Savunma sanayisi, 2013te uçuşa geçecek

Savunma sanayisi, 2013te uçuşa geçecek -Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar: -F-16 filomuzun yerini alabilecek bir savaş uçağı yapmayı planlıyoruz -Önümüzdeki yıldan itibaren Hürkuşun test uçuşlarına başlıyoruz, mil


SAKARYA (A.A) - Mehmet Özcan - Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, F-16 filosunun yerini alabilecek savaş uçağı yapmayı planladıklarını belirterek, Önümüzdeki yıldan itibaren Hürkuşun test uçuşlarına başlıyoruz, milli uçağımızı göklerde göreceğiz artık dedi.
     Bayar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni projeler için ilk adımı atacaklarını kaydederek, Yüksek İrtifa Hava Savunma ihalesinin önemli bir proje olduğunu bildirdi.
     Denizcilik alanında da çalıştıklarını hatırlatan Bayar, Milli Gemi Projesi (MİLGEM) ile ürettiğimiz ilk gemimizi Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim ettik. İkinci gemimiz de şu an inşa ediliyor. Kalan gemilerimiz için bir ihalemiz söz konusu. MİLGEM Projesini tamamen özel sektöre devretmek üzere bir çalışma içindeyiz, 6 gemi daha inşa edilecek diye konuştu.
     Bayar, MİLGEM Projesinde seri üretime başlanacağını, uluslararası pazarlara girecek ciddi bir ürün ortaya koyacaklarını ifade ederek, milli helikopter gemisi gibi bir amfibi gemi projesi hazırladıklarına dikkati çekti.
     Bayar, şöyle devam etti:
     Bu projede de yerli tersanelerimiz yarışıyor. Projenin ana görevi bir deniz üssü oluşturmaktır. İçinde çıkarma gemileri olan, helikopter ve zırhlı araçlar barındırabilen deniz üssü oluşturacağız. Üzerinde bir pist olacak ve dikine iniş yapabilen uçaklar için kullanılabilir. Şu aşamada görev tanımımız daha çok helikopter gemisi olma niteliğinde. Bu sayede deniz kuvvetlerimize önemli bir yetenek kazandıracağız.
    
     -Yerli savaş uçağı tasarımı başlıyor-
    
     Havacılık alanında da önemli projeler hazırladıklarını vurgulayan Bayar, Türkiyenin yeni milli ürünlere sahip olacağını bildirdi.
     Atak Milli Helikopterinin seri üretimi başladı diyen Bayar, Bunun teslimatlarını yapmayı planlıyoruz. ANKA projemizin seri imalatına başlamayı planlıyoruz ifadelerini kullandı.
     Bayar, projelerle TSKnın daha güçlü hale geleceğine dikkati çekerek, Yine insansız hava araçlarında Taktik dediğimiz küçük insansız hava araçları var. Bu projede de uçuş denemelerine başlayacağız. Göktürk 2 de Çine fırlatılmak üzere gönderildi. Önümüzdeki yıl da Göktürk 1 projemizin uydusunda montaja başlayacağız. Önümüzdeki yıldan itibaren Hürkuşun test uçuşlarına başlıyoruz ve milli uçağımızı göklerde göreceğiz artık şeklinde konuştu.
     Yerli savaş uçağı konusunda da tasarım çalışmalarına başladıklarına işaret eden Bayar, şunları ifade etti:
     Bu çalışmayı önümüzdeki yılın sonunda tamamlayacağız. 2013 sonunda Türkiyenin gelecekte ihtiyaç duyduğu savaş uçağını tanımlamış olacağız. Bu, müşterek bir çalışma. Türk Hava Kuvvetleri (THK), bütün havacılık ve uçak sanayi ekip şeklinde çalışıyor. Geleceğin uçağına ilişkin çalışmamız sürüyor. Çalışmanın sonunda onay alırsak artık Türkiyenin bir savaş uçağı geliştirme programı başlayacak.
     Buradaki hedefimiz 2023te ilk uçuşlara başlamak. Akabinde de bunun gelişmesini tamamlayıp seri üretime başlamaktır. F-16 filomuzun yerini alabilecek bir savaş uçağı yapmayı planlıyoruz.
    
     -Milli füze Cirit büyük talep görüyor-
    
     Türkiyenin savunma alanında önemli ürünler ürettiğini dile getiren Bayar, milli ürünlerin yurt dışında da talep gördüğünü söyledi.
     Milli füzemiz olan Cirit, yurt dışından önemli talep görüyor diyen Bayar, Bu pazarda çok ciddi yer tutacağını düşünüyorum. Değişik platformlardan kullanılabilecek bir füze bu, insansız hava araçları, gemi ve karadan da fırlatılabilecek bir füze. Şu anda ağırlıklı olarak Körfez ülkeleri olmak üzere satış görüşmelerimiz var diye belirtti.
     Bayar, Ciritin uluslararası pazarda önemli bir yer alacağını vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı:
     Ciritten çok ümitliyiz. Hakikaten Türkiyenin özgün teknolojisiyle geliştirdiği lazer güdümlü önemli bir silah sistemi. Önümüzdeki yıl bu sistemin hem Türk Silahlı Kuvvetlerinde (TSK) hem de uluslararası pazarda önemli bir konuma ulaşacağını hep birlikte göreceğiz. 2013te Türkiye özellikle havacılık alanında seri üretime başlayacak.
     Kara alanında seri üretime başladık zaten ama havacılıkta da bu yıl seri üretime başlayacağız. Bugün artık Türkiyenin kara araçlarında marka araçları var, denizde de var.
    
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Savunma sanayisi, 2013te uçuşa geçecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER