Şanlıurfada Romatoid Artrit eğitimi

Şanlıurfada Romatoid Artrit eğitimi


ŞANLIURFA (A.A) - Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, Romatoid Artrit hastalarına yönelik eğitim semineri düzenlendi.
     Romatoloji Uzmanı Dr. Ali Şahin, hastanenin toplantı salonunda katılımcılara hastalıkla ilgili tedavi yöntemleri ve ilaçlarla ilgili bilgi verdi.
     Şahin, Romantoid Artrit ve Ankilozan Spondilit hastalığının romatizma bağlı bir hastalık tek bir hastalık olmadığını, 200e yakın hastalığın bu sınıfa girdiğini belirtti.
     Hastalığın kadınlarda erkeklerden 2-3 kat daha fazla görüldüğünü aktaran Şahin, şunları kaydetti:
     Daha çok el küçük eklemlerini, el bileğini, iki taraflı tutarak başlayan eklem dışında da birçok yeri etkileyen, ayak bilekleri, dizler, omuz ve dirsekler, kalça eklemlerini, iltihaplı eklem romatizmasıdır. Hastalık herhangi bir yaşta başlayabilmekle beraber tanı en çok 20-40 yaş arasında konulur. Hastalar en çok eklemlerindeki ağrı, şişlik ve sabah tutukluğundan şikayetçi olurlar. Ayrıca iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, yorgunluk ve güç azalması gibi yakınmalar da görülebilir. Hastalar özellikle uyandıktan sonra bir saat boyunca ellerini ve tutulan eklemlerini kullanamazlar. Bu durum sabah tutukluğu olarak bilinir. Daha sonra bu durum gün içinde azalır. Hastalık eklemler dışında vücudun göz,kalp (damar sertliğine yatkınlık ve ilerlemesi), akciğer gibi farklı organlarını da tutabilir. Bu gibi durumlar detaylı olarak incelenmelidir.
    
     Muhabir: Yasin Dikme
     Yayıncı: Mehmet Güldaş
<< Önceki Haber Şanlıurfada Romatoid Artrit eğitimi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER