Teknolojik gelişmeler kayak yaralanmalarını azalttı

Teknolojik gelişmeler kayak yaralanmalarını azalttı -Kayak ekipman teknolojilerindeki gelişmelerin, yaralanma vakalarında ciddi düşüşlere neden olduğu bildirildi -UÜ Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr


ZONGULDAK (A.A) - Ferdi Akıllı - Kayak ekipman teknolojilerindeki gelişmelerin, yaralanma vakalarında ciddi düşüşlere neden olduğu bildirildi.
     Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Gür, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kayağın iyi bir kondisyonla yapılması gereken sportif aktivite olduğunu söyledi.
     Kayak sporu için çabuk kuvvet, dayanıklılık ile aerobik özelliklere gereksinim olduğunu ifade eden Gür, Dolayısıyla aktiviteleri istenen süre, düzey ve performans da yapabilmek veya yaralanma riskini azaltmak için dayanıklılık, çabukluk, kuvvet, kuvvette devamlılık, denge gibi birçok kondisyonel özelliklerin geliştirilmesine dönük çalışmalar yapmak gerekir diye konuştu.
    
     -Teknolojik gelişmelerin faydası-
    
     Günümüzde kayak yaralanma oranlarda ciddi düşüş yaşandığını ve bunun nedeninin ekipman teknolojilerindeki gelişmeler olduğunu vurgulayan Hakan Gür, şöyle devam etti:
     Kayak, teknolojisindeki radikal değişiklikler özellikle rekreasyonel sporcuların kayaklarını daha iyi kontrol etmelerini ve daha rahat dönüş yapmalarına olanak sağlayacak bir duruma gelmiştir. Daha sert ve yüksek konçlu yapısıyla kayak botları ise vücut hareketini daha doğru ve hızlı bir şekilde kayaklara aktarma olanağı vermektedir. Bütün bunlarda kayakçıya kayaklarını daha iyi kontrol etme şansı tanımakta, dahi iyi kaymasına sağlamakta ve düşme riskini dolayısıyla yaralanma riskini azaltmaktadır.
    
     -Kayak yaralanmaları-
    
     Kayak yaralanma nedenleri arasında düşmelerin yüzde 75-80 ile ilk sırada yer aldığına dikkati çeken, Gür, şunları kaydetti:
     Çarpışmalar ise yüzde 10-20lik bir yer işgal etmektedir. Kayak liftleri (taşıyıcılara) yüzde 1-9luk oranla diğer bir yaralanma nedenidir. Özellikle liflerden biniş ve iniş sırasında yaralanmalar olmaktadır. Yorgunluk, kötü kayma tekniği, kontrolü kaybetmek, hızlı kaymak, ekipman yetersizlikleri, kurallara uymamak ise bu nedenlerin oluşmasında önemli etkenlerdir. Sık görülen yaralanmalar arasında ise değişik bölge kemik kırıkları, bağ zorlanmaları ,özellikle diz ön çapraz ve yan bağlar, özellikle iç yan bağ, menisküs yaralanmaları, diz ve diz kapağı çıkıkları, el başparmak yaralanmaları, kafa travmaları ve omuz yaralanmalarıdır.
     Kayak sporuna yeni başlayanların uyması gereken kurallar olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Gür, şu uyarılarda bulundu:
     Aceleci olmamalı, doğru kayma tekniğini öğrenmeden kalabalık ve zor parkurlarda kaymamalı, doğru kayma teknikleri için gerekli dersler alınmalı, gerekli ve doğru ekipmanları temin edip kişisel özelliklere uygun hale getirmeli, fiziksel olarak hazır olunmalı, yorgun ve isteksiz olunduğunda kaymaya devam etmemeli, hızlı kaymaktan çok düzgün teknikle kaymaya konsantre olunmalı, diğer kayanlarla yarışma eğiliminde olmamalı, yaralanmalardan korunma için düşme tekniklerini öğrenmeli, kafa yaralanmalarından korunmak için kask takmalı, kayak pisti kurallarına uyulmalı, ekstrem hava ve zemin şartlarında kaymaktan kaçınmalı.
     Klasik kayak boyunun 5 santimetre aralıklarla 175-210 santimetre arasında olduğunu belirten Gür, kayak boyunun, bağlamaların gerginliği kişinin boyu, kilosu, kayak düzeyi/geçmişi ve kondisyon düzeyinin yanı sıra kayılacak bölgede kar kalitesine göre kişisel olarak profesyonel kişiler tarafından ayarlanması gerektiğini kaydetti.
    
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber Teknolojik gelişmeler kayak yaralanmalarını azalttı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER