Şehir akvaryumlarında 16. sıradayız

Şehir akvaryumlarında 16. sıradayız -Türkiye, son 3 yılda 6ya ulaşan şehir akvaryumu sayısıyla, 64 ülke arasında 16. sıraya yükseldi -EÜ Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Türkmen:


İZMİR (A.A) - Emre Umurbilir - Türkiyenin, ilki 2009da açılmasına rağmen son 3 yılda 6ya ulaşan şehir akvaryumu sayısıyla, şehir akvaryumu kurulu 64 ülke arasında 16. sıraya yükseldiği bildirildi.
     Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Gürel Türkmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada ilk şehir akvaryumunun, The London Zoo Fish House adıyla 1853 yılında İngilterenin başkenti Londrada açıldığını belirtti.
     Günümüzde 64 farklı ülkede toplam 450 adet kamuya açık şehir akvaryumu bulunduğunu ifade eden Türkmen, 105 adetle en fazla şehir akvaryumu kurulu ülke olan ABDyi, 69la Japonyanın, 29la İngilterenin izlediğini, 8 şehir akvaryumu bulunan Kanadanın ise 10. sırada yer aldığını kaydetti.
    
     -Kayıp Balık Nemo deniz akvaryumlarına ilgiyi artırdı-
    
     Doç. Dr. Türkmen, Türkiyede akvaryumlara ilginin, özellikle 1980li yıllarda artmaya başladığına değinerek, şunları söyledi:
     Başlangıçta tatlı su akvaryumları ilgi görürken, özellikle 2000li yıllardan sonra deniz akvaryumlarına ilgi artmaya başladı. Özellikle 2003 yılında vizyona giren Kayıp Balık Nemo filmiyle birlikte deniz akvaryumlarına ilgi, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de artmaya başladı. Film, o kadar etkili oldu ki filmin kahramanı olan ve akvaryum sektöründe Palyaço Balığı olarak geçen canlı, halk arasında daha çok Nemo Balığı olarak anılmaya başlandı.
     Türkiyede, ilk şehir akvaryumunun, 2009 yılında İstanbulda açıldığını belirten Türkmen, Buna karşın son 3 yıl içerisinde bu sayı 6ya çıktı. Şu an ülkemizde İstanbul ve Ankarada 2şer, Antalya ve Bursada birer olmak üzere, toplam 56 bin metrekare alan üzerine kurulu 6 şehir akvaryumu hizmet vermekte. Bu konudaki geç kalmışlığımızı, son yıllarda artan ilgiye paralel olarak açılan bu akvaryumlarla kapattık ve dünyada, bu konuda 16. sırada yer alıyoruz diye konuştu.
     Türkmen, İstanbul Akvaryumun dünyanın en büyük tematik akvaryumu, geçen yıl açılan Antalya Akvaryumun ise 131 metre uzunluğu ve 3 metre genişliğiyle dünyanın en büyük akvaryum tünellerinden birine sahip olduğunu kaydetti.
    
     -Türkiye denizlerindeki 70 balık türü, deniz akvaryumları için uygun-
    
     Akvaryum balıkları arasında en popüler türlerin, palyaço, damsel, cerrah, melek, lapin, kaya ve horozbina olduğunu dile getiren Türkmen, Türkiyeye deniz akvaryumlarında sergilenmek üzere yaklaşık 250 tür balık ve karides, yengeç, salyangoz, deniz yıldızı ve bazı mercan türleri gibi omurgasız canlılar ithal edilmektedir. Türkiye denizlerinde doğal olarak 500den fazla balık türü bulunmaktadır. Biyolojik ve ekolojik özellikleri bakımından 70 kemikli balık türünün, deniz akvaryumları için uygun olabileceği belirlenmiştir diye konuştu.
     Gürel Türkmen, şehir akvaryumlarının önemi ve işlevlerini ise şöyle sıraladı:
     Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemiz için kültürel bir aşılamadır. Doğanın korunması ve çevre bilincinin oluşmasına katkı sağlar. Üreme mekanizmaları dahil, deniz türlerinin biyolojisinin anlaşılmasında çok sayıda araştırmanın yapıldığı alandır. Sucul canlıların ilköğretim çağındaki öğrencilere tanıtıldığı ünitelerdir. Bir ülkede iç ve dış turizmi etkileyen unsurların başında gelir.
    
     Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
<< Önceki Haber Şehir akvaryumlarında 16. sıradayız Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER