Soma iddianamesi, yıldönümüne üç ay kalmasına rağmen hala düzenlenemedi

Soma iddianamesi, yıldönümüne üç ay kalmasına rağmen hala düzenlenemedi

Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız, Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 günü, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait Eynez Maden Ocağı'nda meydana gelen ve 301 kişinin şehit olduğu facianın yıldönümüne üç ay kalmasına rağmen iddianamenin hala düzenlenemediğini bildirdi. Balkız, geciken adaletin, adalet olmayacağını hatırlattı.

Baro Başkanı Balkız, faciayla ilgili olarak Akhisar Başsavcılığı tarafından yürütülecek davanın hazırlığının bitmek üzere olduğunu fakat henüz açılmadığını söyledi. Balkız, "Orada eksiklikler vardı. Birincisi, yaralıların kati raporlarının olması gerekiyordu. İkinci eksiklikse iddianamede müşteki isimlerinin tam yazılmamış olmasıydı. Bu ikinci söylediğim daha kolay. Onu savcı oturuyor, kimler vefat etmiş, yaralanmış, bunların mirasçıları kimler, onları yazıyor ama bu yaralılar, özellikle facianın yaşandığı madende çalışanlar olduğu için şu anda maden de çalışmadığından dolayı bunların çoğunluğu Soma'yı terketmiş durumda. Bunları arıyorlar, bunları alıp adli tıbba sevk ediyorlar, hastane raporlarını almaya çalışıyorlar. İşi geciktiren de budur. Bize bir takvim vermişlerdi., 'Ocak ayı sonuna kadar bu biter.' demişlerdi ama bitiremediklerini görüyorum. Hattâ Ocak ayının 23'ünde bir daha gitmiştik, 'Az bir şey kaldı.' demişlerdi ama daha iddianame düzenlenmedi, bekliyoruz." şeklinde konuştu. Bunun bu kadar gecikmesinin, Türkiye'de davaların uzun sürdüğü anlamına geldiğini aktaran Zeynel Balkız, "Facianın yıldönümü yetişir ancak geciken adalet, adalet değildir muhakkak. İddianamenin iadesinden sonra meydana gelen eksikliğin tamamlanması gerekiyor ancak geciken adalet, adalet değildir, oradan bir sıkıntımız var elbette. İnşallah şubat ayı safhasında bunun bitmesi gerektiğine inanıyorum, bekliyorum." dedi.

Bu davayı Akhisar Başsavcılığı'nın yürüteceğini kaydeden Baro Başkanı Balkız, "Daha önceki Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Üzeyir Şendil, bu davaya çok iyi hazırlanmıştı ve iddianameyi okumuştu, bütün fezlekeleri okumuştu. Hattâ iddianamedeki birtakım eksiklikleri bulan ve iade eden hâkimdi. Maalesef onu aldılar, düz bir hâkim olarak atamasını yaptılar. O bizim için büyük sıkıntı meydana getirdi. Gerçi şu anda Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'na yine Akhisar'daki bir hâkimimiz atandı. Orada Asliye Ceza Mahkemesi hâkimiydi. Onu da çok beğeniyor ve takdir ediyoruz ama önceki yapı kısmen de olsa bozuldu. Şu anda davaya bakacak olan savcı ve hâkimlere güvenimizi soruyorsanız, güvenimiz tam. Yeni tayin edilen, yetkilendirilen Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı'nı da gayet iyi yakından tanıyoruz. Akhisar'da yıllardan beri görev yapan, çalışkan bir hâkim. Bu konularda pürüz yok ama bir an evvel iddianamenin tanzim edilmesini yakından bekliyoruz. Ciddi bir gecikme oldu, yani şu anda biz ocak ayından itibaren, ocak ayının bitiminden itibaren geçen her günü gecikmiş gün sayıyoruz. Dava fazla gecikmemeliydi." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Soma iddianamesi, yıldönümüne üç ay kalmasına rağmen... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER