TKDK uzmanlarından Tıbbi Bitkiler

TKDK uzmanlarından Tıbbi Bitkiler Araştırma Merkezine ziyaret


KÜTAHYA (A.A) - Kütahyada faaliyet gösteren Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun (TKDK) uzmanları, Kütahya Belediyesi Hekim Sinan Tıbbi Bitkiler Araştırma Merkezini ziyaret etti.
     TKDK İl Koordinatörlüğünden yapılan açıklamada, TKDK İl Koordinatörü İhsan Kaymak, İletişim Uzmanı Adem Fidan ve birim amirlerinin katıldığı ziyarette, kurumun destekleri hakkında bilgi verilmesi, kentte tıbbi ve aromatik bitkiler yönünden yapılabilecek çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi almanın amaçlandığı bildirildi.
     Ziyarette, merkezin Tıbbi Bitkiler Sorumlusu Nazım Tanrıkulu tarafından uzmanlara bilgi verildiği duyurulan açıklamada, şunlar kaydedildi:
     2010 yılında 11 bin metrekare alan kamulaştırılarak merkezin inşaatı başlamış olup, geçen yıl faaliyete geçmiştir. Merkezde 89 parselde 66 familyadan 210 çeşit tıbbi bitki yetiştirilmiş, 110 çeşit tohumluk elde edilmiştir. Bu yıl da tür sayısı 300ü aşmıştır. Gelecek yıl ise tür sayısı 400 olarak hedeflenmektedir. Laboratuvar biriminde, yetiştirilen tıbbi bitkilerin nem tayinleri yapılmakta, özütleri elde edilmekte, yağları çıkarılmakta ve kozmetik ürünleri üzerinde Ar-Ge çalışmaları yapılmaktadır. Sanayi için pilot ölçekli üretim modelleri geliştirilmektedir. Hekim Sinan Tıbbi Bitkiler Merkezinde bitkiler botanik yönden doğru tayin edilerek yetiştiriciliği yapılmaktadır. Uygun şartlarda kurutulup paketlenerek piyasaya hazır hale getirilmektedir. Yetiştiriciliği yapılan bitkilerimizden karışım ve mono drog olarak kullanıma hazır paketli tıbbi çaylar hazırlanmaktadır.
     Açıklamada, Kaymakın, merkezde ürünlerin üretilmesi için yapılacak yatırımlara, sera kurulumundan traktör desteğine, ekim ve dikim makinelerinden hasat makinelerine, sulama sistemlerinden paketleme sistemlerine kadar pek çok konuda destek verebileceklerini ifade ettiği duyuruldu.
    
     Muhabir: Sedat Gök
     Yayıncı: Deniz Açık
<< Önceki Haber TKDK uzmanlarından Tıbbi Bitkiler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER