Sarıkamışta 500 hastanın 445i midesinden rahatsız

Sarıkamışta 500 hastanın 445i midesinden rahatsız


KARS (A.A) - Sarıkamış Devlet Hastanesine bir yıl içerisinde başvuran 500 hastanın 445inde mide rahatsızlığı olduğu belirlendi.
     Başhekim Op. Dr. İsa Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl alınan endoskopi görüntüleme cihazıyla 500 hastaya gastroskopi ve kolonoskopi yapıldığını belirterek, bunun 455inde helicobakter adı verilen mikrop bulunduğunu söyledi.
     Bunun nedeninin araştırılması için bilimsel bir çalışma başlattıklarını ifade eden Kaya, Bu konuyu uzman hekim arkadaşlarımızla birlikte araştırıyoruz. Aslında bu çok büyük bir oran, bunun sebeplerini tespit edip önlem almak gerekir. Vatandaşları bu konuda bilinçlendirip tedbir almalarını sağlamamız lazım. Aksi takdirde ilerleyen zaman içerisinde tedavi edilemeyecek durumlarla karşılaşabiliriz dedi.
     Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Tolga Önder de helicobakter adı verilen mikrobun ilerleyen süreçte ülser ve gastrite neden olduğuna dikkati çekerek, Özellikle ağız bakımının yetersiz olmasının bu mikrobun mideye yerleşmesine yol açtığını düşünüyoruz. Bu konuda geniş kapsamlı bir çalışma başlattık diye konuştu.
     Bir yıl gibi kısa sürede 500 mide görüm ve kolonoskopi yaptıklarını anımsatan Op. Dr. Önder, yaptıkları görüntülemenin istatistik rakamlarla ortaya koyduklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:
     Gastroskopiyle yemek borusu, mide ve mide çıkışı, kolonoskopiyle kalın bağırsaklarını görüntülediğimiz hastalarımızın 299u bayan 201 ise erkek hastalardır. Gastroskopi yapılan hastalardan 141i 15-30 yaş arasında, 160ı 30-45, 105i 45-60, 44ü ise 60 yaş üstüdür. Ayrıca bu hastalardan 15-30 yaş arasında 12 kişiye, 30-45 yaş arasında 23 kişiye, 45-60 yaş arasında 14 kişiye, 60 yaş üstünde ise 4 kişiye kolonoskopi yapılmıştır. Endoskopi işlemleri 3 kişilik bir ekiple hastaları uyutarak yapıyoruz.
     Söz konusu mikrobun ilaçla tedavi edilebildiğini belirten Önder, Önce tespit edilmezse sonrasında midede ülser oluşuyor. Halkın bildiği tabirle yaralar oluşturan bu mikrop sonrasında hiç de istemediğimiz mide kanserine kadar giden süreç yaşanıyor dedi.
    
     Muhabir: Hüseyin Demirci / Ayşe Yıldız
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Sarıkamışta 500 hastanın 445i midesinden rahatsız Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER