ısıtıcılar ve ağrı kesici özelliği olan elektriksel stimülasyon ve masaj ile olumlu sonuçlar alınmaktadır. Ayrıca kaplıca kürleri önerilir.
    
     Muhabir: Fatma Kalay
     Yayıncı: Dilek Sezen
<< Önceki Haber Sabahları yorgun uyanıyorsanız Fibromiyalji Sendromu... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER