Sivasta 87 jeolojik miras belirlendi

Sivasta 87 jeolojik miras belirlendi -MTA Sivas Bölge Müdürlüğünün geçen yıl haziran ayında başlattığı çalışmalar kapsamında, aralarında Maltepe peribacaları, Sızır Şelalesi, Kangal Balıklı Çermik, Gökpınar Gölü, Uyuz Çermik jeote


SİVAS (A.A) - Serhat Zafer - Önder Felek - Maden Tetkik ve Arama (MTA) Sivas Bölge Müdürlüğü, il genelinde 87 jeolojik miras belirledi.
     MTA Sivas Bölge Müdürü Emrah Ayaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, jeolojik mirası, doğada ender bulunan, canlılara ait izlere sahip olan, kaybolması durumunda yerine konulamayacak varlıklar olarak tanımladıklarını söyledi.
     Jeolojik mirasların dünyanın pek çok yerinde jeoturizmin hizmetine sunulduğunu ifade eden Ayaz, Sivasta da bu mirasın belirlenmesi için geçen yıl haziran ayında çalışma başlattıklarını belirtti.
     Ayaz, bugüne kadar yaptıkları çalışmalarda 87 jeolojik miras alanı belirlediklerini dile getirerek, "En önemlilerinden biri, Emirhan kayalıkları. Kayalıklar, yerin sıkışmasına bağlı olarak tabakaların dikleştiği, irili ufaklı çeşitli kanyonların oluştuğu, belirli yerlerin aşındığı, çeşitli oyulma yapıların meydana geldiği ve doğal yürüyüş parkurlarının bulunduğu çok önemli bir alan. Bu yer, Avrupada hatta dünyada, dağcılık turizminin yapıldığı çok önemli bir merkez olabilir" diye konuştu.
     Tespit edilen jeolojik miras varlıklarından Gürün Gökpınarın doğal akvaryum özelliğiyle çok ender bir göl olduğunu belirten Ayaz, ayrıca ilçedeki Şuğul ve Suçatı kanyonlarının önemli miraslar arasında yer aldığını söyledi.
     Delikkaya köyü yakınlarındaki Uyuz Çermik jeotermal alanının da ender yerlerden biri olduğunu ifade eden Ayaz, Maltepe peribacaları, Sızır Şelalesi, Kangal Balıklı Çermik, Hafik-Zara jips karstı gölleri, Gelin kayası, Dipsizgöl ve Karagöl Krater Gölünün diğer önemli jeolojik miraslar arasında yer aldığını dile getirdi.
     Ayaz, bunların korunup mutlaka gelecek nesillere aktarılması gerektiğini kaydetti.
    
     -Jeolojik miras zenginliği-
    
     Kültürel jeolojik miras, jeopark ve jeoturizm kavramlarının dünyada gelişmiş ülkelerde kullanıldığını belirten Ayaz, şunları söyledi:
     "MTA Genel Müdürlüğü olarak, Sivas başta olmak üzere Türkiyede de bu envanteri ortaya koyacağız. Daha sonra buraların bilimsel özelliklerini tespit ederek jeoturizmin hizmetine sunacağız. Jeolojik miras varlıklarımız, çok önemli jeoturizm kaynakları olacaktır. Oldukça zengin jeolojik miras varlığımız var. Jeolojik miras varlıklarının bazı yerlerde tahrip edildiğini görüyoruz. İnsanlar bilmeden o yapıyı bozuyor, o kayayı yok ediyor ya da zarar veriyor. Bunları ivedilikle kayda almamız, bir farkındalık oluşturmamız gerekiyor."
    
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Sivasta 87 jeolojik miras belirlendi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER