Sabinovda Türk Gecesi...

Sabinovda Türk Gecesi... -Türkiyenin Bratislava Büyükelçiliği Müsteşarı Yüksel Yücekal: -Bu yıl Slovakya, Türkiyeye en çok turistin geldiği ikinci ülke oldu. Ticari ilişkilerde her yıl giderek artmaktadır. Bunlar tesadüf olmasa


ANKARA (A.A) - Türkiyenin Bratislava Büyükelçiliği Müsteşarı Yüksel Yücekal, Bu yıl Slovakya, Türkiyeye en çok turistin geldiği ikinci ülke oldu. Ticari ilişkilerde her yıl giderek artmaktadır. Bunlar tesadüf olmasa gerek, bu tür etkinliklerle yapılan tanıtımların büyük katkısı var
     Sabinov Günleri etkinlikleri çerçevesinde Sabinov Kültür Merkezinde Yılın Enleri ve Türk Gecesi düzenlendi.
     Program bölgede bulunan 5 farklı şehrin Kültür Merkezleri Başkanlarının yaptıkları konuşmalar ile başladı. Gecede Sabinova kültürel ve ekonomik anlamda katkıda bulunan yılın en başarılı kişilerine onur ödülleri verildi. Sanat okulu öğrencilerinin sunduğu çeşitli müzik performanslarının ardından, yapılan resepsiyonda Çubuk Belediyesi Folklor Ekibi tarafından Yedi Bölge, Yedi Renk adlı potpori oyunu sergilendi. Büyük beğeni toplayan oyunda öğrenciler tarafından Türk ve Slovak bayraklarının açılması davetliler tarafından ayakta alkışlandı.
     Kardeş şehir uygulaması çerçevesinde Çubuktan Sabinova giden heyet ile biraraya gelen ve etkinlikleri izleyen Türkiyenin Bratislava Büyükelçiliği Müsteşarı Yüksel Yücekal, iki şehir arasındaki kardeş şehir ilişkilerinden çok etkilendiğini söyledi.
     Slovakyanın Bratislava Büyükelçisi Müsteşarı Yüksel Yücekal, Sabinov Çubuk arasında 5 yıldır süre gelen kardeş şehir ilişkisinin geldiği çok başarılı üstün aşamaları hep birlikte izlediklerini anlatarak, şunları söyledi:
     Bu günkü bu etkinlik hepimizi çok mutlu etti. Bu toplumun birbirini tanıması için son derece etkili bir girişimdir. Bunun Türkiye ve Slovakya ilişkilerinin gelişmesine mutlaka katkısı olduğu gibi ilişkileri daha da ileri götürecektir. Yerel yönetimlerin iki ülkenin toplumlarını bir araya getirmesi son derece önemlidir. Büyükelçilik olarak bu ilişkilerin geliştirilmesi için elimizden gelen her türlü katkıyı vereceğiz.
     Türkiye ile Slovakya arasındaki ilişkiler hakkında da bilgi veren Yücekal, geçen yıl ticaret hacminin toplam 1 milyon Avroyu geçtiğini kaydederek, Bu önemli bir artış, burada bunu daha da artırmak için bir potansiyel var. Özellikle Türk yatırımcıları ve Türk firmaları için Slovakyada bir çok imkanlar olduğunu düşünüyorum. Çünkü Slovakya bir Avrupa birliği ülkesidir. Gerek Türkiye gerekse Slovakya ekonomilerinde küçük ve orta ölçekli işletmelerin önemli bir payı var.
     Bu işletmelerinde yatırım yapacakları ülkeleri iyi tanıması gerekiyor. Bu yıl Türkiye Slovakyadan en çok turist giden ülkeler sıralamasında ikinci oldu. Bu çok önemlidir. Ticari ilişkilerde her yıl giderek artmaktadır. Bunlar tesadüf olmasa gerek, bu tür etkinliklerle yapılan tanıtımların büyük katkısı var.
    
     -Başkan Özdenin konuşması-
    
     Gecede konuşma yapan Çubuk Belediye Başkanı Lokman Özden de bu tarzda kültürel etkinlikleri destekleyen ve katkıda bulunan herkese teşekkür ederek, şöyle devam etti:
     Sizlere Anadolunun 7 bölgesinden gönül dolusu selam getirdik. Sabinov, günlerinde yer alan kültürel etkinliklere bizler de sergilediğimiz folklor gösterileri ile katkı vermek istedik. Kardeşlik ilişkilerinin başladığı günden bu yana Sabinovdan ve Çubuktan pek çok öğrenci ve heyet bu tarzdaki kültürel etkinliklere katılarak bu iki ülke insanlarının birbirlerini tanımasını ve kaynaşmasını sağladılar. Bu tarz kültürel etkinlikler, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinde çok önemli.
    
     -Evliya Çelebinin bal mumu heykeli-
    
     Bu arada, etkinlikler çerçevesinde Sabinov Belediyesi tarafından Çubuklu öğrenciler ve heyet, Slovakyanın ilk ve tek bal mumu müzesi olan Kosicedeki Wax Museum gezdirildi.
     Slovak tarihi ile ilgili bal mumundan yapılmış 23 farklı figürün bulunduğu müzede, Slovakyaa tarihinde yer alan önemli kral, kraliçe, din adamları ve sporcuların bal mumundan yapılmış heykelleri bulunurken, en çok dikkati çeken ise ünlü Türk gezgini Evliya Çelebinin heykelinin müzenin hemen girişinde yer alması.
     Müze görevlilerinin verdiği bilgiye göre, 17. Yüzyılın ikinci yarısında yaşadığı belirtilen Evliya Çelebinin, Slovakyanın Kosice şehrinden dünyanın en güzel şehirlerinden biri olarak bahsettiği anlatılır.
     Yetkililer, Slovakya ve Slovak halkından olumlu bir şekilde bahsettiği ve buradaki hayatın güzelliğini özellikle vurguladığı için Slovak Hükümetinin Evliya Çelebi-nin de heykelinin burada yer almasını uygun gördüğünü belirtti.
    
     Yayıncı: Bilal Yakınbaş
<< Önceki Haber Sabinovda Türk Gecesi... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER